Narcisme bij kinderen

Leven met een narcist kan een van de moeilijkste ervaringen zijn die we ooit kunnen doormaken. Ze zijn in elk opzicht van de wereld ‘chaos’, de levende wandelende belichaming van chaos!

Narcisten weten hoe ze het slachtoffer moeten spelen en doen dat met groot succes – waardoor onze poging om anderen voor hen te waarschuwen, allemaal voor niets is geweest!

Narcistische vrouwen kunnen een nachtmerrie zijn.

Narcistische mannen kunnen een hel zijn!

En narcistische kinderen kunnen net zo erg zijn!

Als je je afvraagt of je een narcistisch kind opvoedt, dan is dit artikel iets voor jou!

Dit zijn enkele van de tekenen dat jouw kind mogelijk een narcist is. Zorg dat je vroeg naar de tekenen zoekt en voorkomt dat ze een narcist worden.

11 signalen waar je op moet letten

1. Ze geloven dat ze beter zijn dan andere kinderen

Zelfverzekerd zijn is GEEN slechte zaak. Zelfverzekerd zijn heeft zo zijn voordelen.

Zelfverzekerde mensen bereiken geweldige dingen in het leven, ze zijn veel gelukkiger en laten zich niet zo gemakkelijk beïnvloeden door de massa en de mening van anderen.

Dit laatste punt is een enorme eigenschap die we volgens mij allemaal bij onze kinderen zouden moeten aankweken; vooral in de gevoelige wereld van vandaag. Het vermogen om te zeggen wat juist is en op te komen voor wat juist is, is een grote kracht.

Als jouw kind er echter van geniet dat hij/zij beter is dan andere kinderen en zijn/haar best doet om andere kinderen neer te trappen, is dit een ENORME rode vlag die je niet wilt negeren!

Ware kracht gaat niet over het neerhalen van anderen … het gaat over het opbouwen van anderen!

2. Moeilijk om vriendschappen te onderhouden

Het is een harde waarheid om te verkroppen; maar we zullen gewoon vrienden verliezen in het leven. Die persoon met wie we een jaar geleden het dichtst bij waren en nu niets voor ons betekent, kan op ons hart en geest wegen.

Als je echter merkt dat je kind op een dag vrienden maakt, ze de ene week hun ‘beste vriend’ noemt en ze de volgende week dumpt en de nieuwe jongen hun beste vriend noemt, moet je het in de gaten houden.

Dit zijn dezelfde tactieken die narcisten doen als ze van iemand willen houden, bombarderen en ze conditioneren om te zijn wat ze willen dat ze zijn.

3. Ze moeten in het middelpunt van de belangstelling staan

Dit wijst zich vanzelf! De wereld draait om hen, en als ze niet krijgen wat ze willen, worden ze gek.

4. Terugtrekking van anderen die hen niet genoeg aandacht of bewondering schenken

Als iemand ze niet met aandacht overlaadt, zullen ze een grote minachting en haat voor die persoon hebben.

5. Geen verantwoordelijkheid nemen voor hun acties

“Het is niet mijn schuld.”

“Ze hebben me ertoe aangezet.”

“Ik was het niet… het was een duivel.”

“Ik zweer dat ze me erin luizen!”

6. Woede en driftbuien krijgen wanneer ze bekritiseerd worden

Ze kunnen iedereen plagen en bespotten, maar op het moment dat je iets slechts over ze zegt, worden ze boos of krijgen een driftbui!

7. Pathologisch spel

Alles is een spel voor hen. En het spel dat ze het liefste spelen, is “op je zenuwen werken”.

In staat zijn om je op te winden en met je emoties te rotzooien, geeft ze een gevoel van macht en autoriteit!

Nu is het erg belangrijk om kinderen te laten weten welke acties aandacht zullen krijgen en welke niet. Dat is een geweldige manier om die negatieve neigingen te beteugelen.

Als je een kind corrigeert, probeer dan niet te klagen over het ongewenste gedrag. Het trekt vaak meer van hetzelfde aan. Stimuleer in plaats daarvan het gewenste gedrag met woorden en daad. Het is effectiever.

8. Blik afkeer

Wanneer vragen worden gesteld, wenden volwassenen en kinderen hun blik vaak af op bepaalde punten in de interactie, vooral wanneer vragen moeilijk zijn.

9. Onredelijke verwachtingen van anderen

Iedereen wordt verondersteld ze op hun wenken te dienen. Ze willen dat de wereld voor hen doet, voor hen denkt en voor hen is.

Dit wordt ook wel ‘infantiele solipsisme’ genoemd

Tot een bepaalde leeftijd, waarschijnlijk rond de tienerjaren, ervaren de meeste mensen infantiel solipsisme, het kinderlijke idee dat ze de enige speler ter wereld zijn en dat alle anderen slechts een product van hun onderbewustzijn zijn. Als je je realiseert dat alle anderen eigenlijk net zo complex zijn als jij, dan breekt het solipsisme en heb je die eerste existentiële crisis.

10. Uitvergrote gevoelens van afgunst

“Afgunst is de religie van de middelmaat. Het troost hen, het kalmeert hun zorgen, en ten slotte verrot het hun ziel, waardoor ze hun gemeenheid en hebzucht kunnen rechtvaardigen totdat ze geloven dat dit deugden zijn.

Zulke mensen zijn ervan overtuigd dat de deuren van de hemel alleen zullen worden geopend voor arme stakkers zoals zij die door het leven gaan zonder enig spoor achter te laten, maar hun slordige pogingen om anderen te kleineren en om degenen uit te sluiten – en zo mogelijk te vernietigen – die, door het simpele feit van hun bestaan, hun eigen zwakheid van geest, verstand en lef tonen. Gezegend zij degene tegen wie de dwazen blaffen, want zijn ziel zal nooit van hen zijn.”– Carlos Ruiz Zafón

Afgunst, de lelijkste van alle gevoelens. Jaloezie is een lelijke emotie en een geestelijke stoornis; maar afgunst … afgunst zal mensen de meest snode dingen laten doen, simpelweg omdat ze niet willen dat anderen hebben wat zij hebben.

11. Gaat vaak gepaard met antisociaal gedrag

Definitie van antisociaal gedrag:

Antisociale persoonlijkheidsstoornis is een bijzonder uitdagend type persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door impulsief, onverantwoordelijk en vaak crimineel gedrag.

Antisociaal moet niet worden verward met introvert zijn.

Antisociaal gedrag is:
  • Je kind sluit zich aan bij een bende/groep met negatieve kenmerken
  • Roken en drinken
  • Veel seks hebben en met oudere mensen
  • In de problemen komen met de wet

Dit zijn duidelijke signalen dat jouw kind wellicht hulp nodig heeft.

Soms is liefde gewoon niet genoeg om een kind te ondersteunen.

Wanneer dit gebeurt, wil je misschien therapie overwegen om te proberen het probleem bij de wortel aan te pakken.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *