Spiritueel materialisme

Laten we even serieus zijn.

Er komt een tijd dat onze spirituele oefeningen ons meer schaden dan ons helpen.

Toch zijn de meesten van ons zo geïnvesteerd in het beschermen van ons kwetsbare ego tegen de waarheid, dat we leven in een staat van ontkenning of totale vergetelheid van wat er gebeurt.

Wanneer onze spirituele oefeningen onze zelf zintuigen (d.w.z. ons ego) versterken en achterbaks opblazen, is dit spiritueel materialisme. En het is een negatieve vorm van spiritualiteit.

Wat is spiritueel materialisme?

Oorspronkelijk bedacht door de boeddhistische meditatiemeester Chogyam Trungpa Rinpoche in zijn boek Cutting Through Spiritual Materialism, is spiritueel materialisme wat er gebeurt als we spirituele concepten, oefeningen en instrumenten gebruiken om het valse zelfgevoel, het ego, te versterken. Aangezien het ego de bron is van al ons lijden, staat het versterken van het ego door spirituele oefening totaal in strijd met het hele punt van het spirituele pad.

Zoals Trungpa schrijft:

“Ongeacht wat de beoefening of lering ook is, ego wacht graag in een hinderlaag om zich toe te passen op spiritualiteit voor zijn eigen overleving en gewin.”

We moeten eerlijk zijn tegen onszelf en beseffen dat we niet immuun zijn voor spiritueel materialisme. Omdat we allemaal een ego hebben, is het zijn missie om te overleven, wat er ook voor nodig is, omdat het doodsbang is voor het vooruitzicht van niet-bestaan. Maar vrij zijn van het ego is de definitie van verlichting volgens alle belangrijke niet-dualistische spirituele tradities.

Voorbeelden van spiritueel materialisme

“Er zit een puinhoop in je: jij maakt de buitenkant schoon.” – De Dhammapada

Als we onze eigen paden en oefeningen nauwkeurig onderzoeken, zullen de meesten van ons vrij gemakkelijk voorbeelden van spiritueel materialisme kunnen vinden. Het enige wat we hoeven te doen is ons af te vragen: “hoe versterkt deze overtuiging / oefening / gereedschap het ego (het gescheiden zelfgevoel).”

In feite, hoe dieper we kijken, hoe meer voorbeelden van spiritueel materialisme we zullen vinden. Maar het punt is om niet veroordelend te zijn, maar in plaats daarvan bewust te zijn van en medelevend met onszelf te zijn. De beste manier om te leren is door onze fouten te maken – en altijd met een scherp oog te reflecteren op onze eigen drijfveren.

Maar vaak kan het moeilijk zijn om een objectief oog op onszelf te richten. Soms is het het beste om te leren van voorbeelden of het gedrag van anderen.

Hier zijn vier veelvoorkomende voorbeelden van spiritueel materialisme die vaak op de spirituele marktplaats van het leven te vinden zijn:

  • Het ‘bezitten’ en indirect claimen van een speciale status vanwege bepaalde gaven (bijv. Helderziendheid, het vermogen om aura’s te lezen, te communiceren met geesten, etc.) die allemaal het gescheiden gevoel van zelf of ego versterken
  • Letterlijk inkopen op de spirituele markt: op jacht gaan naar eindeloze workshops, methoden, gereedschappen, snuisterijen en technieken die allemaal beloven je een wijzer, intuïtiever, zaliger, meer “spiritueel” persoon te maken
  • Meditatie beoefenen met de verborgen agenda om lijden te vermijden door altijd vredig / onthecht te worden terwijl de realiteit is dat emoties / geest altijd fluctueren, wat normaal en natuurlijk is – we kunnen ze niet voor altijd vermijden
  • De wet van aantrekking gebruiken om al je verlangens aan te trekken omdat dat ‘je gelukkiger zou maken’ dan dankbaar te zijn voor wat je al hebt

… en de lijst gaat maar door.

Nu komt het moeilijke moment: kun je dit gedrag in jezelf herkennen?

Er is eerlijkheid en nederigheid voor nodig om toe te geven waar we verdwaald zijn. Maar bereid zijn om de waarheid over onszelf te vertellen, is een centraal onderdeel van het spirituele pad.

11 tekenen dat je vervallen bent in spiritueel materialisme

Spiritueel materialisme is een gehechtheid aan het spirituele pad als een solide prestatie of bezit. Er wordt gezegd dat spiritueel materialisme het moeilijkst te overwinnen is. De beeldspraak die wordt gebruikt, is die van gouden kettingen; je bent niet alleen geketend, jij zit gevangen in gouden kettingen. En je houdt van je kettingen omdat ze zo mooi en glanzend zijn. Maar je bent niet vrij. Je zit gewoon vast in een grotere en betere val. Het punt van spirituele oefeningen is om vrij te worden, niet om een bron te bouwen die er misschien uitziet als een herenhuis, maar nog steeds een gevangenis is. “ – M. Caplan

Ben je vervallen tot spiritueel materialisme?

Maak je geen zorgen als je aarzelend ‘ja’ zegt – we zijn dat allemaal tot op zekere hoogte. Niemand is perfect. Eerlijk naar onszelf kijken is echter een belangrijk onderdeel van schaduwwerk: het helpt voorkomen dat we in de toekomst struikelen, vallen en op een zijspoor raken. Het is misschien pijnlijk om toe te geven, maar het is verdomd belangrijk werk.

Hier zijn de elf cruciale tekenen van spiritueel materialisme om op te letten:

1. Spiritueel elitairisme

door spirituele ‘prestaties’ of ‘gaven’ te gebruiken om je los te koppelen van en je superieur te voelen ten opzichte van anderen.

2. Culturele toe-eigening

het gebruik van de specifieke woorden, oefeningen of levenswijzen van andere culturen voor je eigen gewin / zelfbeeld (terwijl je ze tegelijkertijd bagatelliseert).

3. Creëren van een spiritueel CV

het bijhouden van een lijst van alle belangrijke spirituele mensen, workshops, certificeringen, enz. die je hebt behaald om indruk te maken op jezelf en anderen.

4. Spiritueel winkelen

gewoonlijk spirituele snuisterijen / gereedschappen / voorwerpen kopen of de zegeningen en initiaties verzamelen van wijzen, sjamanen, heiligen, enz. om zich op de een of andere manier meer “speciaal”, “ontwaakt”, “afgestemd” of spiritueel waardig te voelen.

5. Toekomst obsessie

geloven dat “als ik dat doe ___, ik in de toekomst in deze speciale verheven staat zal komen” zonder in het huidige moment te leven of de fundamentele egocentriciteit van deze drijvende overtuiging te erkennen

6. Mc Spiritualiteit

op zoek gaan naar spirituele oefeningen / leraren die altijd groter en beter zijn, en beloven “onmiddellijke vreugde / overvloed / gelukzaligheid / verlichting” en snelle oplossingen

7. Alleen focussen op het positieve

zodat het ego de realiteit van zijn eigen schaduw (d.w.z. zijn verborgen pijn, wonden en misleidingen) vermijdt, concentreert het zich op de puur positieve aspecten van spiritualiteit, oftewel. ‘Denk aan positieve gedachten’, ‘heb een high-vibe’, ‘liefde en licht’, ‘alleen goede vibes’

8. Insta Spirituality

focussen op esthetisch aangename spirituele oefeningen die ‘Instagram-waardig’ zijn, terwijl de diepere en rommeligere aspecten van spirituele transformatie die niet in een mooi plaatje passen, verwaarloosd worden

9. Hollywood spiritualiteit

in plaats van de gewone magie van het dagelijks leven te eren, zoek je spiritualiteit met licht en glamour en zoek je naar bovennatuurlijke ervaringen zoals bezoeken van engelen, visioenen zien, UFO’s ontmoeten, spirituele gidsen, leraren met ‘buitenzintuiglijke’ vermogens, enz.

10. Verslaving aan zelfverbetering

je fladdert van leraar naar leraar, oefent om te oefenen, op zoek naar ‘meer genezen’, spiritueel ontwaakt, enz. je realiseert je niet dat je door constant te proberen jezelf te verbeteren nooit gelukkig bent en voortdurend het illusoire ego versterkt dat zich gebroken voelt

11. Spiritueel narcisme (ook bekend als het spirituele ego)

dit is het climax resultaat van spiritueel materialisme: het ego wordt zo groot, zo kogelvrij, dat het niet alleen onbewust gelooft dat het meer ‘ontwaakt’ is dan anderen, maar het zal er alles aan doen om die ‘specialiteit’ te versterken, inclusief anderen schaden door arrogantie en narcisme

Dus… dit is een confronterende lijst, niet?

Laten we bij deze elf tekens gaan zitten en eerlijk zijn tegen onszelf. Met hoeveel kun jij je identificeren?

Zoals we kunnen zien, is spiritueel materialisme wat er gebeurt wanneer spiritualiteit het ego voedt – wanneer we iets goddelijks nemen en proberen het als het onze te bezitten, wanneer we worden gevoed door egocentrische motieven. Nogmaals, we hebben allemaal deze neiging, dus er is niets om je voor te schamen.

Hoe spiritueel materialisme te stoppen

De realiteit is dat zolang we nog steeds gehecht zijn aan ons ego, er altijd een niveau van spiritueel materialisme op onze paden zal sluipen hier en daar.

Tot het moment van herkenning – het moment waarop we verschuiven van het ego naar Eenheid, Non-dualiteit, Kosmisch Bewustzijn, hoe je het ook noemt – zal het ego manieren vinden om spiritualiteit te gebruiken om zijn bestaan te versterken.

Hoe stoppen we spiritueel materialisme? We vinden momenten van bevrijding door middel van oefeningen zoals:

  • Zelfbewustzijn
  • Schaduwwerk
  • Zelfonderzoek
  • Meditatie

We kunnen ook advies inwinnen bij vertrouwde vrienden en spirituele adviseurs / mentoren. Gewoon vragen: “Op welke gebieden kan ik mezelf voor de gek houden?” Voor onszelf en anderen helpt het ons om vrij te zijn van zelfbedrog en spiritueel onderscheidingsvermogen te beoefenen.

Terug naar alle artikelen

2 reacties

  1. Hemel! Ik ben behoorlijk mislukt als spiritueel narcist. Vergeet allerlei ‘oefeningen’ te doen, ben spontaan vriendelijk tegen personen waarvan ik wéét en ook zag dat zij mij schaadden. Als ik die personen ontmoet vergeet ik het en ben ik mijn eigen vriendelijke mensje. Zal vast een héle boel fouten maken maar de opsomming van hierboven spoort niet met mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *