21 tekenen dat je ‘zielsverlies’ ervaart

In onze samenleving doet zich een mysterieus fenomeen voor dat bekend staat als “Zielsverlies” en dat zich voordoet bij alle mensen van alle leeftijden, geslachten, rassen en achtergronden.

Inheemse volken zijn al millennia op de hoogte van het voorkomen van zielsverlies en begrijpen het als het resultaat van een innerlijke fragmentatie veroorzaakt door een traumatische ervaring of een intense schok voor lichaam en geest.

Hoewel zielsverlies voor velen van ons onaangenaam bekend klinkt, is deze ervaring meestal tijdelijk, en met het juiste innerlijke werk kunnen deze verloren elementen van onszelf opnieuw in ons leven worden geïntegreerd.

Wat is zielsverlies?

Wanneer we zielsverlies ervaren, ‘verbergt’ of sluit een deel van onze ziel – of levende essentie – ons af, wat ons verhindert ons ware potentieel en heelheid als menselijke wezens uit te drukken en te ervaren. Vaak worden hele aspecten van onze psyche volledig geblokkeerd of onderdrukt.

Tijdens de verkenning van het sjamanisme en zijn methoden voor het ophalen van de ziel, werd zieslverlies gedefinieerd als de ervaring van de ziel die naar andere rijken of alternatieve realiteiten reist en vaak bezeten wordt door geesten. In het sjamanistische perspectief, wanneer deze delen van onze Ziel niet worden hersteld, lijken we geen innerlijke voltooiing of Heelheid te vinden.

Vóór de psychologie was deze verklaring de enige manier waarop oerculturen trauma konden verklaren om manieren te vinden om het te behandelen – en het was destijds enorm effectief. Zielverlies kan nu echter vanuit veel verschillende invalshoeken worden benaderd.

Hoe gebeurt het verlies van de ziel?

Helaas is zielsverlies in onze moderne wereld eerder regel dan uitzondering.

Als individuen verliezen we de verbinding met onze ziel of de ware aard elke keer dat we ons identificeren met ons ego en proberen ons weer heel te voelen door verslavingen, het zoeken naar stimulatie, dogmatische overtuigingen, voorwaardelijke relaties en werkverslaving.

Maar er is een reden waarom we ons in de eerste plaats identificeren met het ego en de verbinding met de ziel verbreken: het is een overlevingsmechanisme. We moeten een gevoel van eigenwaarde ontwikkelen, een apart gevoel van ‘ik’ in de wereld om te kunnen functioneren. Maar tegelijkertijd betekent het ontwikkelen van een ego (wat in feite één groot verdedigingsmechanisme is om ervoor te zorgen dat we worden geliefd, geaccepteerd, verzorgd, pijn vermijden, etc.) dat we het contact verliezen met de authentieke essentie van wie we werkelijk zijn: de Ziel.

Als gevolg van zielsverlies beginnen we symptomen van zwakte, vermoeidheid, depressie, angst en leegte te ervaren. We weten gewoon dat er iets ontbreekt in ons leven, maar velen van ons worstelen om te ontdekken wat er precies ontbreekt. Zielsverlies begrijpen als een verlies, of ontkoppeling, van de meest vitale delen van wie we zijn, staat in de psychologie bekend als dissociatie: de wortel van veel psychische aandoeningen.

De psychologie achter zielsverlies

Dus hoe verloopt het feitelijke proces om het contact met onze ziel te verliezen, vanuit een psychologisch standpunt?

Wanneer we losgekoppeld raken van de wortel van wie we zijn, ontstaat er een onbalans in de psyche. Deze ontkoppeling groeit in de loop van de tijd en kan worden versterkt door traumatische omstandigheden die de neiging hebben om de psyche te fragmenteren.

Wat gebeurt er als onze psyche fragmenteert? Het antwoord is dat individuele delen van onze persoonlijkheid (bijv. Het schaduwzelf, anima, animus, enz.) onafhankelijk worden gemaakt en zo ontsnappen aan de controle van de bewuste geest. Deze delen van ons, die in ons onderbewustzijn blijven hangen, verlangen ernaar geïntegreerd en bewust gemaakt te worden, en kunnen extreme maatregelen nemen om onze aandacht te trekken, zoals suïcidale depressies, zelfdestructief gedrag, plotselinge woede-uitbarstingen.

Wat gebeurt er als een van onze psychologische ‘complexen’ zichzelf emancipeert en een tirannieke usurpator van het bewustzijn wordt? Het resultaat is een toenemend gevoel van vervreemding van onszelf, het leven en het goddelijke. We kunnen met angst, schuld en schaamte leven als een constante achtergrond van ons leven. En meestal voelen we ons verdoofd, leeg van binnen en een gevoel van hopeloosheid dat we proberen te verstikken met werk, gezinsleven, vriendschappen, roddels en verschillende verslavingen.

Zielsverlies staat ook bekend als dissociatie

Zielverlies is in zekere zin een andere manier om dissociatie te zeggen.

Als je bekend bent met de basispsychologie, weet je dat dissociëren betekent dat je je loskoppelt van iets, in dit geval onszelf. Deze ontkoppeling vindt plaats als gevolg van een traumatische situatie of omgeving waaraan we worden blootgesteld. Het is een afweermechanisme dat voorkomt dat we volledig afsluiten en niet meer kunnen functioneren.

Hier is een, tragisch genoeg, veel voorkomend scenario van hoe dissociatie werkt:

Stel je voor dat een jong kind wordt mishandelt of misbruikt. Om de verschrikkelijke ervaring het hoofd te bieden, ontsnapt het kind door zich los te maken van de situatie. Tijdens het proces om zichzelf te beschermen, creëert het kind verschillende alter ego’s, of totaal verschillende persoonlijkheden in zichzelf, als een verdedigingsmechanisme. In de psychologie wordt dit behandeld als “meervoudige persoonlijkheidsstoornis” (nu bekend als dissociatieve identiteitsstoornis).

Het is gemakkelijk te begrijpen hoe tribale culturen dit als een verlies van de ziel zouden hebben ervaren. Maar in wezen is psychologische dissociatie de manier van de natuur om onszelf te beschermen tegen intens trauma en verlies door deze verwonde situaties buiten te sluiten.

Maar zielverlies, of dissociatie, is niet beperkt tot deze extreme gevallen en kan bij de meeste mensen in verschillende mate worden aangetroffen. Verslavingen, eetstoornissen, identiteitsstoornissen, posttraumatische stress, depressie, mede afhankelijkheid, narcisme, laag zelfbeeld en aanpassingsstoornissen zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken van en symptomen van zielverlies in onze oppervlakkige, snelle, materialistische moderne samenlevingen die meestal verstoken zijn van elk gevoel van heiligheid.

Een jonge vrouw die ervan droomt kunstenaar te worden maar moet voldoen aan de verwachtingen van haar ouders om dokter te worden, zal een klein beetje van haar ziel verliezen en een essentieel deel van haar wezen negeren. Of stel dat de jonge vrouw doorgaat en haar droom om kunstenaar te worden volgt, maar diep van binnen nog steeds afhankelijk is van de goedkeuring van haar ouders. Ze geeft hen dan de schuld dat ze geen verantwoordelijkheid moeten nemen voor het nastreven van haar passie, of ze ontwikkelt een depressie omdat ze niet door hen wordt geaccepteerd. Dit verhaal klinkt je misschien bekend in de oren.

Gelukkig zijn er veel manieren om weer heelheid te vinden.

Maar, ervaar je zielsverlies?

21 Tekenen dat je mogelijk zielsverlies ervaart

Er zijn verschillende fysieke, psychologische en spirituele symptomen van zielverlies.

Wanneer we zielverlies ervaren, dat wil zeggen, delen van onze ziel die zich ‘verstoppen’ of zich van ons distantiëren, is het resultaat een verlies aan zielvolle energie of de vitaliteit van ons leven. Dit energieverlies verhindert ons om een gezond, vervullend en creatief bestaan te leiden. Soms kan zielverlies een heel leven duren, resulterend in de ontwikkeling van een zelfvernietigende persoon die we in onze taal vaak een “verloren ziel” noemen.

Om deze verloren delen van onszelf terug te krijgen en om weer in balans, heel en gecentreerd te worden, moeten we eerst de symptomen van zielverlies in ons identificeren. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende symptomen:

  1. Herinneringen en delen van je leven zijn geblokkeerd.
  2. Je ervaart sterke periodes van depressie.
  3. Onderdelen in jezelf voelen aan of ze kapot zijn.
  4. Je ervaart een algemene emotionele gevoelloosheid in het leven.
  5. Constante gevoelens van angst of ongerustheid kwellen je.
  6. Je gaat door lange periodes van slapeloosheid.
  7. Je voelt je verloren of onvolledig.
  8. Je voelt je een ‘ander mens’ na een schokkende of traumatische gebeurtenis in het leven.
  9. Je voelt je vastgelopen of niet in staat om een bepaald probleem in je leven te overwinnen.
  10. Je voelt je teleurgesteld in het leven.
  11. Je hebt het gevoel dat er meerdere “zelven” in jou zijn.
  12. Je probeert te ontsnappen door je te wenden tot alcohol, drugs, seks, televisie of overmatige drukte.
  13. Je voelt je onwaardig om bemind te worden.
  14. Je ervaart een donkere nacht van de ziel en / of spirituele noodsituatie.
  15. Je wilt je doel en betekenis in het leven vinden.
  16. Je hebt het gevoel dat je dagelijkse leven zinloos en taakgericht is.
  17. Je voelt je niet kwetsbaar en houdt anderen op afstand.
  18. Je verlangt naar heelheid en een gevoel erbij te horen.
  19. Soms heb je het gevoel dat je jezelf niet onder controle hebt.
  20. Je voelt je constant mentaal of fysiek vermoeid zonder medische reden.
  21. Je dorst naar authenticiteit en volledige acceptatie van jezelf.

Met hoeveel kun jij je identificeren?

Zielsverlies de spirituele ontwakening

Wat gebeurt er nadat we zielverlies ervaren? Het antwoord is dat we meestal door een interne crisis (of donkere nacht van de ziel) gaan die tot een diep spiritueel ontwaken leidt. In feite is zielverlies typisch wat in de eerste plaats een inwijding in de mysteries van de innerlijke wereld triggert. We komen op een punt waarop we niet langer kunnen leven met een gevoel van existentiële leegte en verlatenheid. Een dorst wordt diep van binnen geboren om onze ware bestemming, plaats in de wereld en zinvolle verbinding met het goddelijke te vinden. Dat is het begin van onze spirituele reis – de oproep om naar huis terug te keren.

Hoe je opnieuw verbinding kunt maken met je ziel

“Waar heeft een mens baat bij als hij de hele wereld wint en het verlies van zijn ziel lijdt?”

– Jezus van Nazareth

Innerlijk werk of Soul Retrieval (bezieling) -oefeningen zijn de beste manier om weer contact te maken met je ziel. Dit komt omdat ze je meenemen op een intern avontuur en je energie kanaliseren naar je diepste begraven gevoelens, gedachten en dromen: die allemaal vitale delen van je dragen.

Er is een veelvoud aan innerlijke oefeningen. Enkele daarvan die bijzonder geschikt zijn voor Soul Retrieval kunnen zijn:

Kies een paar gebieden waarin je geïnteresseerd bent en blijf er een jaar of langer bij. (Gebruik echter uiteindelijk je eigen oordeel – en als je je erdoor overweldigd voelt, stop dan onmiddellijk.) Dit werk vereist toewijding en oprechtheid. Dus ga in een langzaam en gestaag tempo. Op een dag kijk je terug op het moment dat je dit artikel leest en besef je hoe ver je bent gekomen!

Zielsverlies Q&A

Hier zijn de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Gaat zielsverlies over het verliezen van je ziel – kan ik mijn ziel verliezen?

A: zielverlies gaat over het verliezen van contact met je ziel. Je kunt je ziel niet helemaal verliezen, ze is er altijd op de achtergrond van je leven, hoewel vaak ontoegankelijk vanwege het trauma dat je misschien hebt meegemaakt. Veel mensen begrijpen de term zielverlies verkeerd als letterlijk het verliezen van je ziel. Maar in plaats daarvan gaat het erom de toegang tot de vitale kern van jou te verliezen.

Hoe weet je of je ziel weg is?

A: Nogmaals, de Ziel gaat nooit weg, het wordt gewoon moeilijk te bereiken, moeilijk om opnieuw verbinding mee te maken. Veelvoorkomende tekenen dat je zielverlies hebt ervaren, zijn onder meer angst, depressie, emotionele gevoelloosheid, eenzaamheid, leegte, chronische vermoeidheid, gevoelens van hopeloosheid, verveling en diepe ontevredenheid over het leven.

Kan het ophalen van de ziel alleen worden gedaan met een sjamaan?

A: Hoewel ‘Soul Retrieval’ een sjamanistische term is, hoeft het niet exclusief door een sjamaan te worden uitgevoerd. Psychotherapeuten, lichaamswerkers en zeer ervaren spirituele genezers kunnen ook hulp bieden bij Soul Retrieval. Probeer iemand te vinden als het gaat om Soul Retrieval: vertrouw op je instinct. Dit is een heilige reis en vereist begeleiding van een persoon die jou en het proces oprecht respecteert.

***

Om gezond te zijn, je heel te voelen en een harmonieus leven te leiden, moet je de vitale verloren delen van jezelf herstellen door te leren een leven te leiden van evenwicht, authenticiteit en eigenliefde.

Het vinden van de fragmenten van jezelf die verloren zijn gegaan en ze herstellen is terugkeren naar je aangeboren heelheid, om de essentiële vitaliteit die je ziel is te herstellen, maakt deel uit van de reis van spiritueel ontwaken. Door te leren langzaam de verloren elementen van je ziel te herintegreren door middel van innerlijk werk (of Soul Retrieval), vervul je je potentieel als een goddelijk wezen met een menselijke ervaring.

Terug naar alle artikelen

2 reacties

  1. Heel interessant stuk. Stukken van mijn ziel zijn wel ergens geweest en ik was ook regelmatig niet in mijn lichaam de 5 jaar die ik met een heftig gekwelde man heb doorgebracht . Nadat ik weggekomen ben uit deze relatie heb ik niets anders gedaan als innerlijk werk. Ik ben compleet en geheeld met geen geen gevoel van haat of boosheid naar deze gekwelde man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *