Signalen dat je een slecht ontwikkeld zelfgevoel hebt

Als je een volgeling bent van enige vorm van spiritualiteit of religie, ben je waarschijnlijk het idee tegengekomen dat het ego “slecht” is en de vijand is van je groei.

Misschien ben je zelfs schrijvers, leraren en sprekers tegengekomen die het idee van ego-dood propageren; het zuiveren, doden of wanhopig proberen het ego te transcenderen om staten van gelukzaligheid en kosmische eenheid te bereiken.

Ja, het is waar dat het hebben van een zelfgevoel enorm beperkend en destructief kan zijn. Maar als we het ego alleen als “slecht” zien, zien we niet het hele plaatje.

Een sterk zelfgevoel hebben is niet alleen essentieel in het dagelijks leven, maar is ook essentieel voor het spirituele pad. Ik weet dat dat misschien absurd klinkt, maar hou vol. Ik zal hieronder uitleggen waarom we allemaal een duidelijk gedefinieerd ego nodig hebben – vooral op het spirituele pad.

Wat is het Zelfgevoel?

Heel eenvoudig, je zelfgevoel is de identiteit die je elke dag de hele dag met je meedraagt – het is je gevoel van “dit ben ik” en “dit ben ik niet”. Het zelfgevoel, ook wel het ego genoemd, is een beeld dat we in onze geest meedragen over wie we zijn. Wanneer we een sterk zelfgevoel hebben, zijn we in staat ons te onderscheiden van andere mensen. Het is de biologische, psychologische, emotionele en spirituele bestemming van alle mensen om een sterk zelfgevoel te creëren.

18 tekenen van een slecht ontwikkeld zelfgevoel

Als persoon die is opgegroeid met een narcistische vader, weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om een sterke identiteit te ontwikkelen.

Toen ik opgroeide, werd ik elke keer dat ik probeerde een gedifferentieerd zelfgevoel te laten gelden, verscheurd door mijn vader. Omdat ik geen toestemming of ruimte kreeg om een duidelijke identiteit te ontwikkelen, ontwikkelde ik een zwak zelfgevoel dat uitmondde in ernstige psychische problemen.

Maar je hoeft niet in een narcistische sfeer te zijn opgegroeid om een zwak zelfgevoel te ontwikkelen. Ik geloof dat een zwak zelfgevoel een epidemische kwestie is die de mensheid wereldwijd infecteert. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat de meesten van ons een slecht ontwikkelde identiteit hebben.

Waarom?

Laten we even de tijd nemen om een fundamentele vraag te overwegen:

In welke mate werden de kwaliteiten van zelfinzicht en zelfkennis gehonoreerd in je opgroeiende omgeving?

Als je bent zoals de meeste mensen, zal je antwoord “niet zo veel” zijn.

Deze kwaliteiten waren niet alleen onbestaande of er werd nooit over gesproken, maar je hebt waarschijnlijk ook geleerd wie je zou moeten zijn volgens de normen van je ouders en de samenleving. Met andere woorden, je werd nooit aangemoedigd om een sterk zelfgevoel te ontwikkelen.

Er zijn ernstige gevolgen verbonden aan het niet volledig ontwikkelen van je ego.

Symptomen van een zwakke identiteit zijn onder meer:

  • Je zelfgevoel verliezen in romantische relaties
  • Mede-afhankelijke neigingen waarbij je geluk afhankelijk is van het geluk van anderen
  • Verstrengeling met je ouders, moeite om je gedachten en gevoelens te scheiden van de gedachten en gevoelens van je ouders
  • Onvermogen om sterke grenzen te creëren, resulterend in enorm energieverlies
  • Verspreide prioriteiten, bijvoorbeeld niet weten hoe je je tijd en energie moet beheren
  • Doelloosheid en moeite met het stellen van doelen
  • Niet weten wat je met je leven wilt doen
  • Groepsmentaliteit, d.w.z. de neiging om een identiteit te creëren op basis van een ideaal van een groep mensen
  • Verhoogde gevoeligheid voor groepsdruk, d.w.z. onder druk worden gezet door anderen om dingen te doen waardoor je je ongemakkelijk voelt of die niet authentiek voor je zijn
  • Empathie-overbelasting, te veel meevoelen met anderen waardoor je jezelf verliest
  • Sociale angst, je overweldigd voelen door anderen omdat je geen vaste identiteit hebt
  • Laag zelfbeeld, zwakke identiteit + niet veel over jezelf weten = neiging om achterdochtig en twijfelachtig te zijn over jezelf
  • Chronische lichte tot intense angst, omdat je je niet ‘thuis’ voelt in jezelf omdat je een zwak zelfgevoel hebt
  • Verloren voelen in het leven
  • De neiging om misbruikt te worden door anderen
  • Leven volgens de definitie van een ander van “gelukkig” of “succes”
  • Loskoppelen van je ware behoeften, verlangens en dromen
  • Gevoelens van leegte van binnen

Pauzeer even en merk op hoe je je voelt. Stem af op je lichaam als dat helpt om je te aarden. Hoe voel je je als reactie op de bovenstaande lijst? Als je een gevoel van lichamelijk ongemak of sterke emoties voelt opkomen, heeft deze lijst je waarschijnlijk getriggerd. Hier getriggerd worden is een goede zaak, want het is een duidelijk teken dat je een sterker zelfgevoel moet ontwikkelen. We zullen binnenkort onderzoeken hoe we dat kunnen doen.

Maar laten we eerst eens onderzoeken waarom het ontwikkelen van een stevig zelfgevoel niet alleen je geboorterecht is, maar ook je bestemming.

9 manieren om een sterk zelfgevoel te ontwikkelen

Het is je geboorterecht om je ego en ziel te ontwikkelen.

Om filosoof en integraaltheoreticus Ken Wilber te parafraseren: “we moeten wakker worden en volwassen worden.”

Maar wat betekent dit?

Opgroeien betekent psychologisch volwassen worden en een duidelijke identiteit of ego creëren. De psycholoog Carl Jung verwees naar het proces van ego-ontwikkeling en integratie als individuatie.

Zonder een helder en gezond ego lopen we het risico een verstrooid, verward en leeg leven te leiden. In combinatie met spiritualiteit leidt een slecht ontwikkeld ego tot problemen zoals een gebrek aan spiritueel onderscheidingsvermogen, wat kan leiden tot spiritueel misbruik en mishandeling.

Wat zijn spiritueel misbruik en mishandeling?

Spiritueel misbruik betekent dat je wordt meegezogen door corrupte spirituele leraren en bewegingen die op zoek zijn naar macht, geld en roem. En ja, er zijn er genoeg. Spiritueel misbruik manifesteert zich ook als de cult-mentaliteit waarbij een persoon met een zwak zelfgevoel gemakkelijk kan worden gehersenspoeld om elk gevoel van persoonlijke soevereiniteit te verliezen.

Spirituele mishandeling daarentegen betekent de persoonlijke schaduw spiritualiteit laten bezoedelen door spirituele trots, spirituele wederzijdse afhankelijkheid, spiritueel narcisme en spirituele omzeiling.

Het leven draait om balans. We zijn zowel menselijk als goddelijk, dus het is logisch om beide kanten van onze natuur volledig te verkennen en te ontwikkelen.

Als je een sterker zelfgevoel wilt ontwikkelen, volgen hier mijn suggesties:

1. Leer hoe je alleen kunt zijn

Eenzaamheid klinkt misschien als een eng woord of idee, maar het is eigenlijk een diep voedende oefening. Ruimte maken om alleen te zijn met jezelf is de beste eerste stap naar het ontwikkelen van een sterke identiteit. Hoe vaak ben je echt alleen (zonder technologische afleiding) of mensen om je heen? De reden waarom elke dag tijd vrijmaken om alleen te zijn zo heilzaam is, is dat het een ruimte voor je creëert om naar je innerlijke zelf te luisteren. Alleen zijn betekent dat alle externe afleiding opzij wordt gezet en dat je alleen achterblijft. Als je dit nog niet veel eerder hebt gedaan, klinkt het misschien intimiderend. Onbewust zijn velen van ons bang voor eenzaamheid omdat het alles naar voren brengt wat we hebben geprobeerd te vermijden. Maar probeer dit ongemak voorzichtig te doorstaan en besef dat tijd alleen absoluut essentieel is voor het ontwikkelen van een sterk zelfgevoel.

Om elke angst die je hebt te verminderen, moet je jezelf een taak stellen die zelfonderzoek inhoudt. Probeer bijvoorbeeld te leren een dagboek bij te houden, je gevoelens en gedachten artistiek uit te drukken, of ga gewoon zitten en luister naar wat emotionele muziek. Vind manieren om bij jezelf te zijn en je innerlijke wereld te verkennen. Als je niet veel tijd over hebt, kun je je tijd alleen besteden aan een activiteit die je al doet. Breng bijvoorbeeld je lunchpauze, toiletpauze, douchetijd of momenten voor het slapengaan door met je gedachten en gevoelens. Uiteindelijk, hoe meer tijd je besteedt aan alleen zijn en het verkennen van je innerlijke zelf, hoe meer je terugkrijgt.

2. Definieer duidelijk je voorkeuren, antipathieën en waarden

Voor deze activiteit heb je een stuk papier en een pen nodig. Verdeel je pagina in drie delen: een gedeelte voor je voorkeuren, een gedeelte voor je antipathieën en het laatste gedeelte voor je waarden. Denk voor het gedeelte waar je wel en niet van houdt terug aan momenten in het leven waarop je je extreem gelukkig of extreem ongelukkig voelde. Je kunt ook nadenken over welke eigenschappen je wel en niet leuk vindt bij andere mensen. Schrijf je ontdekkingen op je vel papier. Misschien wil je ook nadenken over de kwaliteiten van je rolmodellen en ook van vijanden. Wat vind je leuk en niet leuk aan elk? Noteer je reflecties.

Waarden zijn wat je het meest eert/respecteert in jezelf en anderen. Voorbeelden van waarden zijn genereus zijn, eerlijk zijn, in contact staan met spiritualiteit, een stap verder gaan, enz. Onze waarden zijn uniek voor ons en komen uit ons hart en onze ziel. Om je waarden te ontdekken, moet je de vraag stellen: “Welke eigenschappen kan ik niet missen, zowel bij mezelf als bij anderen?” Als deze vraag geen sterke antwoorden oplevert, denk dan aan momenten in je leven waarop je het meest trots op jezelf was en schrijf ze op. Welke eigenschappen motiveerden je gedrag? Schrijf je reactie op.

3. Trek grenzen en zeg “nee”

Leer assertief te zijn. Door sterke grenzen te stellen, versterk je je zelfgevoel door te definiëren wat wel en niet oké is in sociale situaties. Misschien wil je ook aandacht besteden aan mensen in je leven die vaak je grenzen overschrijden. Merk op hoe je je voelt bij elke persoon in je leven – ondersteunen en verheffen ze je of slepen ze je naar beneden. Als je je constant uitgeput, depressief of ongelukkig met jezelf voelt na een ontmoeting met een bepaalde persoon, overweeg dan om je contact met die persoon te beperken. Je hebt het volste recht om een stap terug te doen, regels te maken en ‘nee’ te zeggen. Jouw tijd en energie is een beperkte hulpbron, dus zorg ervoor dat degenen die je ervan ontdoen op afstand worden gehouden.

4. Stop de drukte en stem af op je innerlijke zelf

Te veel werken kan een vorm van sociaal aanvaardbaar escapisme zijn. Waarom? Wanneer we ons concentreren op het bereiken van doelen en productief zijn, leiden we tegelijkertijd de aandacht van onszelf af en sturen deze naar buiten. Nu is er niets mis met een efficiënt lid van de samenleving te zijn. Maar pas op dat je je werkleven niet gebruikt om aan je innerlijke leven te ontsnappen.

Als je constant op je hoede bent, overweeg dan om je leven te vereenvoudigen – zelfs tijdelijk. Verminder je verplichtingen en doe alleen wat nodig is. Besteed de rest van je vrije tijd aan het verkennen van jezelf en het ontwikkelen van zelfkennis. Een geweldige manier om een solide zelfgevoel te ontwikkelen, is door mindfulness-oefeningen en meditatie te beoefenen. Mindfulness helpt je om opnieuw contact te maken met het huidige moment en hoe je geest, hart en lichaam voelt. Meditatie daarentegen helpt je om aandacht te schenken aan je innerlijke gedachten. Probeer met beide te experimenteren. Ik raad aan om eerst naar begeleide meditatie- en mindfulness-sessies te luisteren, omdat ze de druk wegnemen om je af te vragen wat je vervolgens moet doen.

5. Herdefinieer wat succes, geluk en vervulling voor JOU betekenen

Als je een slecht ontwikkeld zelfgevoel hebt, is de kans groot dat je een idee van succes, geluk en vervulling naleeft dat anderen je hebben gegeven. Maak je geen zorgen, dit is absoluut normaal. Ik heb de verwarring en frustratie ervaren van het naleven van de definitie van iemand anders van wie ik ook zou moeten zijn. Maar nu is je kans om dat te veranderen. Dit is je kans om te zien dat je niet rijk of mainstream hoeft te zijn om succesvol te zijn – JIJ definieert succes. Dit is je kans om te zien dat je geen luxe baan of groot gezin hoeft te hebben om gelukkig te zijn – JIJ definieert geluk. Dit is je kans om te zien dat je niet spiritueel verheven hoeft te zijn om vervulling te ervaren – JIJ bepaalt wat vervulling voor jou betekent. Je leven ligt in jouw handen en is van jou. Laat niemand je proberen te vertellen wat je zou moeten doen, voelen, denken of nastreven. Het is oké om te zeggen “nee, dat ben ik niet”.

6. Leer meer over je persoonlijkheid

Je persoonlijkheid is uniek en veelzijdig – en er zijn zoveel manieren om het te verkennen! Duiken in de mechanica van je ego is fascinerend en ik heb een groot deel van deze website gewijd aan persoonlijkheidstests en artikelen die aanzetten tot zelfreflectie. Je kunt altijd een afspraak maken of telefonisch, op werkdagen zonder afspraak, tussen 10-12 uur of 18-20 uur, voor meer inzicht.

7. Neem alleen verantwoordelijkheid voor jezelf en niet voor andere mensen

Een zwak zelfgevoel hebben betekent dat je geneigd bent om je te veel in te leven in anderen, tot het punt dat je verantwoordelijkheid neemt voor hun gevoelens en acties. Stop dat. Realiseer je dat de enige persoon voor wie je verantwoordelijk bent, jezelf bent. Je ouders, vrienden, collega’s, kinderen en partner zijn uiteindelijk allemaal verantwoordelijk voor hun eigen geluk – het is NIET jouw taak om ze gelukkig te maken. Ze zijn verantwoordelijk om zichzelf gelukkig te maken. Met uitzondering van kleine kinderen die constante begeleiding nodig hebben, moeten degenen in je leven die volwassen zijn geworden, grip krijgen op hun eigen leven. Door te proberen verantwoordelijkheid voor anderen te nemen, ontneem je hen het vermogen om een essentiële levensles te leren: dat we allemaal soeverein moeten zijn en controle moeten krijgen over onze perspectieven, gevoelens en acties. Het is niet jouw taak om met iedereen vrienden te zijn, voor iedereen te zorgen, iedereen te redden of iedereen tevreden te stellen. Blijf dit voor jezelf bevestigen en je zult het gemakkelijker vinden om je identiteit te versterken, omdat je niet langer al die energie aan anderen weggeeft.

8. Ontdek je passies

Wat maakt je enthousiast? Wat geeft je het gevoel dat je leeft? Welke activiteiten spreken jou aan? Door je passies te onderzoeken, help je het proces van individuatie of ego-ontwikkeling waar we allemaal doorheen moeten gaan. Besteed aandacht aan welke hobby’s of vaardigheden je pakken en je naar binnen trekken. Geef jezelf toestemming om deze passies te volgen en kijk waar ze je toe leiden.

9. Wees een rebel: stel vragen

Zoals Carl Jung – een groot voorstander van het ontwikkelen van een gezond zelfgevoel – ooit schreef:

“Ik vermeed ijverig alle zogenaamde heilige mannen. Ik deed dit omdat ik het met mijn eigen waarheid moest doen, niet van anderen accepteren wat ik niet alleen zou kunnen bereiken … Ik moet mijn leven vormgeven vanuit mezelf, vanuit wat mijn innerlijke wezen me vertelt of wat de natuur me brengt .”

Dit citaat belichaamt de essentie van wat het ontwikkelen van een sterk zelfgevoel betekent. Een gezond ego hebben betekent op jezelf vertrouwen en naar je eigen waarheid luisteren.

Het ontwikkelen van een sterke identiteit vereist een bepaald niveau van eigenzinnigheid of wilskracht. Je moet bereid zijn om elke manier waarop anderen je proberen te beïnvloeden in twijfel te trekken en te vragen: “Voelt dit waar voor mij?” en “Voelt dit goed?” Het is onvermijdelijk dat je door het leven heen talloze standpunten, overtuigingen, waarden en idealen van anderen voorgeschoteld krijgt die voor jou niet authentiek aanvoelen. Om onderscheid te maken tussen wat authentiek en niet-authentiek aanvoelt, moet je je innerlijke gevoelens in twijfel trekken en aandacht schenken. Dus de volgende keer dat je je onzeker of onwaardig begint te voelen of alsof je niet aan de maat bent, vraag jezelf dan af: “Geloof ik iets waar ik niet aan heb getwijfeld?” en “Gebruik ik de maatstaf van iemand anders om mezelf aan te meten?”

Laat een bericht achter in de opmerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *