Tekenen dat je tegen jezelf liegt

Oneerlijkheid is een eigenschap waar de meesten van ons geen probleem mee hebben bij anderen.

We voelen een gevoel van woede, walging en wantrouwen jegens degenen die ons proberen te bedriegen. In feite is bedrog voor ons zo’n oneervolle eigenschap dat we grote hoeveelheden tijd besteden aan het lezen over duistere politici en het kijken naar shows waarin liegen en bedriegende karakters centraal staan. Stiekem voelt het goed om met de vinger naar anderen te wijzen, omdat we ons daardoor moreel rechtvaardig voelen.

Maar hier is de waarheid:

Aan het eind van de dag zien de meesten van ons niet dat we ook vaak – tegen onszelf – liegen.

Helaas zijn de meeste mensen niet bereid om hun verborgen neigingen te onderzoeken en de waarheid onder ogen te zien. Misleiding is zo’n verachtelijke eigenschap dat we het liever verloochenen dan het eerlijk onder ogen te zien. Helaas, hoe meer we onze duistere neigingen verloochenen, hoe dieper we ze begraven in onze schaduwzelf, en hoe meer waanvoorstellingen we krijgen. En hoe meer waanvoorstellingen we hebben, hoe minder mentale en emotionele helderheid we hebben, wat tot een legioen aan problemen leidt. Sommige van deze problemen zijn leven vernietigend.

4 redenen waarom we tegen onszelf liegen

Als bedrog zo’n verachtelijke eigenschap is, waarom liegen we dan tegen onszelf?

Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Het is comfortabel – je hoeft de harde waarheid niet onder ogen te zien
  • Het is handig: je kunt hetzelfde blijven doen zonder iets te hoeven veranderen
  • Je voelt je beter over jezelf (behoudt zelfrespect)
  • Het helpt je om je eigen verantwoordelijkheid voor je daden te vermijden

Een man die zijn vrouw bedriegt, kan bijvoorbeeld zijn daden rechtvaardigen door te zeggen: “Als ze me maar meer genegenheid en liefde had gegeven, was ik niet afgedwaald.” Deze rechtvaardiging is natuurlijk een vorm van zelfbedrog omdat het de man verhindert volledig in het reine te komen met wat hij heeft gedaan. Bovendien helpt tegen zichzelf liegen hem de overtuiging te behouden dat hij een “goed en trouw” persoon is.

9 tekenen dat je tegen jezelf liegt

Lieg je tegen jezelf? Het beantwoorden van deze vraag kan moeilijk zijn omdat ons zelfbedrog zo vaak onbewust is.

Maar als je vermoedt dat je tegen jezelf liegt, feliciteer jezelf dan! Er is een enorme hoeveelheid moed en zelfbewustzijn voor nodig om zelfs maar van de mogelijkheid te genieten. Het kan beangstigend zijn om toe te geven dat je jezelf misschien voor de gek houdt, maar deze eerlijkheid zal je ver brengen op je spirituele pad.

Hier zijn enkele signalen waar je op moet letten:

1. Je hebt het gevoel dat je ergens voor wegrent

Het is moeilijk toe te geven, maar je hebt het gevoel dat je aan iets probeert te ontsnappen; misschien een gedachte, een realisatie, een harde waarheid? Er ligt iets op de loer in de duisternis, en je vindt het niet leuk. Je voelt de behoefte om te ontsnappen, maar je weet niet waarom.

2. Je blijft het gedrag van andere mensen rechtvaardigen

Om de waarheid te ontwijken, merk je dat je excuses maakt voor andere mensen en hun slechte gedrag. Je zou bijvoorbeeld tegen jezelf kunnen zeggen dat je emotioneel gewelddadige echtgenoot gewoon ‘stoom afblaast van het werk’ of dat je achterbakse vriend ‘gewoon een domme fout heeft gemaakt’. Het gedrag van andere mensen rechtvaardigen is veel gemakkelijker dan de waarheid onder ogen zien en moeilijke beslissingen nemen.

3. Je blijft je gedrag rechtvaardigen

“Ik heb hem geen pijn gedaan, ik heb hem net een lesje geleerd,” “Ik haat mijn carrière niet, ik voel me gewoon een beetje gestrest”, “Ik kan niet verhuizen, ik heb geen andere keus”, Ik ben niet bang om uit mijn comfort zone te treden, ik ben gewoon bezig met verplichtingen. ” Zelf rechtvaardiging is bedrieglijk: enerzijds doet het ons geloven dat we een “goede reden” hebben, maar aan de andere kant is die reden flagrante onzin. Onbewust weten we dat we alleen maar excuses verzinnen, maar bewust zijn we “vergeetachtig”.

4. Je hebt een starre houding

Je kunt geen schuld of verantwoordelijkheid aanvaarden voor iets dat is gebeurd, in plaats daarvan is het altijd de schuld van andere mensen. Deze neiging om jezelf te zien als altijd gelijk hebben, en anderen als altijd ongelijk hebben, verbergt een enorme hoeveelheid angst. Onder de bekrompenheid ben je stiekem bang om aan de waarheid te beantwoorden, dus in een poging om aan de realiteit te ontsnappen, vorm je rigide mentale barrières en wijs je met de vinger naar anderen.

5. Je voelt je niet authentiek

Het lijkt alsof je het gevoel hebt dat je nep of een schijnvertoning bent. Binnenin jou heb je het gevoel dat je het contact met wie je werkelijk bent bent kwijtgeraakt. Je gaat naar plaatsen waar je niet heen wilt. Je maakt vrienden met mensen die je niet mag. Je koopt dingen die je niet kunt betalen. Je lacht als de grap niet grappig is. Je weet niet meer wat je gelukkig maakt of wie je echt wilt zijn in het leven.

6. Je draagt bij voorkeur een roze bril

Je leeft liever in een droomwereld dan in de werkelijkheid. In je relaties projecteer je bijvoorbeeld je fantasieën op je partner, in de overtuiging dat alles in orde is, zelfs als dat niet zo is. De idealist in jou gelooft dat je alles kunt laten lukken, maar jouw idealisme is een vorm van escapisme die de waarheid verdoezelt. Om jezelf te bufferen tegen de harde realiteit van het leven, zie je de wereld het liefst op een naïeve manier.

7. Je houdt niet van luisteren naar andermans advies

Als een vriend(in), collega of familielid je een frisse blik op je situatie geeft, sluit je meteen af. Gevoelens zoals woede, verdriet en irritatie worden in je opgewekt, waardoor je vaak uithaalt naar de arme ziel die je durft te helpen. Waarom gebeurt dit? Als je tegen jezelf liegt, ben je geneigd om alleen anderen te begunstigen die je geruststellen – niet om je uit te dagen. Iedereen die je uitdaagt, zelfs met de beste bedoelingen, loopt het risico je uitgebreide zelf vervaardigde leugen bloot te leggen.

8. Je draagt diepgewortelde angst met je mee

Wat je ook doet, je voelt een subtiel onbehagen en onzekerheid die je overal volgen. Dit doordringende gevoel van onbehagen zorgt ervoor dat je voortdurend aan jezelf twijfelt en je persoonlijk afvraagt of je echt het juiste doet of de beste beslissingen neemt. Soms kan deze diepgewortelde angst zich manifesteren als een schuldgevoel dat je niet onder ogen wilt zien en probeert te begraven.

9. Je hart spreekt je geest tegen

Je blijft proberen jezelf ervan te overtuigen dat alles in orde is en dat je de touwtjes in handen hebt, als je emotioneel gezien een wrak bent. Je zou merken dat je ontploft van woede tegen anderen of probeert je tranen te verbergen, en je vraagt je misschien af waar zulke emoties vandaan kwamen. Als je extreem losgekoppeld bent van je hart, kun je merken dat je emoties in plaats daarvan in je lichaam verschijnen. Je denkt misschien dat alles prima is als je lichaam lijdt aan spanning, hoge bloeddruk, infecties en andere aandoeningen.

Hoe je kunt stoppen met liegen tegen jezelf

We liegen allemaal tegen onszelf: niemand is uitgesloten. In feite maakt zelfbedrog deel uit van het mens-zijn en is het in zekere zin noodzakelijk voor onze innerlijke groei.

Als je je beschaamd en ongemakkelijk voelt over dit onderwerp, ben je niet de enige. Ik heb mezelf vaak in mijn eigen web van zelfbedrog betrapt, en het is geen plezierige ervaring.

Maar om echt innerlijk werk te laten plaatsvinden, moeten we allemaal eerlijk naar onszelf kijken. Leugens dienen alleen om ons te vervreemden van de waarheid van wie we zijn.

Als je denkt dat je worstelt met zelfbedrog, vind je hier enkele nuttige adviezen:
  • Schrijf je ware gevoelens op. Een dagboek bijhouden is een veilige ruimte waarin je al je onderdrukte gedachten en emoties kunt loslaten. Houd niets tegen: ga uit je plaat. Soms kost het wat tijd om “het monster” volledig te ontketenen, maar met geduld zal je deze oefening van onschatbare waarde vinden.
  • Onderzoek je angsten eerlijk. Vraag jezelf af: “Waarvoor ren ik weg?” Neem de tijd om jezelf te onderzoeken, bij voorkeur in eenzaamheid. Eenzaamheid is gemakkelijk te creëren: maak gewoon een half uur per dag vrij om met je gedachten door te brengen. Als je een drukke agenda hebt, geef dan prioriteiten en kijk welke andere taken je kunt inkorten.
  • Concentreer je op het verkrijgen van eigenwaarde van binnenuit. Wat vaak leidt tot zelfbedrog, is het verlangen om anderen te behagen en erkenning te krijgen. Merk je neiging op om voor je eigenwaarde buiten jezelf te kijken. Vertrouw je op anderen om je een speciaal, waardig of liefdevol gevoel te geven? Realiseer je hoe onstabiel en gevaarlijk het is om je eigenwaarde van anderen te winnen: op elk moment kan iemand zich tegen je keren en daardoor je zelfrespect verpletteren. Begin met het verkrijgen van goedkeuring van binnenuit. Werk eraan om van jezelf te houden en te omarmen wie je bent. 

  • Sta open voor de standpunten van andere mensen. Verschillende perspectieven zijn altijd erg waardevol, zelfs als ze niet per se juist zijn. Maar vaak hebben degenen die het dichtst bij ons staan een griezelige manier om de waarheid te zien die we maar al te vaak niet kunnen waarnemen. Sluit jezelf dus niet af. Luister. 

  • Zoek uit wat je behoeften versus verlangens zijn. Behoeften zijn altijd eerlijk, verlangens kunnen misleidend zijn. Wat heb je echt nodig? Waar hunkert je hart en ziel naar? Beantwoord deze vragen en je zult jezelf bevrijden van zelfbedrog.

Begrijp dat het niet nodig is om jezelf te straffen of de schuld te geven als je ontdekt dat je tegen jezelf liegt. De meesten van ons liegen onbedoeld tegen onszelf als een zelf beschermingsmechanisme. Dus trakteer jezelf op vriendelijkheid. Je bent geen “slecht persoon”; je bent gewoon een mens. Maar nu je je tenminste gedeeltelijk bewust bent van rookgordijnen die je omhullen, kun je eraan werken om meer waarheid in je dagelijkse leven te brengen.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *