Lenormand dagkaart

De Roede

De roede is een indicator van conflict, van argumenten en agressie. Als symbool heeft het een lange geschiedenis van gebruik als een vorm van bestraffing en misbruik. Meestal geeft deze kaart een soort van verbale onenigheid aan, wanneer twee verschillende manieren van denken met elkaar botsen. Tijdens meer verhitte episodes kunnen argumenten persoonlijk worden, wat betekent dat deze kaart ook kan staan voor beledigingen en persoonlijke aanvallen.

De roede kan ook staan voor elke vorm van destructief gedrag dat wordt aangewakkerd door negativiteit, soms staat de kaart om aan te tonen dat de beweegredenen achter de acties gewoon zijn om een ander persoon pijn te doen. Deze kaart kan staan voor het leed dat we van anderen krijgen.

Als we nog een stap verder gaan, als we het lijden zo lang ondergaan, kunnen we de boodschappen van de roede internaliseren, het kan een vorm van zelf bestraffing worden. We kunnen diepe gevoelens van schaamte en schuld met ons meedragen, die ons naar een cyclus van zelfhaat leiden.