7 manieren om van jezelf te houden

1. Leer onderscheidend te zijn en zeg “nee, dat is niet waar.”

Je zult veel dingen op je pad horen; sommige bewust en sommige onbewust. Er wordt je verteld dat je lichaam niet slank genoeg is, je gezicht niet mooi genoeg, je persoonlijkheid niet charmant genoeg, fouten maken is onaanvaardbaar, het verzorgen van je behoeften is egoïstisch …bla bla bla.

Niet al deze onware en ongezonde percepties zullen onmiddellijk duidelijk zijn. Sommigen van hen zullen in je geest en geloofssysteem binnensluipen en je perceptie vervuilen. In feite hebben veel van deze giftige percepties dat waarschijnlijk al gedaan.

Niet veel mensen praten over onderscheidingsvermogen als het erom gaat meer van jezelf te leren houden. “Onderscheidingsvermogen” is grotendeels een saai klinkend woord, maar het is zo belangrijk.

Hoe kun je bijvoorbeeld de waarheid van leugens scheiden zonder te leren onderscheidend te zijn?

Om te leren onderscheidend te zijn, moet je aan alles twijfelen. Ja, dit kan vermoeiend zijn, maar het is al je inspanningen waard.

Waarom?

Omdat onderscheidingsvermogen je zal helpen om veel mentale onzin, verouderde overtuigingen en schadelijke idealen te doorzoeken. Leren “nee, dat is niet waar” zeggen, helpt je te ontdekken wat de waarheid eigenlijk is. En de waarheid is altijd gegrondvest in liefde (maar nogmaals, je zult dit zelf moeten ontdekken).

Hoe meer duidelijkheid je hebt, hoe meer je voor jezelf kunt steunen en opkomen.

2. Wees je eigen beste vriend

Ben jij je eigen ergste vijand? Als de meesten van ons met anderen zouden praten zoals we tegen onszelf spraken, zouden we geen vrienden hebben!

Je bent 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bij jezelf. Je bent bij jezelf door alle glorie en alle pijn heen. Heeft het geen zin om beste vrienden met jezelf te zijn? Zou dat je leven niet zo veel gemakkelijker maken?

Om zelfliefde te beoefenen, is het belangrijk voor ons om bewust onze relatie met onszelf te veranderen en onszelf met mededogen en aandacht te behandelen, net zoals we zouden doen met een beste vriend.

Dus mijn vraag aan jou is deze: hoe dicht ben je bij jezelf? Geef je jezelf peptalks zoals een beste vriend zou doen? Trakteer je jezelf op leuke en opwindende activiteiten waar je van houdt? Ben je er om je eigen hand vast te houden als het onaangenaam wordt?

Als je antwoord ‘nee’ of ‘zelden’ of zelfs ‘soms’ is, is het tijd om de dingen anders te doen. Ontdek hoe het voelt om je eigen beste vriend te zijn. Welke activiteit kun je deze week doen die deze filosofie eer aandoet?

3. Verander de manier waarop je je gebreken waarneemt

In plaats van onze schuld, jaloezie, woede, angst en verdriet als een vreselijke vloek te zien, beschouw ze als kansen om te groeien. Realiseer je dat iedereen worstelt met deze universele menselijke emoties. We voelen ons allemaal wel eens onzeker, en dat is prima.

Ik herinner me hoe moeilijk het voor mij was om de manier waarop ik mijn onvolmaaktheid ervoer te veranderen. Elke keer dat iemand me op een fout wees of mij op een of andere manier bekritiseerde, voelde ik me depressief, boos en defensief.

Op een dag zei mijn partner: “Waarom zou je dit niet zien als een kans om te groeien in plaats van helemaal verdrietig te worden?” Ik probeerde het. En wat een enorm verschil maakte het in mijn leven. In plaats van defensief te worden, zou ik de angel in mijn ego voelen, maar een ander deel van mij zou dankbaarheid voelen, dankbaarheid voor de kans om te groeien.

Dus geef deze mindset-truc een draai. Kijk wat er gebeurt als je je onvolmaaktheid begint te zien als een kans om te groeien. Kijk wat er gebeurt als je innerlijke uitdagingen met dankbaarheid tegemoet treedt.

4. Oefen met het liefhebben van alles wat opkomt

Kritisch en veroordelend zelfoordeel is de antithese van eigenliefde. De belangrijkste reden waarom we in de eerste plaats zo worstelen met eigenliefde, is dat we onszelf oordelen en verwerpen.

Begrijp me niet verkeerd. Zelfoordeel is niet altijd een slechte zaak. We moeten ons vermogen om bepaalde taken op het werk uit te voeren kunnen meten, en onze sterke en zwakke punten moeten begrijpen om slimme keuzes te maken.

Niet alleen dat, maar zelfevaluatie kan ons leven echt redden (bijv. Ik ben te afgeleid na het drinken van alcohol, dus ik zou waarschijnlijk niet op die drukke snelweg moeten rijden.)

Maar hier is het ding. Zelfoordeel wordt giftig wanneer het wordt gebruikt om onszelf negatief te onderzoeken, te minimaliseren, slecht te praten, te schamen of anderszins schade toe te brengen.

Helaas hebben de meesten van ons de gewoonte om dit te doen. Dankzij onze conditionering als kinderen, is het eigenlijk sociaal acceptabel om onszelf te benadelen, want dat is wat iedereen al heel lang doet.

Een krachtige, maar niet per se gemakkelijke, oefening is om te leren houden van alles wat opkomt. En als ik “alles” schrijf, bedoel ik alles!

Als ik ‘liefde’ schrijf, bedoel ik het omarmen en accepteren van de leuke en vervelende, comfortabele en ongemakkelijke dingen in jou. Dit heet ook radicale zelfacceptatie.

“In plaats van te proberen je gevoelens te verschuiven, hou gewoon van degene die niet kan stoppen met voelen. In plaats van elke angst op te lossen, hou gewoon van degene die altijd bang is.

In plaats van te proberen de dingen niet persoonlijk op te vatten, hou gewoon van degene die hier kwam om het persoonlijk te maken. In plaats van te proberen je waarde te bewijzen, houd je gewoon van degene die zich waardeloos, verloren, beschaamd en alleen voelt.

In plaats van te proberen voorwaarts te springen in de evolutie, hou gewoon van degene die zich achtergelaten voelt. In plaats van iets te bewijzen, hou gewoon van degene die hier kwam spelen.

In plaats van jezelf de baas te zijn en je vooruitgang te meten door middel van spirituele gehoorzaamheid, heb je gewoon lief van degene die weigert te luisteren. In plaats van te proberen te geloven, hou gewoon van degene die twijfelt. In plaats van te proberen wat je ook probeert, hou gewoon van degene die toestemming nodig heeft om te zijn.

Wat er ook gebeurt – hou daarvan.” ~Matt Khan~

Deze schijnbaar ‘eenvoudige’ radicale acceptatieoefening kost eigenlijk veel moeite en kan worden versterkt door dagelijkse oefeningen zoals mindfulness en meditatie. Je kunt deze filosofie op alles in het leven toepassen, zelfs het onvermogen om van alles te houden dat opkomt, is een kans om jezelf te vergeven en te accepteren!

5. Leer de kunst van zelfzorg

De meesten van ons zijn vreselijk losgekoppeld van ons lichaam, onze geest, ons hart en onze ziel. We leven in een wereld die ons aanmoedigt om extern gefocust en uiterlijk gedreven te zijn. Maar leren hoe je van jezelf kunt houden, gaat over in de tegenovergestelde richting gaan en een deel van je energie opnemen en naar binnen leiden.

Er zijn eindeloze manieren om zelfzorg te oefenen. Besteed elke dag tijd aan het verbinden met je lichamelijkheid en ontdek wat je nodig hebt. Misschien ben je moe en heb je meer slaap nodig, misschien doen je spieren pijn en moet je wat rekoefeningen doen, of misschien heb je zelfs een goede, voedzame maaltijd nodig.

Deze oefeningen lijken misschien eenvoudig, maar ze sturen een zeer directe en krachtige boodschap naar je bewuste en onbewuste geest dat je het waard bent om verzorgd te worden!

6. Wees je eigen advocaat en kom voor jezelf op

Je eigen advocaat zijn, betekent onderzoeken wat je behoeften zijn en ze respecteren, wat een vorm van zelfliefde is.

Wat is niet onderhandelbaar of een deal-breaker in je leven? Wat zijn je diep gekoesterde waarden? Wat zijn je grenzen? We hebben ze allemaal. Opkomen voor waar je in gelooft, is een vorm van zelfrespect.

Om je eigen advocaat te zijn, moet je onderzoeken waardoor je je ongelukkig, depressief of overweldigd voelt in je leven.

Welke lijnen worden overschreden? Op welke gebieden voel je je gebruikt of als vanzelfsprekend beschouwd? Waarom voel je je onveilig?

Misschien wil je deze vragen in je dagboek onderzoeken.

Onthoud dat assertief zijn over je behoeften en waarden geen synoniem is voor een onaangename klootzak. Je hoeft niet luidruchtig, boos of emotioneel reactief te zijn om voor jezelf te pleiten, die aanpak zal heel snel averechts werken.

In plaats daarvan gaat gezonde assertiviteit over het eren van jezelf en tegelijkertijd respectvol zijn naar anderen toe.

Enkele mantra’s of affirmaties die je misschien voor jezelf zou willen herhalen om gezonde assertiviteit te oefenen, zijn onder meer:

  • “Ik respecteer kalm en resoluut mijn behoeften”
  • “Ik respecteer mijn behoeften op een zachte en assertieve manier”
  • “Ik sta mezelf toe om duidelijk en respectvol nee te zeggen”
  • “Ik respecteer altijd mijn behoeften, waarden en gevoelens”
  • “Ik creëer duidelijke en consistente grenzen die mijn energie beschermen”
  • “Ik heb het recht om mijn behoeften en verlangens te verdedigen”
7. Onderzoek de kernovertuigingen die je klein houden

Allereerst wil ik beginnen met te zeggen dat dit hard werk is. Hoewel het in het begin misschien niet zo lijkt, is duiken in de donkere onderwereld van je geest een daad van eigenliefde.

Het opgraven van je kernovertuigingen (de belangrijkste ideeën die je over jezelf hebt) kan en zal je leven veranderen als je weet hoe je het op de juiste manier moet doen.

Veel voorkomende zijn: ‘Ik ben slecht’, ‘Er is iets van nature mis met mij’, ‘Ik ben het niet waard’, ‘Ik kan niet van mezelf houden’, ‘Ik ben onherroepelijk gebroken.’

Er zijn veel manieren om je kernovertuigingen te ontdekken en te veranderen.

Een oefening die ik onlangs heb ontdekt, is hoe krachtig het gebruik van een spiegel kan zijn.

Ga voor een spiegel in je huis staan en geef minstens tien minuten de tijd om alleen en ongestoord met jezelf te staan. Kijk dan gewoon naar jezelf. Kijk in je ogen. Welke emoties en gedachten komen naar boven?

Spiegelwerk is een van de meest directe en dynamische manieren om je zelfbespreking en kernovertuigingen bloot te leggen.

Besteed aandacht aan innerlijke dialogen die als volgt klinken: “Ik zie er zo lelijk uit”, “Dit is stom”, “Er is iets mis met mij”, en merk op wat voor soort gedachten en gevoelens je blijft hebben.

Omhels dan je lichaam in een knuffel, kijk naar jezelf en zeg: “Het is oké, ik ben hier voor jou, ik accepteer je” (of wat voor jou het meest liefdevol en authentiek aanvoelt). Schrijf over je ervaringen in je dagboek.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *