18 signalen dat je geen persoonlijke grenzen hebt

Je voelt je gemanipuleerd. Uitgebuit. Gedomineerd. Gedwongen. Onder druk gezet. Gepest. Gecontroleerd.

De persoon voor je is te ver gegaan en heeft je persoonlijke grenzen overschreden. Maar je weet niet wat je moet doen. Je voelt je zwak en hulpeloos. Een stille wanhoop stijgt in je op. Je voelt je als een vlieg die vastzit in een web.

Als je worstelt met energieverlies en problemen zoals overmatige toewijding, gebrek aan assertiviteit en groepsdruk, blijf dan lezen. Het is tijd om een duidelijke lijn te trekken en je persoonlijke kracht terug te winnen.

Wat zijn persoonlijke grenzen?

Persoonlijke grenzen zijn de mentale, emotionele en fysieke muren die we creëren om onszelf te beschermen tegen misbruik, manipulatie of overtreding door anderen.

Deze beperkingen helpen ons om duidelijk te onderscheiden wie we zijn en wat we nodig hebben, van andere mensen en hun behoeften.

Het creëren en behouden van persoonlijke grenzen is een belangrijke manier om fysiek, emotioneel en psychologisch welzijn te cultiveren.

Waarom zijn persoonlijke grenzen zo belangrijk?

Persoonlijke grenzen zijn een essentieel onderdeel van het creëren en behouden van een gezond zelfbeeld. Wanneer een persoon sterke persoonlijke grenzen heeft, communiceert dit aan de wereld dat hij gezond zelfrespect en eigenwaarde uitstraalt. Daarom geeft het stellen van grenzen ons een goed gevoel over onszelf en blijft onze persoonlijke integriteit behouden.

Maar zonder persoonlijke grenzen lopen we het risico onze behoeften en wensen te verwarren met die van anderen, wat leidt tot wederzijdse afhankelijkheid.

Medeafhankelijkheid is een term die een giftige eenzijdige relatie beschrijft. Het is onmogelijk om van een gezonde relatie te genieten zonder sterke en duidelijke grenzen.

Zonder persoonlijke grenzen bestaat ook het risico op verhoogde stress en gevoelens van hopeloosheid.

Te veel toewijding aan alles en iedereen heeft de neiging om een ernstige tol te eisen van je geestelijke gezondheid, wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out. Of erger nog: een zenuwinzinking.

Ten slotte kan een gebrek aan persoonlijke grenzen leiden tot gevoelens van waardeloos, zwak of niet goed genoeg.

Met andere woorden, ons gevoel van eigenwaarde wordt ernstig aangetast en we kunnen worstelen met problemen zoals chronische twijfel aan onszelf of zelfhaat.

Het niet kunnen uiten van onze waarheid en het niet duidelijk kunnen communiceren van onze behoeften kan zeer pijnlijk zijn.

18 Tekenen dat je slechte persoonlijke grenzen hebt

  • Je zegt niets als je slecht wordt behandeld
  • Je geeft teveel van je tijd weg
  • Je bent het eens met iemand als je het echt oneens bent
  • Je zegt ‘ja’ tegen een persoon als je ‘nee’ wilt zeggen
  • Je voelt je schuldig omdat je tijd aan jezelf besteedt
  • Je voelt je door anderen als vanzelfsprekend beschouwd
  • Je staat mensen toe je aan te raken wanneer je je ongemakkelijk voelt of wilt dat ze stoppen
  • Je hebt toxische relaties (d.w.z. je geeft altijd en de ander neemt altijd)
  • Je brengt op eigen kosten te veel grote offers voor anderen
  • Je bent passief agressief en hebt mogelijk manipulatieve neigingen (als een manier om te proberen je verloren macht terug te winnen)
  • Je voelt je constant slachtoffer
  • Je hebt het gevoel dat je respect moet ‘verdienen’ door aardig te zijn
  • Je deelt teveel details over je leven met anderen
  • Je voelt je schuldig als anderen niet gelukkig zijn (alsof je verantwoordelijk bent)
  • Je bent wat andere mensen willen / nodig hebben dat je bent, en niet wie JIJ moet zijn
  • Je weet niet meer wat je behoeften zijn
  • Je trekt mensen aan die je proberen te beheersen of te domineren
  • Je hebt chronische angst voor wat anderen van je denken
Waarom hebben we te maken met slechte persoonlijke grenzen?

Stop even voordat je jezelf de schuld geeft van slechte grenzen. Ik wil dat je begrijpt dat het niet jouw schuld was, maar het is jouw verantwoordelijkheid om nu sterke grenzen te ontwikkelen. Dus neem even de tijd om medeleven met jezelf te voelen.

Als kinderen hadden we geen controle over wat onze ouders, leraren en de volwassenen om ons heen ons leerden. De meeste mensen met afwezige of zwakke persoonlijke grenzen hebben in hun jeugd een slecht voorbeeld gekregen.

Het observeren van een medeafhankelijke dynamiek binnen onze families heeft veel bijgedragen aan deze kwestie, evenals het leren dat liefde is wat we deden, niet wie we waren.

Als kind waren de eerste rolmodellen die je had van ‘acceptabel’ gedrag je ouders en familieleden.

Dus sta hier even bij stil: welke signalen hebben je moeder, vader, broers en zussen of andere volwassenen naar je gestuurd toen je opgroeide?

Kreeg je alleen liefde als je deed alsof je was wie je ouders wilden dat je was?

Werd je alleen beloond als je je best deed om je behoeften en verlangens op te offeren ten gunste van die van iemand anders?

Werd je gestraft omdat je ‘nee’ zei of iets zei?

Voelde je je verplicht emotioneel voor een volwassene te “zorgen”, misschien een ouder?

Dit waren allemaal tekenen dat je werd geleerd dat het ontbreken van persoonlijke grenzen gelijk stond aan ‘goed’.

5 mythen over persoonlijke grenzen

Als je worstelt met het stellen van duidelijke grenzen, kun je een aantal verkeerde overtuigingen met je meedragen die je moest geloven.

Hier zijn enkele mythen waarvan ik wil dat je je hiervan bewust wordt:

  • “Persoonlijke grenzen hebben is egoïstisch.” Dit is een ongezonde perceptie. Het hebben van persoonlijke grenzen is een vorm van zelfrespect en maakt deel uit van een goed gevoel van eigenwaarde. Alle mentaal en emotioneel gezonde mensen hebben grenzen.
  • “Als ik persoonlijke grenzen heb, zullen mijn relaties eronder lijden.” Als je een medeafhankelijke relatie hebt, zal het creëren van grenzen zeker ongemakkelijke golven van verandering creëren. Als je partner medeafhankelijk met je verstrikt is, zal hij / zij geschokt zijn en je inspanningen om gelukkig en gezond te zijn zeker weerstaan. Hetzelfde geldt voor medeafhankelijke vriendschappen. Als dit het geval is, moedig ik je aan om te overwegen of het de moeite waard is om in een toxische relatie / vriendschap te zijn. Elke gezonde en ondersteunende relatie zal in feite bloeien en aanmoedigen om persoonlijke grenzen te stellen.
  • “Als je persoonlijke grenzen hebt, zullen mensen een hekel aan me hebben.” Dit is slechts gedeeltelijk waar. De realiteit is dat ja, het stellen van duidelijke grenzen zou op de tenen van een paar mensen kunnen trappen. Maar door grenzen te stellen, zullen meer mensen je respecteren, horen en leuk vinden. Er is niets bewonderenswaardiger dan een persoon die weigert onzin van anderen te accepteren. Niet alleen dat, maar als je grenzen stelt, zul je eigenlijk meer mensen aantrekken die bereid zijn je te respecteren en authentieke vrienden / geliefden te zijn.
  • “Het hebben van persoonlijke grenzen zal me ellendig maken.” Dit is een veel voorkomende zorg. Maar mijn antwoord is simpel: het creëren van persoonlijke grenzen kan in het begin misschien ongemakkelijk aanvoelen, maar al snel zal je je weer bekrachtigd voelen en controle hebben over je leven. Het tegenovergestelde is hier dus waar: als je persoonlijke grenzen hebt, word je echt VEEL gelukkiger!
  • “Het hebben van persoonlijke grenzen klinkt rigide.” Persoonlijke grenzen zijn niet zwart of wit of in steen gebeiteld. Ze zijn flexibel volgens jouw behoeften op het moment.
12 voordelen van het creëren van sterke persoonlijke grenzen
  • Je zult “nee” kunnen zeggen
  • Je voelt je weer bekrachtigd
  • Je zult meer controle hebben over je leven
  • Je trekt gezonde en ondersteunende partners en vrienden aan
  • Je zult meer mentale, emotionele en fysieke energie hebben
  • Je zult kunnen spreken en gehoord worden
  • Je voelt je meer gewaardeerd
  • Je komt meer in contact met je behoeften
  • Je zult meer tijd aan jezelf besteden (zonder schuldgevoel)
  • Je zult meer emotioneel evenwicht en geluk ervaren
  • Je zult een groter gevoel van eigenwaarde ervaren
  • Je zult meer moed en vrijheid voelen om jezelf te zijn

Onthoud dat deze kwaliteiten zich niet van de ene op de andere dag ontwikkelen, maar met oefening en doorzettingsvermogen zal je deze geweldige voordelen kunnen ervaren.

Hoe je persoonlijke grenzen creëert die mensen niet negeren

Bij het creëren van grenzen gaat minder over andere mensen en meer over jou en de overtuigingen en denkwijzen die je hebt. De volgende oefeningen en adviezen zullen je helpen om zowel je kernovertuigingen als je gewoontegedrag aan te pakken.

1. Begrijp dat je het recht hebt om grenzen te hebben

Onder de oppervlakte van mensvriendelijk gedrag schuilt de overtuiging dat we “geen recht” hebben om grenzen te stellen. Het is tijd om deze diepgewortelde veronderstelling uit te dagen.

Waarom mogen anderen grenzen hebben en jij niet? Waarom moet je je een minder mens voelen en anderen boven jezelf verheffen?

Het is een fundamenteel recht van alle mensen om persoonlijke grenzen te hebben. Beschouw het als je geboorterecht om grenzen te stellen die je definiëren en beschermen. Het is niet alleen je recht om grenzen te stellen, maar het is ook je verantwoordelijkheid.

2. Begrijp dat je gedachten, gevoelens en behoeften even belangrijk zijn voor anderen

De gedachten, gevoelens of behoeften van niemand gaan ‘boven’ die van iemand anders. Sociale status is een illusie gecreëerd door de menselijke geest, met andere woorden, de behoeften van de koningin van Engeland zijn gelijk aan die van een dakloze.

De enige scheiding die tussen ons en anderen is gecreëerd, bestaat in de geest. Daarom ben je niet ‘minder belangrijk’, waardevol of waardig dan anderen. Je behoeften zijn even belangrijk als die in je leven.

Leer jezelf te zien als gelijkwaardig aan anderen. Bevestig elke dag je waarde met een mantra zoals “Ik ben het waard en mijn behoeften zijn belangrijk.” Leer te wantrouwen en het oneens te zijn met degenen die je proberen te laten denken of anders voelen.

3. Onderzoek je behoeften

Waarschijnlijk heb je niet veel ervaring of kennis van je behoeften, vooral als je ze negeert om aan de eisen van anderen te voldoen. Dit is het moment om meer over jezelf te leren.

Houd een dagboek bij waarin je je gedachten, gevoelens, behoeften en verlangens opschrijft. Door zelfreflectie en introspectie te oefenen, kun je beter afstemmen op wat je op een bepaald moment echt nodig hebt.

Mindfulness beoefenen is een andere krachtige manier om te weten welke grenzen je gedurende de dag moet stellen. Wijd je elke dag aan een zelfontdekking oefening en probeer meer te weten te komen over wie je bent en wat je echt uit het leven wilt halen.

Dit is een van de beste manieren om persoonlijke grenzen te stellen.

4. Oefen dagelijkse zelfzorg (want je bent het waard!)

Het beoefenen van dagelijkse zelfzorg is een aanvullende oefening die je vermogen zal versterken om duidelijke persoonlijke grenzen te stellen. Als je er een gewoonte van maakt om voor jezelf te zorgen, ben je al bezig met succes. Je stuurt jezelf de boodschap: “Ik ben het waard om voor te zorgen.” Het stellen van stevige grenzen lijkt dan de volgende natuurlijke stap in je zelfzorgroutine.

Simpele manieren om voor jezelf te zorgen zijn onder meer de tijd nemen om te ontspannen, meditatie beoefenen, heerlijk en voedzaam eten voor jezelf maken, sporten, dagelijkse doelen stellen, jezelf complimenteren, jezelf belonen, een dutje doen, contact maken met de natuur, een rustgevende kop thee drinken , en vele andere praktijken.

5. Leer ‘nee’ zeggen

Nee zeggen is een belangrijk onderdeel van het leren assertief te zijn en je behoeften te respecteren. Je hoeft niet te hard te spreken of agressief ‘nee’ te zeggen als de situatie er niet om vraagt. In plaats daarvan kan je zinnen uitspreken als ‘nee, dank u’, ‘dat kan ik niet’, ‘dat wil ik niet’, ‘nu niet’, ‘ik heb het druk,’ ‘volgende keer misschien, ” enzovoorts.

6. Herken wanneer mensen de grens overschrijden

Het is niet altijd gemakkelijk om vast te stellen wanneer anderen je grenzen overschrijden, vooral als je gewend bent geen grenzen te hebben. Neem elke dag de tijd om in een privédagboek alle momenten op te schrijven waarop je je overdag ongemakkelijk, overstuur of niet gerespecteerd door iemand voelde. Deze oefening in een dagboek helpt je om meer zelfbewustzijn te ontwikkelen.

Een andere manier om te weten wanneer mensen je grenzen hebben overschreden, is door je af te stemmen op je lichaam. Probeer op te merken wanneer je gevoelens als vlinders in je buik, spanning of een verhoging van de bloeddruk voelt, die zich zal uiten in een zenuwachtig en warm gevoel. Gebruik deze sensaties als triggers om je te helpen af te stemmen op het huidige moment en assertiviteit te oefenen.

7. Stop met overbelasten

Je bent niet verplicht of verschuldigd om elke sociale verbintenis die je hebt na te komen. Probeer anderen niet op eigen kosten te plezieren. Te veel inzetten op andere mensen en omstandigheden zorgt voor stress en burn-out. Leer nee te zeggen tegen niet-essentiële dingen zoals werkbijeenkomsten, feesten en andere sociale verplichtingen die niet op leven of dood gericht zijn.

8. Wees moedig: laat toxische vriendschappen en relaties los

Er is een zekere mate van moed voor nodig om een toezegging te doen om persoonlijke grenzen te bewaren. Nep vrienden en zwakke relaties zullen onvermijdelijk zichzelf vernietigen en wegsmelten.

Hierdoor voel je je misschien schuldig, schaam je je of voelt het alsof je iets verkeerd doet. In deze moeilijke tijden is het belangrijk om te blijven bevestigen dat het stellen van persoonlijke grenzen je fundamentele mensenrecht is.

Je bent het waard.

Degenen die je proberen te beheersen, gebruiken of misbruiken, zullen proberen je tegen te houden, maar laat ze je niet tegenhouden. Snijd degenen weg die je leven vervuilen en zoek nieuwe vriendschappen die ondersteunend en opbouwend zijn.

9. Zoek hulp (maar niet van vrienden of familie)

Als je nog steeds hulp nodig hebt bij het stellen van sterke persoonlijke grenzen, is de kans groot dat de mensen om je heen dit gedrag waarschijnlijk versterken. Het is dus geen verstandig idee om advies van hen in te winnen, hoe goedbedoeld ze ook mogen zijn.

Als je meer diepgaand advies en persoonlijke assistentie nodig hebt, neem dan hier contact met mij op.

Vergeet ten slotte niet om lief voor jezelf te zijn en medeleven te tonen. Je was niet verantwoordelijk voor het ontwikkelen van slechte grenzen, zo was je geconditioneerd. Maar je bent verantwoordelijk om ze nu te veranderen en je persoonlijke kracht te bezitten.

Terug naar alle artikelen

2 reacties

  1. Ik heb geleerd meer grenzen te stellen, ik ga gewoon weg. Ik maak er niet veel woorden aan vuil. Ik wil ook mijn dromen niet opgeven want zij zijn de drijfveer achter wie ik ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *