9 ego verdedigingsmechanismen

Je bent hopeloos, nutteloos, belastend. Niets zal ooit goed gaan, iedereen is altijd beter dan jij, je zult nooit perfect zijn. Je wilt aardig gevonden worden, maar je bent niet geliefd en een mislukking in het leven. Klinkt bekend?

Voor de meeste mensen doen deze woorden dat wel. Mentale valstrikken – of ego-verdedigingsmechanismen – dienen als de roestige tandwielen die de mechanische cycli van pijn, giftige schaamte en hopeloosheid in ons voortzetten. In veel gevallen zijn ze zo diep geworteld in de geest, dat we ons totaal niet bewust zijn van hun bestaan.

Het belangrijkste om te beseffen over deze cognitieve fouten is dat het onaangepaste manieren zijn om met de wereld en het zelf om te gaan. In feite is leven in de wereld van mentale vervormingen als leven in een leugen. Je waarneming is voortdurend besmet met melancholische negativiteit die onrealistische en onwaarachtige gedachten voortbrengt.

Maar het is niet jouw schuld en er is een manier om door dit gevoel van vastzitten heen te gaan.

In dit artikel is het mijn doel om je te helpen deze ego-afweermechanismen te identificeren, te herkaderen en te deprogrammeren. Hierdoor zul je meer innerlijke rust, eigenliefde, geaardheid, vertrouwen en spirituele verbondenheid met het leven ervaren.

Wat zijn ego-afweermechanismen?

Ego-afweermechanismen (of mentale vallen) zijn psychologische strategieën die ons helpen om te gaan met de onzekerheid en ambiguïteit van het bestaan. Wanneer een pijnlijke waarheid of realiteit te veel voor ons is om te dragen, kun je er zeker van zijn dat een ego-verdedigingsmechanisme zal inspringen om je te redden. Zie het als een ridder in glanzend harnas die je gezond verstand beschermt. De enige moeilijkheid is dat deze innerlijke ridder vaak niet bereid is zijn verlangen om ons te beschermen los te laten vanwege angst en trauma. Wanneer dit gebeurt, blijven we achter met oude, verouderde en disfunctionele innerlijke programmering die zich herhaalt en grote schade aanricht in ons leven.

17 Tekenen dat je ego-afweer je schaadt

Let op de volgende tekens:

  • Je lijdt aan een laag zelfbeeld en eigenwaarde
  • Je krijgt constant ruzie met mensen
  • Je voelt je geërgerd in het bijzijn van anderen zonder duidelijke reden
  • Je voelt je vaak een onschuldig slachtoffer
  • Je hebt het gevoel dat de wereld tegen je is
  • Je ziet de wereld in zwart-wit (“goed of slecht”, “goed of fout”, “vriend of vijand”, “wij of zij”, enz.)
  • Je hebt de neiging om tot het uiterste te gaan in relaties, d.w.z. de ene dag hou je van je partner, de volgende haat je hem
  • Je bent vaak kritisch en sarcastisch
  • Je accepteert zelden de schuld (omdat je “niets verkeerd hebt gedaan”)
  • Je bent een cynicus maar tegelijkertijd een idealist
  • Je hebt hoge verwachtingen van jezelf en anderen
  • Je voelt je vaak ontevreden over jezelf/het leven
  • Je hebt een verslavende persoonlijkheid
  • Je hebt de neiging obsessief te zijn
  • Je overdenkt alles
  • Je voelt je vaak een nep
  • Je voelt je losgekoppeld van je ware zelf en leven

Hoeveel tekens herken jij?

9 fundamentele ego verdedigingsmechanismen

De negen fundamentele ego-afweermechanismen zijn:

1. Aannames doen

Een veronderstelling is een hypothese. Wanneer we een veronderstelling maken, geloven we dat iets waar is op basis van wat we denken dat waar is – zonder bewijs. Aannames kunnen gaan over anderen, jezelf of een bepaalde situatie in het leven. Aannames klinken vaak als volgt: “Hij behandelt me zo omdat ____”, “Ze denken dat ik een ____ ben”, “Ik doe dit altijd omdat ____”.

Waarom het schadelijk is: aannames veroorzaken veel onnodige emotionele en mentale pijn, vooral als je altijd van het ergste uitgaat. Aannames kunnen er ook toe leiden dat je een verkeerd oordeel over anderen geeft. Dit kan de relaties met de mensen om wie je geeft schaden en zelfs vernietigen.

2. Extreme overtuigingen

Een overtuiging is een oordeel dat iets waar is, zelfs als dat niet zo is. Vaak zijn overtuigingen erg extremistisch of zwart-wit van aard. Overtuigingen klinken vaak als volgt: ‘Ik zal nooit normaal kunnen praten’, ‘Hij/zij haat me’, ‘Andere mensen zijn er altijd op uit om me te pakken’, ‘Niemand zal me ooit aardig vinden omdat ik lelijk ben. ” Zoals alle mentale valstrikken, worden overtuigingen onbewust vastgehouden: ze kunnen zo diep geworteld zijn dat ze de bewuste geest ontwijken. Waarom het schadelijk is: overtuigingen zijn van nature erg verblindend. Als ze onwaar zijn, kunnen ze ook je eigenwaarde diepgaand beïnvloeden, omdat ze zo diep gekoesterd kunnen worden. Wanneer je worstelt met een lage eigenwaarde, wordt elk aspect van je leven negatief beïnvloed en verlamd.

3. Negatieve vergelijkingen

Een vergelijking is een oordeel dat we vellen als we twee of meer mensen/dingen met elkaar vergelijken. Er kunnen bijvoorbeeld vergelijkingen zijn tussen jou en anderen, bijvoorbeeld: “Hij is veel slimmer dan ik” en “Mijn lichaam is zo dik in vergelijking met dat van haar.” Er kunnen ook vergelijkingen bestaan tussen onszelf en onze ideeën over wat er zou moeten gebeuren, bijvoorbeeld: “Ik zou harder moeten kunnen werken”, “Ik zou beter moeten zijn in sociale contacten.” Ontevredenheid en een laag zelfbeeld zijn de twee kenmerken die tot vergelijking leiden: we willen beter, perfecter, idealer zijn en uitblinken boven anderen. Bovendien drijft vergelijking ook concurrentie aan: we gebruiken andere mensen en onze idealen als maatstaf voor succes.

Waarom het schadelijk is: vergelijking veroorzaakt enorme jaloezie en afgunst, resulterend in woede, pijn en frustratie. Deze door angst geteisterde emoties leggen een grote druk op onze relaties met anderen en vernietigen vaak vriendschappen, familiebanden en romantische partnerschappen.

4. Obsessieve verlangens

Verlangen is iets willen dat je niet hebt. We doen dit omdat we ontevreden zijn en het gevoel hebben dat we ergens diep van binnen tekortschieten. Als we verlangen, worden we geplaagd door het gevoel dat we niet genoeg hebben. WIJ zijn niet genoeg. Verlangens klinken vaak als volgt: “Ik wil zijn zoals ____ maar ik kan het niet”, “Ik wil ____ kopen omdat het mijn leven beter zal maken”, “Ik wil net als hij grappig zijn.” Verlangens zijn nauw verbonden met vergelijkingen. Wanneer we onszelf vergelijken met anderen of een mentaal ideaal, merken we vaak dat we tekort schieten, en zo ontstaat verlangen.

Waarom het schadelijk is: het basisprincipe van het boeddhistische denken is dat verlangen gelijk staat aan pijn. Vaak resulteert begeerte in lust, en lust resulteert in verafgoding en obsessie. Het resultaat is vaak gevoelens van ongeluk, woede en jaloezie. Als we denken aan alle misdaden die in de wereld zijn begaan (diefstallen, moorden, verkrachtingen, enz.), komen ze allemaal voort uit een obsessie die voortkomt uit verlangen. Als we verlangen naar wat we niet kunnen hebben, is het resultaat meestal pijn.

5. Strikte verwachtingen

Verwachten is het vooropgezette idee hebben dat er iets moet gebeuren of zal gebeuren. Verwachtingen worden meestal gecreëerd door de geest die graag controle heeft – zelfs over toekomstige resultaten. Wanneer een verwachting wordt uitgedaagd of niet wordt vervuld, is het resultaat angst, innerlijke onrust en woede. Als je bijvoorbeeld onbewust verwacht dat je baas je aardig behandelt, en in de steek wordt gelaten door hun arrogantie, voel je je boos en woedend. Verwachtingen komen voort uit misplaatste zekerheid, en dit is een symptoom van gedrag dat op zoek is naar veiligheid. Je kunt ook verwachtingen voor jezelf scheppen, je kunt bijvoorbeeld onbewust denken ‘ik ga blozen en ga stotteren’, en dat doe je meteen!

Waarom het schadelijk is: het verwachten van bepaald gedrag van anderen resulteert meestal in teleurstelling, verwarring, frustratie en woede – en dit veroorzaakt spanningen in onze relaties. Bovendien leidt het stellen van hoge verwachtingen aan jezelf ook tot lijden zoals je bent, immers, mens en onvolmaakt. Verwachtingen kunnen ook self-fulfilling prophecies worden: ze manipuleren de uitkomst van een situatie door vooraf te bepalen of deze goed of slecht zal zijn. Als je bijvoorbeeld verwacht angstig te zijn, zal je dat 99,9% van de tijd zijn. Dit kan een enorm negatieve invloed hebben op je leven als je geest al bevooroordeeld tegen je is.

6. Verheven idealen

Een ideaal is een ingebeelde perfecte uitkomst. Een voorbeeld van een gemeenschappelijk ideaal is het vinden van de “perfecte minnaar” (de “Ene Ware Liefde”) – wat onrealistisch is omdat iedereen gebreken heeft en een schaduwzelf. Andere idealen die we kunnen hebben, kunnen zijn: het perfecte huis willen vinden, de perfecte baan willen vinden of alles goed willen doen als het gaat om onze zelfgroei. Idealen zijn een symptoom van perfectionisme en worden meestal opgesteld als onrealistische doelen die bijna altijd onmogelijk te verwezenlijken zijn.

Waarom het schadelijk is: Omdat idealen moeilijk te bereiken zijn, voelen we ons vaak als mislukkingen, alsof ons leven niet goed genoeg is en alsof niets ooit goed voor ons zal gaan. Bovendien kunnen idealen ervoor zorgen dat je onder enorme druk leeft, waardoor er veel chronische angst ontstaat die op de achtergrond opdoemt. Wanneer we er vaak niet in slagen om ons innerlijke ideaal te matchen met de uiterlijke realiteit, ervaren we een innerlijke ineenstorting die depressie en soms een existentiële crisis kan veroorzaken. Ten slotte, aangezien degenen met veel idealen vaak perfectionisten zijn, hebben hun dierbaren constant het gevoel dat ze “niet genoeg doen” of niet genoeg zijn. Dit kan een enorme druk op onze relaties leggen.

7. Reactieve extremen

In de psychologie is de technische term “reactievorming” en dit is iets dat je overal zult zien. De aard van het onbewuste is dat het absolute zekerheden vereist – het moet de wereld in zwart of wit zien. Er is geen grijs of ‘tussenin’. Als gevolg hiervan hebben onze geesten de neiging om naar het ene uiterste of het andere te springen.

Veel mensen die een zeer strikte religieuze opvoeding hebben gehad, worden bijvoorbeeld ouder en raken gedesillusioneerd door de dogmatische ideeën die ze hebben geleerd. Vaak springen deze mensen meteen op de kar van het atheïsme en worden fanatieke voorstanders van anti-God – bijna met hetzelfde niveau van dogmatisme als de religie waarin ze zijn grootgebracht. Een ander voorbeeld van een reactief extreem is iemand die worstelt om hun seksualiteit te accepteren. Als gevolg hiervan kunnen ze actief homofoob worden en de LGBTQI-gemeenschap discrimineren (herinner je je kolonel Frank Fitts uit de film American Beauty)?

Waarom het schadelijk is: springen naar reactieve uitersten, hoewel natuurlijk, beperkt ons vermogen om alle authentieke delen van ons te ervaren, te omarmen en uit te drukken. Niet alleen doen we gewoonlijk anderen pijn (door tegen hen te reageren), maar we doen onszelf pijn in het proces.

8. Onderdrukking

Maar al te vaak leven we met de innerlijke spanning van tegenstrijdige verlangens waarvan we vrezen dat ze sociaal onaanvaardbaar zullen zijn. Laten we zeggen dat je luid en vrijuit wilt lachen, maar je weet dat anderen je vreemd zullen aankijken, dus je onderdrukt die authentieke zelfexpressie. Of misschien hou je van een film of een nummer waarvan je weet dat je vrienden het niet leuk vinden, dus je begraaft dat verlangen weg en vergeet het.

Hoewel onderdrukking in sommige situaties nuttig kan zijn (zoals het zorgen voor kleine, veeleisende kinderen), kan het giftig zijn als het regelmatig wordt gedaan. Onderdrukking zorgt er niet voor dat een gevoel, impuls of gedachte in je weggaat. In feite kan het ervoor zorgen dat het van binnen wordt gebouwd als een plas lava die op elk moment in de toekomst kan ontploffen.

Waarom het schadelijk is: onderdrukking is een groot obstakel in zelfgroei en het leiden van een bevredigend leven, omdat het resulteert in een onvermogen om authentiek te zijn voor jezelf (wat het belangrijkste element is in zelfliefde). Hoe meer je in jezelf onderdrukt, hoe meer je een valse persona of masker moet aannemen om met de buitenwereld om te gaan. Hoe meer je dit masker draagt, hoe nepper je je voelt, en er treedt een toenemende mate van ontkoppeling van je Ziel op.

9. Repressie

Repressie verschilt op een belangrijke manier van onderdrukking. Terwijl onderdrukking in eerste instantie een bewust proces is van het hebben van een verlangen en leren dit te vermijden of te negeren, is repressie een volledig onbewust proces.

Je kunt bijvoorbeeld als kind een traumatiserende ervaring hebben gehad die zo eng of verontrustend was dat deze onmiddellijk moest worden begraven. Dit was natuurlijk niet jouw schuld: het gebeurde automatisch als een ego-verdedigingsmechanisme. Maar die onderdrukte inhoud ligt nog steeds begraven in je onbewuste en kan op verschillende destructieve manieren in je leven naar buiten komen.

Waarom het schadelijk is: Het probleem met repressie is dat het automatisch en onbewust is. Als zodanig worden we ons niet eens bewust van wat onze oorspronkelijke authentieke verlangens waren, omdat ze werden verpletterd voordat ze de kans kregen om te bloeien. Het resultaat is een gevoel dat je geen contact meer hebt met je ware zelf en vervreemding van het leven. De oplossing hiervoor is om wat bewust innerlijk werk te doen en op zoek te gaan naar de Ziel.

***

Bekijk ook projectie (die te lang is om hier op in te gaan). Dit is ook een ego-afweermechanisme die ons welzijn kan schaden.

4 rollen die het ego aanneemt die zelfgroei saboteren

De vier rollen van het ego-afweermechanisme zijn:

1. Onschuldige omstander

Een van de grootste hindernissen op iemands reis van zelfgroei is om zichzelf voor de gek te houden door te denken dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Dit is misschien de reden waarom de eerste stap van de herstellende verslaafde is om te erkennen dat ze een probleem hebben. De meeste mensen leven in ontkenning of vermijding en ontkennen de noodzaak om goed naar zichzelf te kijken, omdat het hen ervan weerhoudt hun meer onsmakelijke eigenschappen en capaciteiten goed te herkennen.

“De wereld is verpest, maar ik ben volledig vrij van schuld” is hun fundamentele kijk op het leven. Ze weigeren het verband te zien tussen hun acties en levensstijl met de buitenwereld om hen heen.

2. Onschuldige criticus

Dit verdedigingsmechanisme lijkt erg op de onschuldige omstander, alleen dit vermijdt schuldgevoelens door actief kritiek te leveren op de wereld en de mensen om hen heen. Kritiek geven is onze manier om in opstand te komen tegen de samenleving en een uitweg te willen vinden, om buiten de ‘kudde’ te willen zijn en toch een gevoel van valse participatie te voelen.

Begrijp me niet verkeerd: kritisch denken is een noodzakelijk instrument in iemands zelfgroei. Maar vaak gebruiken deze ‘critici’ kritisch denken als een manier om hun ego een boost te geven en om zich slimmer te voelen dan de ‘kudde’ die niet beseft wat de criticus heeft. Helaas is het niet genoeg om op te merken wat er mis is met de stand van zaken in de wereld, tenzij je actief een oplossing voor het probleem toepast.

3. Onberispelijk slachtoffer

Ik weet zeker dat we allemaal een boos slachtoffer van het leven zijn tegengekomen, iemand die andere mensen of de wereld de schuld geeft van 100% van hun problemen. Maar iedereen gebruikt schuld tot op zekere hoogte als een verdedigingsmechanisme. In werkelijkheid verdedigen we ons tegen onze eigen verantwoordelijkheid voor het omgaan met de onaangename ervaring die we hebben gekregen.

Zich overgeven aan schuld is het opgeven van persoonlijke verantwoordelijkheid en mentaal delegeren aan iemand anders, onszelf ervan overtuigen dat we niet verantwoordelijk zijn voor de staat van ons leven, en in plaats daarvan de schuld geven aan een “kracht van buitenaf”. Het onberispelijke ego-afweermechanisme van het slachtoffer weerhoudt ons ervan om duidelijk te zien hoe we bijdragen aan ons eigen lijden.

In wezen is het onberispelijke slachtoffer een van de felste beschermers van ons ego. Het geeft ons het gevoel dat we onszelf nooit in de steek laten, of dat we de volwassenheid of kracht missen om de realiteit van de situaties waarmee we worden geconfronteerd te aanvaarden. Wat er ook is gebeurd, is geen bewijs van onze eigen tekortkomingen, maar van die van iemand anders.

4. Almachtige control-freak

Ten slotte komen we bij de almachtige control-freak – de ego rol die een gedaante van onoverwinnelijkheid aanneemt als een manier om te proberen ons op een misleidende manier te beschermen. Laten we even stilstaan en dit goedbedoelde deel van ons waarderen: het wil tenslotte gewoon dat we veilig zijn. De moeilijkheid is echter dat dit ego verdedigingsmechanisme een almachtelijke positie inneemt. Het gaat ervan uit dat als we proberen controle over alles uit te oefenen, we uiteindelijk ‘veilig’ zullen zijn. Het tegenovergestelde is eigenlijk waar. Hoe meer we onszelf, anderen en het leven proberen te beheersen, hoe meer we lijden. Uiteindelijk onderdrukken we onszelf, stoten we onze dierbaren af en weerstaan we de stroom van het leven. In werkelijkheid ligt de ware kracht niet in op angst gebaseerde controle, maar in op liefde gerichte aandacht. We zullen dit hieronder verder onderzoeken.

Hoe je jezelf kunt bevrijden van schadelijke ego verdedigingsmechanismen

Voordat je leert hoe je je geest ongedaan kunt maken, herschrijven en deprogrammeren vanuit de bovenstaande ego-verdedigingsmechanismen, wil ik iets belangrijks benadrukken:

Niet alle mentale patronen zijn slecht.

Soms is het nodig om een bepaald geloof te hebben om jezelf te motiveren bij hartverscheurende moeilijkheden. Soms moeten we overhaaste conclusies trekken en aannames doen om onszelf tegen gevaar te beschermen (bijvoorbeeld, ervan uitgaande dat de man in een donkere hoodie die op de hoek van de straat loert, je zou proberen te beroven.) En zonder verlangen zou er geen vooruitgang kunnen zijn in leven.

Maar mentale patronen worden mentale valstrikken wanneer ze ons mentale, emotionele en spirituele welzijn gaan verstoren en we worstelen om onszelf ervan te bevrijden.

Hoe je jezelf kunt bevrijden van de schadelijke effecten van deze ego-verdedigingsmechanismen:

1. Oefen zelfonderzoek

Als er een negatieve emotie in je opkomt, onderzoek het dan. Zie jezelf als een psychoanalyticus, leraar, wetenschapper, waarnemer – welk woord je ook aanspreekt – en onderzoek de aard ervan.

Stel vragen zoals:

  • Wat voel ik?
  • Welke gedachte ligt aan de basis van dit gevoel?
  • Welk bewijs kan ik tegen deze gedachte/gevoel vinden?
  • Wat zou een alternatieve verklaring kunnen zijn?
  • Welke andere opties heb ik?
  • Wees zo open en nieuwsgierig als je kunt. Misschien vind je het leuk om een dagboek bij te houden over je ervaringen met zelfonderzoek, als dat helpt. Meer informatie over het bijhouden van een dagboek.

Wees zo open en nieuwsgierig als je kunt. Misschien vind je het leuk om een dagboek bij te houden over je ervaringen met zelfonderzoek, als dat helpt. Meer informatie over het bijhouden van een dagboek.

2. Benader het leven met liefderijke goedheid

Wanneer we de energie onderzoeken die inherent is aan giftige veronderstellingen, overtuigingen, vergelijkingen, verlangens, enz., zien we dat het allemaal voortkomt uit angst. Deze angst kan zijn dat we niet genoeg zijn, dat we iets zouden kunnen missen, dat we gekwetst zouden kunnen worden, dat we in de steek gelaten zouden kunnen worden – hoe het ook zij, het is allemaal op angst gebaseerd.

Wat is het tegenovergestelde van angst?

Antwoord: liefde.

Angst vernauwt en sluit, terwijl liefde zich opent en uitbreidt.

Om ego-afweermechanismen te deprogrammeren, moeten we onszelf, andere mensen en het leven zelf met liefdevolle vriendelijkheid benaderen. Ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar onthoud dat het tijd en oefening kost.

Zelfs het onvermogen om het leven met liefderijke goedheid te benaderen, kan met mededogen worden benaderd. Kun je zachtaardig zijn met je gebrek aan zachtaardigheid? Kun je je gebrek aan vergeving vergeven? Kun je zachtheid beoefenen te midden van hardheid?

Als je wilt leren hoe je het leven met meer liefdevolle vriendelijkheid kunt benaderen, raad ik je aan de volgende artikelen te lezen:

  • Hoe van jezelf te houden
  • Mindful zelfcompassie oefenen: 6 levensveranderende stappen
  • De ultieme gids voor genezing van hartchakra’s
3. Wees uitdagend en daag jezelf uit

Je hebt het recht om te vragen “is dat waar?” elke keer dat er een gedachte over jezelf of iemand anders opkomt.

Door te porren en te porren naar de vermoedens die in je opkomen, kun je hun macht wegnemen door hun autoriteit te ondermijnen. Onbetwiste gedachten kunnen immers gemakkelijk innerlijke dictators worden die ons tot slaaf maken van pijnlijke emoties en demoraliserende overtuigingen over onszelf.

Je hoeft geen slaaf van je geest te zijn als je het in twijfel durft te trekken.

Wees uitdagend, wees een rebel, wees een provocateur. Wanneer een veronderstelling, overtuiging of vergelijking ontstaat, vraag dan “kan ik er 100% zeker van zijn dat dit waar is?” Zo’n simpele vraag heeft een bevrijdend effect op je psyche.

4. Mediteer om getuige bewustzijn te ontwikkelen

Meditatie is een oude techniek die wordt gebruikt als een manier om toegang te krijgen tot meer innerlijke vrede, helderheid en Eenheid. Je hoeft echter niet religieus of zelfs spiritueel te zijn om het te beoefenen.

In deze context is meditatie een dynamische techniek om te leren getuige te zijn van je gedachten in plaats van ze te worden. De meeste mensen zijn zo gehecht aan en geïdentificeerd met hun gedachten dat ze zich niet bewust zijn dat er een grote stilte in hen is die buiten het denken bestaat.

Als je nog nooit hebt gemediteerd, klinkt dit misschien verwarrend voor je. Maar beschouw het als de lucht: de lucht is er altijd, en gedachten zijn als wolken in die lucht die komen en gaan. Welke wolk (gedachte) er ook opkomt, de lucht is er altijd onder, onveranderd. Hetzelfde geldt voor je bewustzijn.

Om een stap terug te doen van aannames, overtuigingen, vergelijkingen, verlangens, verwachtingen en idealen, is mediteren de meest directe methode. Er zijn veel gratis gedachte getuigenismeditaties op YouTube waar je naar kunt zoeken, of je kunt proberen een gratis meditatie-app zoals Calm, InsightTimer of Headspace te downloaden om een dagelijkse oefening te creëren.

Besteed eerst 5-10 minuten aan mediteren en doe je best om consequent te zijn. Hoewel de oefening in het begin frustrerend kan zijn, is het de krachtigste en wetenschappelijk gevalideerde oefening die ik ken om de schadelijke effecten van mentale valstrikken ongedaan te maken. Dus blijf volhouden, zelfs als je er in het begin slecht in bent (wat je hoogstwaarschijnlijk zal doen omdat we dat allemaal hebben meegemaakt).

Hier is een eenvoudige meditatie van vijf minuten die je kunt proberen:

  • Zoek een rustige en ongestoorde plek
  • Als het helpt om de stemming te bepalen, speel dan wat rustige omgevingsmuziek op de achtergrond
  • Ga op een stoel of kussen zitten en houd je rug recht
  • Sluit je ogen (of laat ze op een kier als je wilt)
  • Breng je aandacht naar je adem
  • Merk op dat je borst/buik op en neer gaat, of de lucht die je neusgaten binnenkomt en verlaat (wat voor jou het gemakkelijkst is)
  • Wanneer je gedachten afdwalen, merk dan de gedachte op en richt je aandacht weer op je ademhaling
  • Ga door met deze oefening gedurende vijf minuten
  • Als je klaar bent, rek je je een beetje uit en ga je langzaam over naar de rest van je dag
  • Uiteindelijk zal je de gedachten die steeds meer opkomen, kunnen opmerken. Je zult je realiseren hoe druk en hoeveel van een kletskous je geest is (maak je geen zorgen, we worstelen allemaal met hyperactieve geesten). Maar met constante meditatie, zal je geest beginnen te kalmeren en zal je in staat zijn om ego-verdedigingsmechanismen te vangen wanneer ze zich voordoen.

Laat je niet afschrikken door de eenvoud van deze oefening. Het is misschien eenvoudig, maar het is enorm krachtig en sterk.

5. Maak jezelf wat losser

Doe het rustig aan met jezelf. Het is gemakkelijk om een perfectionistische denkwijze te hebben, zelfs over de bovenstaande helende technieken. Realiseer je dus dat je een mens bent, dat je fouten zult maken, je zult het hoogstwaarschijnlijk verknoeien, en dit is allemaal normaal en oké.

Wanneer je een ontspannen houding aanneemt die ruimte laat voor mislukkingen, is er minder stress en spanning. Jezelf toestemming geven om een ontspannen manier van denken te hebben, zal ook fungeren als een natuurlijke bescherming tegen verdere egoverdedigingsmechanismen die wortel schieten.

***

Vergeet niet om de tijd te nemen en het jezelf gemakkelijk te maken. Je ego is een complexe en gelaagde kracht binnenin jou die tijd en zachtheid nodig heeft om te ontmantelen. Maar door jezelf te wapenen met deze kennis en de bovenstaande tools, zal je jezelf uiteindelijk bevrijden van disfunctionele patronen en negatieve gewoonten. Het resultaat zal een groter gevoel van innerlijke vrijheid, gecentreerdheid, liefde en zelfinzicht zijn.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *