Wat is ego?

Als je ooit het transcendentale veld van spiritualiteit hebt verkend, zou je ontdekt hebben dat er vaak met minachting over het ego wordt gesproken.

Veel mensen zijn van mening dat het ego vernietigd, gemuilkorfd of zelfs gedood moet worden. Maar moeten we het ego vernietigen? Wat is het ego eigenlijk? En bovendien, wat kun je leren over je eigen ego?

Wat is het ego?

Het ego is in feite je identiteit, of wie je denkt te zijn.

Je ego is meestal opgebouwd uit een naam, een persoonlijkheid en een verhaal. Binnen dit persoonlijke verhaal is een verzameling van herinneringen, overtuigingen, indrukken en sensaties over wie ‘je bent’, waar ‘je vandaan komt’, waar ‘je goed en slecht in bent’, wat ‘je hebt meegemaakt’ en verder, en verder, tot in het oneindige.

Het ego en de dualiteit

Het ego is een sluier tussen wat je denkt te zijn en wat je werkelijk bent. Je leeft onder de illusie van de geest, totaal onbewust dat je wordt geleid door een grote lading verhalen!” — Isira Sananda

Je ego is gecreëerd, en wordt momenteel onderhouden, door de overtuiging dat je ‘afgescheiden’ bent van anderen en het leven zelf. Met andere woorden, je ego gelooft dat je hier vast bent, en andere mensen daar vast zijn. Je hebt een lichaam, leven en persoonlijkheid die duidelijk anders zijn dan anderen. Daarom ben je volgens het ego niet zoals andere mensen. Jij bent anders. Of dat is toch wat je gedachten je vertellen.

Als gevolg van het geleerd of geconditioneerd te zijn om te geloven dat je een afzonderlijk individu bent, ervaar je angst en lijden. In plaats van simpelweg het leven in zijn puurheid en heelheid te ervaren, filter je het leven door je geest. Je wordt geleerd om in dualiteit te leven. Dualiteit is in wezen de staat van scheiding – het is het tegenovergestelde van de werkelijkheid. Het is het product van de geest. In de dualiteit “splitsen” of verdelen we het leven in wezen.

Voorbeelden van dualiteit zijn het filteren van het leven door de lenzen van ‘goed/fout’, ‘mooi/lelijk’, ‘heilig/zondig’, ‘liefde/haat’ enz. Als een product van het leven in dualiteit, creëren onnoemelijke hoeveelheden lijden voor onszelf omdat we niet langer openstaan voor het leven. In plaats daarvan wordt ons leven gecentreerd rond oordeel, veroordeling en angst. Als gevolg daarvan vervreemden en vernietigen we anderen die we als ‘slecht’, ‘fout’ en ‘zondig’ beschouwen om onze ideeën over wat ‘goed’ en ‘heilig’ is te beschermen.

Hoe dieper we in de dualiteit verankerd zijn, hoe meer we problemen ervaren zoals haat, woede, depressie, paranoia, angst en perversie. Niet alleen scheiden we onszelf af van anderen, maar we zijn ook afgesneden van onszelf. Alles in ons dat we als “slecht/fout/zondig” beschouwen, onderdrukken en ontkennen het bestaan ervan. Als gevolg van deze onderdrukte energie wordt ons schaduw zelf steeds meer verwrongen, destructief en verdorven. Tenzij gezuiverd door schaduwwerk, komt dit intense lijden uiteindelijk tot uiting in onze relaties en de wereld in het algemeen.

Onze fysieke wereld is een uitdrukking van onze collectieve interne kwelling. Ons leven is een uitdrukking van onze innerlijke leegte. Gewoon kijken naar geweld, moord, armoede, hebzucht, onverdraagzaamheid, geestesziekten en aantasting van het milieu laat ons zien hoe diep verloren we als ras zijn. We zijn verloren omdat we het contact met de waarheid over wie we zijn verloren hebben.

De dwaasheid van het demoniseren van het ego

In het licht van deze ontdekking is het heel gemakkelijk om te gaan geloven dat het ego slecht is. Sommige spirituele leraren leren zelfs dat het ego “vernietigd” moet worden. Maar hier is het ding: dit is gewoon een andere truc van de geest! Ik heb zoveel mensen in de spirituele gemeenschap het ego horen veroordelen en er met zo’n grote wrok over spreken. De overtuiging dat onze ego’s “slecht” zijn of “gedood/vernietigd” moeten worden, is echter slechts een weerspiegeling van de geest die vastzit in de dualiteit!

Het ego is niet “goed” of “slecht”, het IS gewoon. We moeten ons realiseren dat het ego gewoon een hulpmiddel is. Het ego bestaat als een biologisch overlevingsmechanisme. Het ego bestaat ook als een voertuig voor onze spirituele groei; zodat we ons bewust worden van onze eigen kracht, liefde en eenheid. Het ego is een deur waardoor we kunnen terugkeren naar onze Ware Natuur.

Waarom jij het ego niet bent

Je hebt misschien de uitdrukking gehoord: “het ego is een illusie.” Wat betekent dit?

Het ego is een illusie en is daarom niet echt ‘jij’, omdat het altijd verandert. Met andere woorden, hoe kan iets in jou dat onderhevig is aan geboorte, verandering en verval werkelijk jou zijn?

Laten we een experiment proberen. Schrijf op een kladblok wie “jij” denkt dat je bent. Je kunt altijd stoppen met lezen en terugkeren naar het lezen van dit artikel nadat je klaar bent.

Neem een pauze. Werkelijk. Doe het experiment nu.

Nu je het experiment hebt gedaan, lees je je woorden nog eens door. Waarschijnlijk zou je iets hebben geschreven in de trant van: “Ik ben …………. Ik ben een vrouw, moeder en vriend. Ik ben een vechter, een dromer en een spirituele zoeker. Ik ben 38 jaar oud, heb drie kinderen en ben een ervaren kunstenaar.”

Zie je deze beschrijving van jou? Dit is je belangrijkste persoonlijke verhaal; de achtergrond van je leven, van wat je denkt te zijn.

Het ego is een illusie omdat het gewoon dat is: een verhaal – een verhaal dat in de geest is gecreëerd.

Laten we wat zelfonderzoek gebruiken en deze vragen toepassen op je verklaring:

 • Hoe kun je een naam zijn als deze gemakkelijk kan worden veranderd? Je had heel goed in een andere familie geboren kunnen worden die je een andere naam heeft gegeven.
 • Hoe kun je een lichaam zijn als het voortdurend veroudert, verandert, desintegreert en door andere onderdelen kan worden vervangen? Je rode bloedcellen leven vier maanden, je witte bloedcellen leven meer dan een jaar, je huidcellen leven 2-3 weken … alle cellen in je sterven constant af en worden vernieuwd. Hoe kun je echt je lichaam of uiterlijk zijn?
 • Hoe kun je een persoonlijkheid zijn als deze voortdurend fluctueert en verandert? Denk terug aan je persoonlijkheid 5 jaar geleden, toen 15 jaar geleden. Had je exact dezelfde persoonlijkheid als nu?
 • Hoe kun je je emoties zijn als ze constant komen en gaan, ebben en stromen? Niet alleen dat, maar heb je echt controle over je emoties? Waar komen ze vandaan? Heb je ze echt onder controle?
 • Hoe kun je je gedachten zijn als ze altijd veranderen? Niet alleen dat, maar heb je echt controle over je gedachten? Waar komen ze vandaan? Heb je ze echt onder controle?
 • Hoe kun je je overtuigingen zijn als wat je 10-30 jaar geleden geloofde, niet is wat je vandaag gelooft? Je overtuigingen worden beïnvloed door je conditionering, opvoeding en samenleving … hoe kunnen ze “jij” of “van jou” zijn?
 • Hoe kun je je herinneringen zijn als ze komen, gaan en zelfs veranderen? Wist je dat er zoiets bestaat als ‘valse herinnering’? Bij het herinneren van het verleden heeft de geest een zwakke en gekleurde waarneming die onderhevig is aan verandering. Hoe kan je geheugen jou zijn?

Zoals we kunnen zien, is alles waarvan we ongetwijfeld geloven dat we het zijn niet echt ons. Dus wat zijn wij eigenlijk? Wat is er al die tijd geweest?

Wat is die aanwezigheid?

Wat is er geweest om getuige te zijn van alles wat er in je leven is gebeurd? Wat verandert er nooit? Wat is de meest fundamentele kern van wie we zijn?

Onderzoek deze vraag even en je zult je realiseren dat het Bewustzijn is.

Bewustzijn is het weefsel van alle dingen. In feite heeft zelfs de wetenschap aangetoond dat alles in de kern energie is die op verschillende niveaus vibreert. In onze menselijke ervaring manifesteert Aanwezigheid, Bewustzijn of Geest zich als de energie waaruit elke vorm bestaat.

Het is moeilijk om deze ervaring echt onder woorden te brengen, omdat de taal zo beperkt is. De gemakkelijkste manier om deze Aanwezigheid te ervaren die jij bent en altijd geweest is, is door meditatie. Meditatie, of de geest tot rust brengen, helpt je om je eenvoudig bewust te worden van je gedachten en de ruimte onder die gedachten. Die ruimte ben jij.

Een andere veel voorkomende manier waarop de mensheid sinds het begin der tijden deze Waarheid van Zijn, deze ego-dood, heeft ervaren, is door middel van psychedelische sjamanistische planten en brouwsels, zoals Ayahuasca, Psilocybine-paddenstoelen en Peyote. Hoewel het nuttig is om dergelijke kruiden te nemen, is het niet verplicht. Deze planten zijn gewoon doorgangen naar de Universele Ervaring of Spirit die we zijn.

Hoe je jezelf kunt ontwarren uit het web van illusie

Het kan even duren voordat je echt beseft dat je niet het Ego bent, en soms nog veel meer om deze ontdekking op een diep niveau te integreren. Het kan moeilijk te accepteren zijn om te ontdekken dat alles waarvan je dacht dat je het was vals is. Wees eigenlijk niet verbaasd als je veel weerstand ervaart tegen dit artikel. Het is normaal.

Het is de taak van het ego om zichzelf te beschermen en de overtuiging dat je gescheiden bent van andere mensen en het leven zelf. Het ervaren van de staat van geen-ego, of geen-zelf, dat wil zeggen ‘verlichting’, kan in het begin extreem deprimerend of verontrustend lijken. Hoe kan het hebben van geen “ik” of “jij” echt iets wenselijk zijn? Dit is een veel voorkomende vraag.

Het antwoord is dat je Bewustzijn zelf moet ervaren om te begrijpen. Zonder de Waarheid te ervaren die je bent, wordt de spirituele zoektocht puur intellectueel en vatbaar voor saboterende angsten. Als je echter ook maar een enkel moment van Bewustzijn ervaart, zal je voor jezelf ontdekken dat dit de meest bevrijdende, pure, vredige, medelevende, expansieve en liefdevolle staat is die mogelijk is. In feite is Bewustzijn zelf de belichaming van liefde, vrede en vrijheid. Jij bent deze belichaming. Jij bent de Waarheid waarnaar je hebt gezocht.

Jezelf ontwarren uit het web van illusie is een proces dat geduld, zelfdiscipline en toewijding vereist. Dit proces is niet voor trendy ‘spiritjunkies’, het is voor oprechte spirituele zoekers.

Hier zijn enkele nuttige spirituele oefeningen die je zullen helpen je opnieuw te verbinden met de waarheid over wie je bent:

 1. Lees de bovenstaande zelfonderzoek vragen regelmatig door. Stel jezelf de vraag: “Is dit (waarvan ik denk dat ik het ben) echt mij?” Hoewel emoties, gedachten, persoonlijkheid en lichaam door jou worden ervaren, zijn ze niet echt jou omdat ze onderhevig zijn aan geboorte, dood en verandering.
 2. Oefen dynamische meditatie om alle onderdrukte energie in je los te laten. Doe dit voor de traditionele meditatie om het gemakkelijker te maken.
 3. Mediteer elke dag. Probeer eerst 15 minuten en ga dan verder naar 30+ minuten. Onthoud: het doel van meditatie is niet om ergens te “komen” of iets te “bereiken”. Het is gewoon de gewoonte om te zitten met wat er in je opkomt.
 4. Bevestig gedurende de dag regelmatig tegen jezelf: “Ik ben Bewustzijn”. Voel die waarheid bij elke ademhaling in je botten en je kern sijpelen.
 5. Onderzoek de manier waarop je ego je leven beïnvloedt met mededogen.
 6. Oefen mindfulness dagelijks. Mindfulness is een essentiële oefening die je zal helpen om je in het huidige moment te aarden.

De spirituele ontwakingsreis is er een die moed, radicale eerlijkheid en de bereidheid vereist om alles los te laten wat je niet bent. Wat is het ego? Het ego is een leraar, een die je elke dag met je meedraagt. In dit licht gezien is het ego de meest krachtige en volhardende leraar die we hebben om ons wakker te maken voor de Waarheid die hier altijd is geweest en altijd hier zal zijn.

Terug naar alle artikelen

2 reacties

 1. Wat boeiend om te lezen,het ego zie ik als je vanuit het denken handelt het tegenwicht van handelen uit je gevoel van binnenuit,deze twee zijn steeds aanwezig en bepalen op het moment welke van deze twee dat moment nodig is.Vroeger als ik iets voor mijzelf wilde doen wat ze thuis niet wilde kreeg je te horen dat je een egoïst ben maar heeft mij wel geholpen wie ik nu ben

  1. Ik zeg altijd egoïstisch zijn is geen probleem, egocentrisme is een probleem. Wanneer je egoïstisch bent, zet je jezelf op de eerste plek maar niet ten koste van anderen, egocentrisme doet dat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *