Hoe ik mijn intuïtie kan vertrouwen

Instincten, onderbuikgevoelens, ingevingen, voorgevoelens… al deze woorden wijzen op een diep vermogen dat we allemaal van binnen dragen, bekend als intuïtie.

Het woord intuïtie kwam oorspronkelijk van het Latijnse woord intueri, wat ‘contempleren’ of ‘naar binnen kijken’ betekende. Zonder te leren kijken en luisteren naar onze intuïtie, hebben we de neiging om uitsluitend te vertrouwen op de beperkte rationele geest of externe input van anderen, die ons snel op een dwaalspoor kunnen brengen.

Veel wetenschappers en onderzoekers noemen intuïtie de hoogste vorm van intelligentie die we bezitten. Met andere woorden, intuïtie is niet langer beperkt tot de new age-wereld van magisch denken; het wordt steeds meer gezien als een legitieme manier om te oordelen en beslissingen te nemen.

Het is niet verwonderlijk dat spirituele tradities al duizenden jaren de krachten van intuïtie kennen en vereerd hebben. Boeddhistische, islamitische, hindoeïstische en westerse filosofie hebben allemaal intuïtie verbonden met niveaus van hoger bewustzijn of de ziel. De Advaita Vedānta bijvoorbeeld (een school van hindoeïstisch denken) waardeert intuïtie als een ervaring waardoor een persoon contact kan maken met Brahman (Geest / God) en deze kan ervaren.

De Zwitserse psychiater Carl Jung geloofde ook dat intuïtie een krachtige kracht is:

“Intuïtie geeft vooruitzichten en inzicht; het leeft in de tuin van magische mogelijkheden.”

Persoonlijk zie ik intuïtie als de ‘GPS van de ziel’ die ons kan helpen ons levensdoel te ontdekken, verstandige beslissingen te nemen en een bevredigend leven te leiden.

Wat is intuïtie?

Intuïtie is een plotseling en onverklaarbaar gevoel dat in ons opkomt. Ook wel het instinct, het zesde zintuig, het vermoeden, het voorgevoel en het onderbuikgevoel genoemd, intuïtie is de mysterieuze kracht die ons leidt, beschermt en informeert. De informatie die we van onze intuïtie ontvangen, is meestal niet beschikbaar via onze bewuste geest en komt dus voort uit het onbewuste.

Op welke gebruikelijke manieren ervaren we intuïtie? Meestal komt intuïtie naar voren als een stille innerlijke stem of gevoel dat ons vertelt deze kans te grijpen, dat pad af te dalen, die kans te accepteren, die deur te openen, enzovoort. Intuïtie vertelt ons ook wat we niet moeten doen, waar we op moeten letten, wanneer we waakzaam moeten zijn en wanneer we moeten stoppen.

Hoe ontstaat intuïtie?

Intuïtie wordt geassocieerd met de rechterkant van de hersenen die verantwoordelijk is voor creativiteit, verbeeldingskracht, muzikale en artistieke aanleg en emoties. De linkerkant van de hersenen is daarentegen verbonden met logica, redenering en kritisch denken. In de westerse wereld geven we de voorkeur aan de linker hersenhelft boven de rechter hersenhelft.

Intuïtie komt voort uit die niet-lineaire dimensie van onze geest, dat deel waar onbewuste verbindingen en associaties worden gemaakt en schijnbaar uit het niets in onze bewuste geest ontstaan.

Zoals Joseph Murphy, auteur van The Power of Your Unconscious Mind opmerkt:

“In je onderbewuste diepten liggen oneindige wijsheid, oneindige kracht en oneindige voorraad van alles wat nodig is, dat wacht op ontwikkeling en expressie.”

Intuïtie is een verbazingwekkend krachtig hulpmiddel – een natuurlijk geschenk van onze biologie dat voor ons klaar en beschikbaar is. Het wordt echter vaak genegeerd of vergeten door ons mensen. Toch zijn er zoveel opwindende voordelen als je leert hoe je er gebruik van kunt maken. We zullen hierna enkele voordelen bekijken.

Waarom intuïtie krachtig is en een beetje intimiderend

“Probeer niet te begrijpen met je verstand. Je geest is erg beperkt. Gebruik je intuïtie.” – M. L’Engle

Door de geschiedenis heen hebben mensen aandachtig geluisterd naar het gefluister van hun intuïtie.

Van Dr. Loewi’s intuïtieve ontdekking van de chemische overdracht van zenuwimpulsen, en Elias Howe’s uitvinding van de naaimachine, tot de zwaartekrachttheorie van Isaac Newton, zijn er veel grote vorderingen toegeschreven aan spontane intuïtieve vonken.

Maar waarom zouden we aandacht moeten besteden aan onze intuïtie? Ik bedoel … het is niet zo dat we van plan zijn wereldberoemde natuurkundigen of uitvinders te worden, toch? Fout. Je hoeft naar geen van beide te streven. Intuïtie is heel nuchter en kan ons op elk gebied van het leven helpen. Dit is waarom het zo krachtig is:

1. Intuïtie onthult diepe waarheden in ons leven

Of het nu gaat om onszelf, andere mensen of het leven in het algemeen, intuïtie helpt ons om een dieper begrip en inzicht te ontwikkelen. Het resultaat is dat we ons intelligenter geleid voelen in onze gedachten, gevoelens en beslissingen.

2. Intuïtie helpt ons negatieve voortekenen in ons leven te herkennen

Falen, financiële ineenstorting, dood, emotionele dreiging – intuïtie brengt ons in contact met onze instinctieve verdedigingssystemen en helpt ons schade te voorkomen. Hoe griezelig maar cool is dat!

3. Intuïtie opent nieuwe wegen voor ons

Door ons te helpen positieve signalen in ons leven te herkennen, opent intuïtie nieuwe deuren voor ons wanneer we het het minst verwachten.

4. Intuïtie leidt ons en helpt ons verstandige beslissingen te nemen

Door ons in staat te stellen te weten welke beslissingen we moeten nemen en wanneer, helpt intuïtie ons een zekere mate van vertrouwen en gemoedsrust te bereiken en helpt het ons paden te volgen die trouw zijn aan onszelf: paden van het hart.

5. Intuïtie helpt ons om een bevredigend leven te leiden

Waarheid doet pijn, maar waarheid helpt ons ook wakker te worden met de valse, corrupte en waanvoorstellingen die we soms leiden en de keuzes die we af en toe maken. Intuïtie is een brenger van waarheid, en dus een brenger van verandering en transformatie. Als we ernaar luisteren, nemen we beslissingen die er uiteindelijk toe bijdragen dat ons leven oprecht en bevredigend is.

Hoe angstige gedachten te onderscheiden van intuïtie

“Ik VOEL soms dat ik gelijk heb. Ik WEET niet dat ik het ben.” – Albert Einstein

Helaas is het heel gewoon dat we de stem van intuïtie verwarren met de stem van angst. Om de meest intelligente, succesvolle, wijze, liefdevolle en zinvolle beslissingen in ons leven te kunnen nemen, moeten we leren hoe we een duidelijk onderscheid tussen de twee kunnen maken.

Als persoon met een zeer sterke ‘innerlijke scepticus’ was het moeilijk voor mij om mijn rationele brein los te maken ten gunste van mijn intuïtie. Als denker was mijn mentale stem altijd vrij sterk en volhardend. Ik weet zeker dat je hier tot op zekere hoogte ook mee hebt geworsteld.

Wat me hielp om angstaanjagende gedachten te onderscheiden van intuïtieve begeleiding, was door aandacht te schenken aan hoe elke innerlijke stem in mijn lichaam voelde. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen angst en intuïtie.

Angst:
  • Voelt zwaar en donker aan
  • Emotioneel geladen (bijv. “Ik moet dit doen, anders gebeurt….”)
  • Vaag
  • Je voelt je gefrustreerd, overweldigd, verward of angstig
  • Zorgt ervoor dat je herkauwt en verdwaalt in denkcycli
Intuïtie:
  • Voelt licht aan
  • Onbewogen
  • Kristalhelder
  • Geeft je een kalm, geïnspireerd en vastberaden gevoel
  • Ontstaat spontaan en voelt onmiddellijk “goed” zonder verder rationeel nadenken

Door op deze signalen te letten, zal je langzaamaan paranoïde denken kunnen onderscheiden van neutraal en intuïtief weten.

Hoe je op je intuïtie kunt vertrouwen om belangrijke beslissingen te nemen

“Intuïtie betekent precies hoe het klinkt, bijscholing! Een innerlijke leraar of onderwijs- en leermechanisme dat ons dagelijks vooruit helpt. Het is een hulpmiddel dat, indien erkend, een oneindig potentieel heeft.” – Sylvia Clare

Intuïtie is een essentiële levensvaardigheid die we allemaal moeten leren verfijnen en ontwikkelen, bij voorkeur eerder dan later. Zonder intuïtie lopen we vast in labyrinten van starre, geagiteerde of obsessieve gedachten die ons vermogen om helder te zien beperken. Hoe minder duidelijk we kunnen zien, hoe groter de kans dat we slechte beslissingen nemen.

Als we naar onze intuïtie luisteren, ervaren we helderheid die ons helpt om de meest gunstige keuzes voor ons leven te maken.

We kunnen op negen manieren leren om op onze intuïtie te vertrouwen:

1. Breng je geest tot zwijgen

Vaak neigt de geest ertoe onze besluitvormingsprocessen te kapen. Hoewel het belangrijk is dat je rationeel denken gebruikt, is je gebruikelijke denken vaak onderhevig aan vooroordelen, overtuigingen uit het verleden, externe invloeden (“groepsdruk”) en angst.

Om toegang te krijgen tot je intuïtie, moet je je gedachten leegmaken. Om je hoofd leeg te maken, raad ik je aan te mediteren, naar ontspannende muziek te luisteren of je te concentreren op bewust ademen. Het is erg moeilijk om naar je intuïtie te luisteren als je gestrest bent.

Je kunt bijvoorbeeld proberen om een paar minuten diep te ademen. Adem in door je neus en laat je buik zachtjes uitzetten. Misschien wil je je ademhaling vertragen tot vier seconden en vier seconden langzaam inademen, vier seconden vasthouden en vier seconden uitademen.

Probeer elke oefening te doen die je ontspant en je geest tot rust brengt. Pas als je kalm en gecentreerd bent, kun je nauwkeurig toegang krijgen tot je intuïtieve kracht.

2. Vraag jezelf af: “Hoe denk ik over deze beslissing?”

Als je lichaam en geest eenmaal ontspannen zijn, vraag jezelf dan innerlijk af: “Hoe voel ik me bij deze beslissing?” Let op het eerste gevoel, woord of beeld dat in je opkomt. Je zou kunnen opschrijven wat er verschijnt en er nog wat meer over nadenken.

3. Concentreer je op de sensaties in je lichaam

We kunnen nooit door ons lichaam worden misleid, omdat ons lichaam nooit kan liegen. Welke uitgebreide verhalen of theorieën we ook verzinnen, ons lichaam zal altijd de waarheid van de zaak onthullen.

Probeer naar je lichaam te luisteren om verbinding te maken met je intuïtie. Denk na over de beslissing die je moet nemen en concentreer je op de reactie van je lichaam. Als je bijvoorbeeld je baan wilt opzeggen, kun je merken dat een gevoel van opluchting je hele lichaam overspoelt (wat een teken is dat je je baan moet opzeggen!). Als je overweegt om naar een bepaalde stad te verhuizen, voel je je misschien gespannen in je schouders en nek (wat hoogstwaarschijnlijk een teken is dat je daar niet naartoe zou moeten verhuizen).

Door bewust lichaamsbewustzijn te gebruiken, kun je vrijer verbinding maken met je intuïtie.

4. Onderzoek of angst je van brandstof voorziet

Angst heeft een stiekeme manier om zichzelf te vermommen als intuïtie. Als we bang zijn, hebben we de neiging om overhaaste beslissingen te nemen of te geloven dat we ‘onze intuïtie volgen’ vanwege hoe sterk de mentale stem kan worden. Als je voor een belangrijke beslissing staat, probeer dan al je angsten over de situatie op papier te schrijven. Door je angsten zichtbaar te maken, kun je bepalen of de stem in je wordt gedreven door angst of helder weten.

5. Formuleer je conclusie en leef beide scenario’s na

Bedenk een reeks oplossingen en leef mentaal elk scenario na. Visualiseer elke keuze zo levendig mogelijk en let vervolgens op hoe elke optie aanvoelt. Welke optie het meest “juist” aanvoelt, is de keuze waarvoor je moet gaan.

6. Laat je niet beïnvloeden door druk

Leg je veel druk op jezelf? De druk om een “snelle beslissing” te nemen, heeft de neiging de stroom van intuïtie te belemmeren. Hoewel intuïtie kan werken onder zware omstandigheden, doe het dan alsjeblieft als je de mogelijkheid hebt om langzamer te gaan. Alleen omdat je niet geobsedeerd bent door iets, wil nog niet zeggen dat de gedachte niet in je onderbewustzijn opborrelt. Soms helpt het op een laag pitje zetten van besluitvorming je te ontspannen, nieuwe perspectieven aan te nemen en je gemakkelijker open te stellen voor de aanwezigheid van je intuïtieve weten.

7. Vraag om begeleiding

“Intuïtie is zien met de ziel.” – Dean Koontz

Als ik moeite heb om toegang te krijgen tot mijn intuïtie, zeg ik een gebed van leiding en vraag mijn ziel om steun. Als je moeite hebt om toegang te krijgen tot je intuïtie, zeg dan een klein gebedje tot wie of wat je ook gelooft (bijvoorbeeld je Hogere Zelf, Ziel, Geest, God, Allah). Je hoeft niet religieus te zijn om te bidden. Gebed is gecondenseerde energie en intentie die je zullen helpen om je wilskracht te concentreren. Een gebed uitspreken is een krachtige manier om je intuïtieve bekwaamheid te vergroten.

8. Ontwikkel meer zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn is het vermogen om je bewust te zijn van je gevoelens, gedachten en gedragingen en de manier waarop ze jou en de mensen om je heen beïnvloeden. Hoe meer we ons bewust zijn van wat er in ons omgaat, hoe gemakkelijker het in de eerste plaats zal zijn om de stille stem van onze intuïtie te herkennen. Mindfulness, meditatie en introspectie helpen allemaal bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn.

9. Breng je derde oog in balans

Als je in chakra-genezing gelooft, concentreer je dan op het balanceren van je derde oogchakra, het centrum van je intuïtieve vermogens. Als je worstelt met problemen zoals negatieve denkpatronen, overdreven denken, paranoia of angst, heb je waarschijnlijk een probleem met het derde oog chakra. Er zijn veel manieren om dit chakra te deblokkeren.

Intuïtie FAQ

Er zijn zoveel facetten betrokken bij het leren vertrouwen op je intuïtie. Als je nog steeds hulp nodig hebt, kunnen de volgende vragen en antwoorden je wellicht helpen:

Kan je intuïtie verkeerd zijn?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, maar kortom, pure intuïtie is nooit verkeerd. Maar intuïtie die door gedachten is aangetast, kan verkeerd zijn. Omdat intuïtie voortkomt uit de onbewuste en universele geest, ook bekend als het ‘Collectieve onbewuste’, die toegang heeft tot een enorme hoeveelheid informatie, zijn de inzichten die het doorgeeft veel nauwkeuriger dan puur rationeel denken. Wanneer intuïtie onduidelijk en wazig is, is de kans groter dat deze verkeerd of misleidend is. Daarom is het cruciaal om te leren hoe je de stem van angst kunt onderscheiden van de stem van intuïtie.

Hoe voelt intuïtie aan?

Het gevoel van intuïtie verschilt voor iedereen. Voor sommige mensen zal het erg fysiek zijn. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat je last krijgt van tintelingen langs de wervelkolom, een energiestoot, kippenvel, een kuil in de maag, enzovoort. Anderen ervaren intuïtie als iets mentaals. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld visuele flitsen (zoals voorgevoelens of visioenen) en anderen krijgen een zachte en in sommige gevallen luide! Innerlijke stem.

Wat is een voorbeeld van intuïtie?

Er zijn eindeloze voorbeelden van intuïtie. Intuïtie kan bijvoorbeeld ontstaan op momenten vóór een crisis die een persoon ertoe aanzet iets wel of niet te doen dat ernstige gevolgen kan hebben voor leven/dood. Veel mensen hebben intuïtieve gevoelens van angst of vreugde voordat ze bewuste beslissingen over hun leven nemen. Intuïtie kan ook opduiken in alledaagse situaties, zoals wat cadeau om iemand te kopen, wat er echt mis is met je partner of beste vriend (‘iets voelt niet goed’) en welke route je moet nemen naar je werk.

Is iedereen intuïtief?

Ja, iedereen heeft het vermogen om intuïtief te zijn. Het is gewoon een kwestie van leren hoe je je onderbewustzijn kunt aanboren. Hoewel intuïtie voor sommigen misschien gemakkelijker komt, is het uiteindelijk een vaardigheid die moet worden aangescherpt en ontwikkeld.

***

Intuïtie is een kleine glimp van de enorme omvang van wijsheid en intelligentie die je grotendeels geheime en onbenutte onbewuste geest bezit.

Door te leren hoe je je geest het zwijgen oplegt, contact maakt met je lichaam, angst identificeert en energieblokkades opruimt, zal je het gemakkelijker vinden om toegang te krijgen tot je intuïtie in alle levensomstandigheden.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *