Donder maan

Voel je je futloos midden in de zomer? Kanaliseer de spirituele energie van onweersbuien en hitte met de Donder maan van juli.

Elke volle maan heeft een bijzondere naam. Het wordt vaak gegeven door inheemse groepen, en de naam kan je iets vertellen over de natuurlijke wereld rond de tijd van deze maan. De naam van een volle maan kan je ook iets vertellen over de energie van een bepaalde tijd van het jaar. In juli denken we na over de spirituele betekenis van de Donder maan.

De westelijke Abenaki hebben de volle maan van juli de Donder maan genoemd vanwege de waarschijnlijkheid van onweersbuien rond deze tijd. De Anishinaabe noemen het de Halverwege Zomer maan, waardoor het precies in het midden van de zomer wordt geplaatst zoals het meestal wordt gevoeld, in plaats van volgens de seizoenen of de zonnewende. Verschillende tradities noemen het ook wel de Volle Bok maan, verwijzend naar de tijd waarin de mannelijke herten pronken met hun indrukwekkende gewei.

Deze tijd van het jaar gaat over volheid, groei en een intensiteit van energie die in de middaghitte kan zoemen en vervolgens in onweersbuien kan ontaarden. De zomer is op zijn hoogtepunt in termen van zonneschijn, warmte en rijpe bessen vóór de eb van augustus en september.

Juli kan aanvoelen als de piek van het jaar, het moment waarop de dingen het meest volledig tot hun hoogtepunt komen. Slechts een paar weken na de zomerzonnewende is het tijd om na te denken over wat we in de loop van het jaar intern hebben verbouwd en geteeld. Velen hebben onlangs ook het einde van het schooljaar en het begin van de zomervakantie achter zich gelaten. Dit kan een moment van rijpheid, rust, plezier en feest zijn.

Bedenk echter dat dit ook de Donder maan is. De warmte-energie kan iets te veel worden, en we kunnen overweldigd raken door de energie van het seizoen. Onze slaap is in het zomerseizoen meestal lichter en korter, en dat kan leiden tot oververmoeidheid en chagrijnigheid.

Juli kan ook een maand van intense, stormachtige emoties zijn; er kunnen grote gevoelens naar boven komen en ruzies komen misschien vaker voor. We hebben misschien het gevoel dat we een gemakkelijke, luchtige zomerhouding moeten hebben, terwijl dat niet echt is hoe we ons voelen. We kunnen oververhit raken, gefrustreerd raken en ontploffen in emotionele elektriciteit, net als bij een zomeronweersbui.

Het kan nuttig zijn om wat tijd vrij te maken om dingen te doen die ons helpen om op één lijn te komen met de viering en rust die met dit seizoen gepaard gaat, terwijl we ook de emotionele stormwolken temperen die mogelijk aan de horizon verschijnen. Hier zijn enkele manieren om op een evenwichtige manier op één lijn te komen met de Donder maan.

  • Neem even de tijd om na te denken over je overwinningen van het afgelopen jaar.
  • Zoek een specifieke manier om die overwinningen te vieren met de mensen van wie je houdt: geef een feestje, ga uit eten, maak een speciale taart. Wat voor jou ook werkt.
  • Als er in jouw regio onweersbuien zijn, ga dan bij het raam zitten en kijk ernaar. Adem in met de schoonheid en intensiteit van de onweersbuien.
  • Maak wat rozenwaterspray om je (en je gezin) af te koelen als er gevaar bestaat voor chagrijnigheid of oververmoeidheid.
  • Consumeer verkoelende voedingsmiddelen zoals kokosmelk, pepermunt, watermeloen en aardbeien om je interne systemen op peil te houden.
  • Houd een siësta – rust rustig uit of doe een dutje in de middag tijdens het hoogtepunt van de hitte van de dag, als dat enigszins mogelijk is.
  • Neem indien mogelijk een pauze van je werk om tijd buitenshuis door te brengen (maar vergeet niet de schaduw op te zoeken).
  • Als je daar zin in hebt, ga dan naar binnen en lees een boek onder de koelte van een ventilator.
  • Als je moeite hebt met slapen, probeer dan een verkoelende slaapmeditatie voor warme zomeravonden.

Als de dingen op dit moment vreugdevol en feestelijk voor je zijn, is dat geweldig. Leun op die ervaring. Maar als ze zich letterlijk of emotioneel een beetje intens, onevenwichtig, onzeker of opgewonden voelen, weet dan dat je niet de enige bent. Een deel van het aanboren van de spirituele betekenis van de Donder maan is het erkennen dat het oké is om uit de verwachtingen van het zomerseizoen te stappen, om af te koelen en te rusten zoals dat nodig is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *