Wat is een ziel?

Het begrijpen van de aard van de ziel is misschien wel een van de meest fundamentele en essentiële taken op het spirituele pad.

Zonder te weten wat de ziel precies is – en hoe onze ziel is – kunnen we gemakkelijk verdwalen en vastlopen.

Wat is een ziel? Je ziel is de immateriële essentie en totaliteit van wie je bent op een kernniveau – het is je ware aard. Omdat al het leven in de kern energie is, is een ziel het geheel van deze energie – de som die ons bezielt, ontroert en zelfs tot ons spreekt op stille momenten wanneer we begeleiding nodig hebben.

Als psycholoog en sjamanistische leraar schrijft Christa Mackinnon:

“… het is onze ziel die ons een soort innerlijke stem, een moreel kompas en richting geeft. Het is onze ziel die we horen als dit ‘stemmetje van binnen’ dat ons eraan herinnert dat er meer is dat we kunnen worden en het is onze ziel die lijdt wanneer we haar niet voeden door een spirituele component in ons leven te integreren en ernaar te streven om onze levens zin en doel te geven.”

De precieze oorsprong van het woord ‘ziel’ is onbekend, maar het is afgeleid van een verscheidenheid aan woorden uit de Oud-Engelse (sāwl, sāwol), Duitse (seele) en Oud-Noorse (sāl) talen.

Kan je ziel verdwijnen of sterven?

Laten we eerst de vraag onderzoeken: kan je ziel verdwalen? Zoals in, kan het verdwijnen of weglopen?

Je kunt zeker zijn dat je, wat we in het Westen een “verloren ziel” noemen (of iemand die de weg kwijtraakt in het leven) kunt zijn – maar je ziel “rent nooit weg” en verdwaalt, in plaats daarvan verlies je de verbinding ermee vanwege trauma en innerlijke wonden. Je ziel is er altijd, het wordt alleen verduisterd door het vuil en puin van het leven. We zullen dit onderwerp wat later onderzoeken.

Ten tweede, kan je ziel sterven?

Dit is om een aantal redenen een zenuwslopende vraag, maar het antwoord is nee, je ziel kan niet sterven (gelukkig!). Het kan transformeren en weer samensmelten met de geest, maar het kan niet sterven.

Zoals de oude heilige Indiase tekst die bekend staat als de Bhagavad Gita, schrijft:

De ziel wordt nooit aangeraakt; het is onveranderlijk, alles doordringend, kalm, onwankelbaar; zijn bestaan is eeuwig.”

Dit weerspiegelt de eerste wet van de thermodynamica die stelt dat energie van de ene toestand naar de andere kan transformeren, maar niet kan worden gecreëerd of vernietigd.

Hetzelfde kan gezegd worden van je ziel, want je ziel is energie: de levenskracht. Daarom kan het nooit sterven, alleen van vorm veranderen.

Hoe gaaf is dat? Als je echt stopt om hierover na te denken en het te integreren, niet alleen op mentaal niveau, maar ook op emotioneel niveau, kan dit besef de hele manier veranderen waarop we de dood benaderen.

Hebben planten, dieren en andere levensvormen een ziel?

Als we ziel begrijpen als de unieke essentie of essentiële levenskracht van iets, kunnen we zien dat alles een ziel heeft omdat alles unieke levenskrachtenergie heeft. Geen twee bestaande dingen zijn ooit precies hetzelfde, zelfs identieke tweelingen hebben verschillende.

Als je naar buiten gaat in de natuur, let dan op de bomen om je heen. Als je goed oplet, zal je ontdekken dat elk een bepaalde uniekheid heeft, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua energie – dat is de ziel van de boom. Hetzelfde kan gezegd worden voor alles wat je tegenkomt, een hond, een vogel, een wolk, een berg, zelfs de telefoon, tablet of laptop waarop je dit leest. Alles heeft een specifieke ‘het-heid’ die het onderscheidt van andere dingen.

Zelfs de wereld – wat ook wel Moeder Aarde of Gaia wordt genoemd – heeft een ziel, volgens talrijke filosofische, spirituele en religieuze denksystemen. De ziel van de wereld staat bekend als de anima mundi of de universele ziel omdat ze alle wezens omvat. Het is in wezen de som van alle energie, de manifestatie en essentie van alle wezens.

Kan een persoon geboren worden zonder ziel?

Dit is een enigszins controversiële vraag en iedereen heeft een ander antwoord.

Hebben seriemoordenaars, psychopaten, verkrachters, enzovoort een ziel?

Degenen die reageren met extreme haat en afschuw jegens dit soort mensen, wat overigens een normale reactie is, zouden “echt niet” schreeuwen. Maar ik heb begrepen dat we allemaal met een ziel worden geboren, alleen dat sommige mensen de verbinding met hun ziel verliezen vanwege voorouderlijk, maatschappelijk, familiaal en jeugdtrauma.

Soms is dit trauma zo intens dat de persoon de volledige verbinding met zijn ziel verliest – het wordt achter muur na muur gebarricadeerd van woede, haat, pijn, verdriet, schadelijke overtuigingen, kernwonden en verdedigingsmechanismen. Vandaar dat een persoon “zielloos” of “dood van binnen” kan lijken – in zekere zin is ze dat omdat ze totaal gescheiden zijn geraakt van de warmte en het mededogen van de ziel. Wanneer dit gebeurt, kunnen verachtelijke wreedheden worden begaan omdat de persoon niet echt iets voelt of bezeten raakt door een bepaalde emotie zoals woede.

Ik vind het leuk om hier een analogie te bedenken:

Stel je een grote kamer voor. In de kamer is een enkel, helder, puur licht. Het overstroomt de hele kamer en verlicht alles. Maar wat gebeurt er als je een muur om deze lamp heen bouwt? De kamer wordt steeds minder belicht. Wat gebeurt er als je dit licht volledig dooft? De kamer wordt aardedonker: je ziet niets en je strompelt rond in een toestand van chronische angst.

Uiteindelijk ben je zo gewend om bang te zijn dat je verdoofd wordt – het wordt te veel om aan te pakken. Als resultaat word je een schepsel van de duisternis, niet echt levend, maar ook niet echt dood.

Degenen die dit ervaren, zullen vaak hun toevlucht nemen tot de meest extreme maatregelen om iets, wat dan ook te voelen – en wanneer ze iets voelen, zoals lust voor iemand, kan het hen zo volledig in bezit nemen dat ze als een demon worden: niet in staat om iets anders te voelen of te zien dan die emotie.

Wanneer onze innerlijke kamer echter wordt verlicht door het licht van de ziel, kunnen we duidelijk zien en voelen. We hoeven niet in een staat van angst te leven – het leven is levendig en springlevend.

Dus hoe kunnen we dit innerlijke licht ons wezen laten doordringen?

Ziel versus levenskracht- wat is het verschil?

De meeste mensen zijn in de war over het verschil tussen de ziel en de levenskracht. Ze klinken hetzelfde en worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde.

Waar de ziel verbonden is met de aarde, is de levenskracht verbonden met de hemel. Terwijl de ziel een deur is naar de mysteries van het persoonlijke onbekende, opent de levenskracht een deur naar grenzeloze eenheid. Ziel wordt ontdekt in het onderbewuste of “onderwereld” rijk, terwijl levenskracht wordt aangetroffen in staten van bovenbewustzijn (“bovenwereld”). Wanneer we beide staten proeven, ervaren we mystieke gevoelens van gelukzaligheid, maar de ziel is verbonden met wilde dromen, extase en visioenen, terwijl levenskracht resulteert in de ervaring van pure, verlichte, inhoud vrije eenheid.

Hier kunnen we het fundamentele verschil tussen ziel en levenskracht samengevat zien: ziel is aards, mysterieus en toegankelijk via het onderbewustzijn in dromen en visioenen. Levenskracht, aan de andere kant, is hemels, inhoudsvrij en toegankelijk via staten van gezuiverd bewustzijn (zoals meditatie).

Ik stel me levenskracht en ziel graag op de volgende manier voor: levenskracht is een donkere kamer en ziel is de kaars en vonk van licht in die donkere kamer. Dit licht dat onze ziel is, is bewustzijn dat de levenskracht bewust heeft gemaakt van zichzelf. Maar kunnen we zeggen dat de ziel gescheiden is van de levenskracht? Dat kunnen we niet. Ze verschijnen allebei in dezelfde ruimte. De ziel gebruikt de zuurstof en de ruimte van de levenskracht om zichzelf van brandstof te voorzien.

Misschien zal een grafiek eenvoudig en gemakkelijk het verschil tussen ziel en levenskracht definiëren (hoewel dit onderscheid misschien een beetje ruw is):

Ziel:
PersoonlijkIndividueelVoelt duidelijkDoel is vervulling
OnderwereldOnbewustYinSymbolisch
Shakti-energieWater en AardeIn zichzelf afdalenDoen
Levenskracht:
OnpersoonlijkUniverseelZiet duidelijkDoel is verlichting
BovenwereldBewustYangGeen inhoud
Shiva-energieLucht en VuurBoven zichzelf uitstijgenZijn

Zoals onderzocht in het boek Spiritual Ecology,

Het idee van de menselijke ziel … roept ons op tot onze individuele en unieke relatie met de wereld. In die zin suggereren ziel en levenskracht tegenstellingen – het unieke versus het universele, dat wat benaderd wordt door middel van afdaling versus dat wat benaderd wordt door middel van opstijging. Uiteindelijk echter, bestaat elke ziel (elk ding in zijn zielsaspect) als een uitdrukking van levenskracht en dient als een agent of afgezant voor levenskracht. Onze individuele relaties met levenskracht en ziel zijn niet tegenstrijdig maar complementair. Een volledige spiritualiteit omvat onze relaties met zowel levenskracht als ziel, niet alleen de een of de ander. Samen vormen deze twee rijken van spiritualiteit een geheel. Ofwel een alleen is incompleet.”

Hier kunnen we zien dat zowel ziel als levenskracht eigenlijk maar twee kanten van dezelfde medaille zijn. Uiteindelijk moet de ziel dienen als een bemiddelaar van de levenskracht, en de levenskracht is onvolledig zonder ziel.

Door te zijn wie we authentiek zijn, door een pad te bewandelen dat bij ons past, verbinden we ons met de ziel en dienen zo de levenskracht.

Wat is het ultieme doel van de ziel?

Nu we de vraag hebben beantwoord “wat is een ziel?” moeten we dieper graven en het uiteindelijke doel van de ziel begrijpen.

We hebben allemaal een aangeboren doel, iets dat op een kernniveau in ons is geprogrammeerd, iets dat we vervullen.

We kunnen dit zien in de wereld om ons heen: het leven is geprogrammeerd om te groeien, veranderen en uitbreiden. Alle wezens (bomen, dieren, sterrenstelsels, enz.) doorlopen cycli van metamorfose. En wij ook.

Daarom is het uiteindelijke doel van de ziel op basis van deze fundamentele observatie om te groeien en volwassen te worden. Er wordt zelfs gezegd dat de ziel veel verschillende stadia doorloopt, bekend als zielentijdperken, om dit basisdoel te vervullen. Die zielen die gedurende vele levens zijn gegroeid en gerijpt, worden oude zielen genoemd.

Maar wat is het hoogtepunt van dit alles?

Sinds het begin der tijden hebben oude culturen, mystici en wijzen met vele namen verwezen naar het uiteindelijke doel van de ziel: het bereiken van Boeddha-natuur, Verlichting, Hemel, Christus bewustzijn, Moksha of Eenheid.

Als individuele geleiders van de ziel proberen we uiteindelijk terug te keren naar de omhelzing van de eeuwigheid; om de sluier te verwijderen waardoor we ons verdeeld voelen en opnieuw de gelukzaligheid van Eenheid te ervaren.

Wanneer verlichting plaatsvindt, gaat de individuele ziel weer op in de universele geest – of zoals auteur Michael A. Singer schrijft:

Wanneer de bewustzijnsdruppel die zichzelf kent als een individu ver genoeg terugdrijft, wordt het als de druppel die in de oceaan valt. De Atman (ziel) valt in de Paramatman (hoogste ziel). Het individuele bewustzijn valt in de Universele Eenheid. En dat is het.”

Dit staat vaak bekend als de ervaring van naar huis terugkeren of terugkeren naar onze ware aard voorbij het beperkende ego dat graag het leven controleert, manipuleren, wegloopt en bang is.

Maar deze reis kan vele levens duren, en zelfs verlichting is niet het einde want alles wat statisch is, is dood – en uiteindelijk bestaat de dood niet. Er zijn nog steeds lagen op lagen van verdieping, opening en uitbreiding te ervaren.

Hoe je je ziel kunt vinden (3 mystieke paden)

Ik schrijf hoe je je ziel kunt ‘vinden’, want hoewel de ziel er altijd is, kan haar licht verduisterd, gebarricadeerd en uit het dagelijks leven worden geblokkeerd.

Onze zielen delen allemaal één groot verlangen: om vrij te zijn van ons beperkte zelf, de bekrompenheid en verstikkende leegte van onze realiteit.

We moeten door de emotionele, mentale, fysieke en etherische vervuiling van ons leven gaan om ons opnieuw met onze ziel te verbinden. En dit is geen gemakkelijke weg, vooral niet als we zo gewend zijn aan een bepaalde levensstaat.

Om je ziel te vinden, moet je alles in twijfel trekken. Je moet het minder bewandelde pad bewandelen, de eenling zijn en op zoek gaan naar iets meer. Dit kan een ongemakkelijk pad zijn, daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan het comfort en de zelfgenoegzaamheid van middelmatigheid.

Ben je klaar om naar de innerlijke roeping te luisteren? Ben je het zat om je verloren, alleen, depressief en leeg van binnen te voelen? Wil je je gaven, levensbestemming en persoonlijke betekenis ontdekken?

Als je naar iets meer hunkert, is het tijd om aan je spirituele reis te beginnen. Het is tijd om je ziel te vinden. Hier zijn drie heilige paden die je zullen helpen je opnieuw te verbinden met je ziel:

Pad 1 – Het lichaam, fysieke wereld

Oefeningen die overeenkomen met pad 1 zijn onder meer:

  • Eco-therapie, inclusief diepe ecologie, onderdompeling in de natuur, vision quests, enz.
  • Yoga, tai chi, qigong, fysieke disciplines die je helpen verbinding te maken met je levensenergie
  • Ademwerk, de adem gebruiken om door blokkades heen te bewegen, vitaliteit te vergroten, bewustzijn aan te scherpen, etc.
  • Lichaamswerk, verschillende methoden van therapeutische aanraking die trauma uit het lichaam verwijderen, de gezondheid en beweging vergroten, de verbinding tussen lichaam en geest bevorderen
  • Somatische psychotherapie, counseling waarbij verbinding wordt gemaakt met de wijsheid en het helende vermogen van het lichaam als vat van de ziel, het loslaten van trauma en genezing
  • Plantengeneeskunde, het innemen van psychoactieve stoffen om het bewustzijn en de zielsverbinding te vergroten onder toezicht van een sjamaan of genezer
  • Eenzaamheid, jezelf fysiek verwijderen uit de chaos van het leven om naar binnen te kijken
  • Dansen, intuïtieve beweging om de ziel uit te drukken en de chakra’s in balans te brengen
  • Zingen en chanten, de stem gebruiken om verbinding te maken met en uitdrukking te geven aan de ziel
  • Tantra, een esoterische traditie die het lichaam en alle facetten van het leven eertHet lichaam is het vat van onze ziel, en ermee verbinden betekent herenigen met de wijsheid en intelligentie die we van nature dragen. Het lichaam draagt ook veel spanning en trauma met zich mee (bekend als kogelvrije vesten), dus als je deze loslaat, worden tegelijkertijd de barrières die je ziel omringen losgelaten.
Pad 2 – Het hart, het emotionele rijk

Oefeningen die overeenkomen met pad 2 zijn onder meer:

  • Dankbaarheid cultiveren, je dankbaar voelen voor alles wat je hebt – een aangeboren kwaliteit van de ziel
  • Intuïtie ontwikkelen, luisteren naar de stille, wijze stem in jezelf; de stem van de ziel
  • Toewijding, liefde en toewijding aan een bepaalde kwaliteit, goeroe, leraar, etc.
  • Gebed, communiceren met de ziel door de verlangens van het hart
  • Het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid, vaak beoefend door middel van Metta-meditatie
  • Zelfliefde vergroten, leren van jezelf te houden en jezelf en gebreken te omarmen
  • Filantropie, actief anderen dienen met mededogen
  • Innerlijk kind werk,het genezen van het gewonde innerlijke kind in jou
  • Loslaten, leren overgeven en loslaten van oude emotionele pijn

Het hart is de poort naar de ziel, en leren erin te duiken geeft ons directe toegang tot de essentie van wie we werkelijk zijn. Het openen, uitbreiden en verwijderen of vrede sluiten met de lasten die op ons hart drukken, helpt ons om de aanwezigheid van onze ziel uit te nodigen in het dagelijks bestaan.

Pad 3 – De geest, het mentale rijk

Oefeningen die overeenkomen met pad 3 zijn onder meer:

  • Meditatie, stille innerlijke observatie en gedachtebewustzijn
  • Mindfulness, aandacht schenken in het huidige moment aan alle sensaties
  • Dagboek bijhouden, gedachten opschrijven en innerlijk verkennen
  • Schaduwwerk, het verkennen van iemands innerlijke demonen die de ziel blokkeren
  • Droomwerk, je dromen gebruiken, zoals lucide dromen, als toegangspoort tot de ziel
  • Actieve verbeelding, “Astraal reizen” – de geest gebruiken om op innerlijke avonturen te gaan
  • Visualisatie. met behulp van mentale beelden om duidelijkheid, wijsheid, liefde, etc.
  • Onderdelen werken, verkennen van iemands archetypen en meer interne harmonie brengen
  • Kernovertuigingen veranderen, de overtuigingen die ons ervan weerhouden toegang tot de ziel te krijgen herkaderen
  • Spirituele psychotherapie, “transpersoonlijke counseling” – begeleiding krijgen van iemand die spiritualiteit en psychologie integreert

De geest neemt de ziel waar en drukt deze uit, maar wanneer onze geest is samengetrokken, vervuild en gevuld met angst, hebben we geen toegang tot dit essentiële deel van ons. Werken met de bewuste en onbewuste geest zal ons helpen de ingesleten patronen, conditioneringen en gewoonten die de goddelijkheid van binnen verduisteren, op te lossen.

***

Om af te sluiten, laat ik je achter met een citaat van psychiater Carl Jung,

Mensen zullen alles doen, hoe absurd ook, om de confrontatie met hun eigen ziel te vermijden.”

Hoewel het “veiliger” voelt om vast te blijven zitten in oude patronen, is de enige manier om het geluk, de vervulling en de vrede te vinden waarnaar je op zoek bent, door te beginnen met zoeken naar je ziel. Als je een plek wilt om deze reis te beginnen, begin dan hier.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *