De maan

De maan is een van onze meest prominente en oude symbolen. Het heeft gevormd hoe we de tijd begrijpen en volgen, zijn beweging controleert de getijden, en zijn opkomst in de lucht signaleert de komst van de nacht. Het heeft een duidelijke associatie met vrouwelijkheid en vruchtbaarheid – want vrouwelijke menstruatiecycli duren ongeveer even lang als een maanfase. Al deze rollen hebben de relatie met ons versterkt, en we zien dit aan de manier waarop de maan zijn weg heeft gevonden naar onze mythen en cultuur.

De maancyclus bestaat uit verschillende verschillende fasen, die allemaal associaties hebben met verschillende zijnstoestanden. Deze toestanden weerspiegelen een soort spiritueel pad of zoektocht – die, net als onze zoektocht naar onszelf, nooit eindigt. Als we de maan observeren, zien we weerspiegelingen van het grote levenspatroon dat geboorte, dood en wedergeboorte is.

Hoe te werken met maanfasen

Zelfs als je een eeuwige scepticus bent zoals ik, is er een soort van stromend, warm, heerlijk gevoel dat wordt opgeroepen wanneer je handelt in overeenstemming met de cycli van iets veel grootser en groter dan jijzelf – het lijkt een beetje op tikken met je vingers op het ritme van de muziek. Het geeft je het gevoel dat je deel uitmaakt van iets heel, iets ondenkbaar, oneindig en mysterieus, wat een geweldig gevoel is en tegenwoordig moeilijk te vinden is.

Maanfasen en hun betekenis

Nieuwe maan

 • Tijd voor een schone lei
 • Begin gedachten en plannen te verzamelen

Als de maan onzichtbaar is, geeft dit aan dat alles is gewist en dat het tijd is voor een nieuw begin. Het wordt beschouwd als een goed moment om ideeën en gedachten te verzamelen en vooruit te plannen voor de komende maand of zo.

Jonge maansikkel of wassende maan

 • Stuur je hoop en verlangen de wereld in

Denk aan deze tijd als het planten van een zaadje. De nieuwe maan gaf je de kans om na te denken over wat je wilt bereiken, maar de wassende maan vraagt ons om het bekend te maken en onze wilskracht te ontwikkelen om het tot bloei te brengen.

Eerste kwartier

 • Wanneer je obstakels tegenkomt, niet opgeven
 • Het is tijd om vooruit te gaan

Als de maan eruitziet alsof hij in tweeën is gesneden, geeft dit aan dat er actie kan worden ondernomen. Als we obstakels ontdekken die ons pad blokkeren, moeten we standvastig zijn en ze overwinnen.

Wassende maan

 • Observeer en lijn je verlangens uit met het universum
 • Momentum wordt opgebouwd

De wassende maan is er wanneer we dicht bij onze doelen zijn, maar we moeten hun levensvatbaarheid beoordelen. Misschien is je oorspronkelijke wens op dit moment niet mogelijk, maar een andere versie ervan is dat wel.

Volle maan

 • Tijd om intenties en wensen van vorige maanfasen te oogsten

De volle maan staat ook bekend als de oogstmaan, en zoals de naam al doet vermoeden, is het een tijd om de geschenken van je vroegere bedoelingen te ontvangen, en zelfs van je huidige – als je geluk hebt. Vanaf deze periode zal de maan van wassend naar afnemend gaan, wat aangeeft dat onze reis naar binnen moet kijken in plaats van naar buiten.

Afnemende maan

 • Keer naar binnen, denk aan je doelen en wees dankbaar

Hoewel je acties en hun reacties nog duidelijk in je geheugen staan, is het een goed moment om na te denken. Deze fase is, net als de wassende spiegel, er ook een om te verfijnen, maar deze keer, in plaats van te kijken naar gebeurtenissen en wat je kunt doen, moet je nadenken over hoe je je voelt. Nogmaals, de afnemende periode heeft alles te maken met intern kijken.

Maan in het derde kwartier

 • Laat gewoonten die jou binden en niet voor jou werken gaan

Nadat je in de laatste fase goed hebt nagedacht over je interne kompas, is het nu tijd om die gewoonten en denkprocessen die je tegenhouden los te laten. Vergeef en reinig  jezelf ter voorbereiding op de volgende fase.

Afnemende halve maan

 • Herstel en rust uit
 • Het is prima om je soms leeg te voelen

Dit is een tijd voor herstel. Om volledig open te staan ​​voor de volgende cyclus, moet men hier volledig van worden verlost.

Nieuwe maan

 • Tijd voor een schone lei
 • Begin gedachten en plannen te verzamelen