De verborgen gevaren van altijd “te aardig” zijn

Je voelt de druk in je aderen kloppen. Er komt een brok in je keel terwijl je collega’s je nauwlettend in de gaten houden. Ze verwachten een antwoord. Ze verwachten dat je je eraan houdt. Elke vezel van je wezen wil schreeuwen: “NEE, IK KAN NIET.” Maar alsof je bezeten bent, lach je automatisch lief en zeg je: “Ja, ik zal het doen, bedankt voor het vragen.”

Waarom kun je niet gewoon ‘nee’ zeggen en weglopen?

Het behagen van mensen kan grote schade aanrichten in je leven. Het heeft je geest herhaaldelijk verpletterd. Het heeft je beroofd van gemoedsrust, persoonlijke kracht en de moed om je doelen en dromen te volgen. Het heeft je geraakt terwijl je op de grond lag en je door de modder sleurde. Het kan ook hebben bijgedragen aan chronische problemen in je leven, zoals angststoornissen, depressie, verslaving of wederzijdse afhankelijkheid.

Dus wat is precies het behagen van mensen, of people pleasing … en hoe kunnen we de oorzaak ervan genezen?

16 gewoonten van “people pleaser” persoonlijkheidstypen

Op een of ander moment hebben we allemaal geworsteld met het behagen van mensen. Als sociale wezens zijn we immers vatbaar voor groepsdruk en het verlangen om erbij te horen. Maar er is een groot verschil tussen het verlangen naar acceptatie en het behagen van mensen. Het behagen van mensen is niet zomaar een keer in de zoveel tijd: het is een dagelijkse strijd.

  • Je worstelt om “nee” te zeggen
  • Je vindt het moeilijk om assertief te zijn en je mening te geven
  • Je bent uiterst waakzaam over waargenomen afwijzing door anderen (altijd op je hoede)
  • Je bent bang voor negatieve emoties
  • Je bent buitengewoon altruïstisch / filantropisch
  • Je lijdt vaak ten koste van het bewijzen van een gunst aan anderen
  • Je hebt een zwak zelfgevoel en slechte interpersoonlijke grenzen
  • Je wordt emotioneel afhankelijk / mede afhankelijk in relaties / vriendschappen
  • Je bent verslaafd aan goedkeuring van anderen
  • Je hebt een neurotisch verlangen om aardig gevonden te worden, wat er ook gebeurt
  • Je voelt je dagen of weken ontredderd als iemand je bekritiseert
  • Je hebt een lage eigenwaarde
  • Je handelt op basis van wat “andere mensen denken” van je
  • Je plaatst jezelf altijd in andermans schoenen, maar je toont zelden medeleven met jezelf
  • Je gelooft blindelings in de ‘goedheid’ van andere mensen, zelfs als ze je duidelijk beledigen
  • Je bent bang om de controle over jezelf te verliezen omdat je zo veel onderdrukt

Er wordt ook gezegd dat het behagen van mensen een brug kan vormen naar andere aandoeningen, zoals borderline persoonlijkheidsstoornis en sociale angststoornis.

Waarom “te aardig” zijn gevaarlijk kan zijn

Er is duidelijk niets mis met aardig zijn. Maar het neurotische verlangen om aardig te zijn, is om een aantal redenen gevaarlijk.

1. Je onderdrukt veel emoties

Het is onvermijdelijk dat de wens om door anderen geliefd te worden en nodig zijn, resulteert in het onderdrukken van ongemakkelijke emoties. Ik heb het over woede, haat, bitterheid, ergernis, verdriet en stress – alles wat in strijd is met het altruïstische beeld dat je graag wilt uitbeelden. Je bent je er misschien niet van bewust dat je dit soort emoties onderdrukt. Je kunt jezelf niet helemaal aan andere mensen geven, jezelf verloochenen en verwachten dat je je op de lange termijn goed zult voelen.

Onderdrukking van emoties leidt uiteindelijk tot lichamelijke of psychische instortingen. Veel chronische mentale en fysieke ziekten worden aangewakkerd door het neurotische verlangen om anderen te behagen.

2. Extreme druk om “de schijn op te houden”

Een van de ergste dingen aan constant aardig zijn, is de extreme druk die je voelt om constant je zelfbeeld vast te houden. Het voelt goed om constant aan de ‘goede’ kant van mensen te staan. Het voelt goed om negatieve gevoelens te vermijden en de schijnwerpers te krijgen dat je een heilige bent. Maar aan deze verslaving hangt een prijs: chronische stress. Vaak is die stress niet waarneembaar, maar het is er altijd en vereist altijd dat je je masker ophoudt, ook al verstikt het je misschien.

3. Mensen gebruiken je

Als je mensen behaagt, stel je jezelf open voor misbruik. Narcisten, energievampiers, pestkoppen en andere soorten gewonde mensen worden als vers vlees naar je toe getrokken. Het hebben van zwakke grenzen, een laag zelfbeeld en het onverzadigbare verlangen om te behagen, maken van jou het perfecte doelwit voor gebruik en misbruik. En onbewust voel je je graag nodig en gewenst, dus ga je onbewust door met de giftige cyclus.

Het is net zoals het Eurythmics-nummer “Sweet dreams are made of this” zegt: “Iedereen zoekt iets. Sommigen van hen willen je gebruiken. Sommigen van hen willen door jou misbruikt worden. Sommigen van hen willen je misbruiken. Sommigen van hen willen misbruikt worden … “

4. Je hebt de intense behoefte om de touwtjes in handen te hebben

In het begin kan het behagen van mensen overkomen als een onzelfzuchtige daad. Maar het behagen van mensen is eigenlijk een egoïstische daad, omdat je probeert de reactie van iemand anders op jou te beheersen door je op een bepaalde manier te gedragen.

In feite gaat het bij het behagen van mensen meer om het verlangen om de touwtjes in handen te hebben dan om andere mensen te plezieren. Geliefd willen worden door anderen is slechts een symptoom van het verlangen om de touwtjes in handen te hebben, want diep van binnen voel je je machteloos of waardeloos. Dit is de reden waarom het behagen van mensen zo uitputtend is – het gaat tegen de stroom van het leven in en het kost zo veel moeite om het vol te houden.

5. Niemand kent echt de “ware” jij

Zoveel in je opgesloten houden uit angst om afgekeurd te worden, maakt je extreem bewaakt. Als je mensen behaagt, zou je bijvoorbeeld bang kunnen zijn om dronken te worden, omdat alle geheime gedachten en meningen die je hebt aan de oppervlakte kunnen komen. Met andere woorden, je hebt niet langer de controle over jezelf.

Als je mensen behaagt, kent niemand echt de ‘ware’ en authentieke jij – ze kennen alleen de façade waarmee je ze presenteert. Helaas werkt dit verlangen om geliefd en goedgekeurd te worden vaak averechts, waardoor je je naarmate de tijd verstrijkt eenzamer en minder verbonden voelt. Uiteindelijk voel je je ‘onzichtbaar’ en ‘ongezien’, zelfs als je constant in de schijnwerpers staat.

Hoe je kunt stoppen om mensen te behagen

Natuurlijk vraag je je nu misschien af: “Wat kan ik doen om dit te stoppen?”

Er is zoveel slecht advies. En de oplossing om deze verslaving te overwinnen (want dat is het), is niet naar iedereen je middelvinger op te steken.

Deze benadering is onvolwassen en reactief is.

In plaats daarvan raad ik de moeilijkere maar verstandige benadering aan van:

  • Verantwoordelijkheid nemen voor je geluk
  • Assertief leren zijn
  • Negatieve / pijnlijke emoties actief voelen en accepteren
  • Eigenwaarde leren vinden aan de binnenkant, niet de buitenkant

De eerste stap om dit probleem te overwinnen, is door je aandachtspunt te verschuiven van de buitenwereld naar de binnenwereld. Uiteindelijk, met de tijd en oefening met gebruikmaking van de bovenstaande punten, zal je in staat zijn om oprecht en openlijk te zeggen: “Ik ben genoeg voor mezelf”, zoals ik nu kan.

Terug naar alle artikelen

2 reacties

  1. Ja ik reageerde zo om de mensen te pleasen. Nu ik leer meer van mezelf te houden, worden andere mensen kwaad omdat ik vaker nee zeg. En beter voor mezelf opkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *