Soul searching

Je voelt je verloren in het leven. Je bent je baan zat, je relaties zijn op zijn best middelmatig, je vriendschappen zijn flauw en niet ondersteunend, je voelt je leeg van binnen en je hebt de levenslust verloren.

Als je je kunt verhouden tot de meeste van deze ervaringen, maak je ongetwijfeld een existentiële crisis door. Met andere woorden, je bevindt je op een kruispunt in het leven: je voelt je vastgelopen en je begint te verlangen naar een zinvoller bestaan.

De oplossing voor deze knagende angst?

Op zoek gaan naar je ziel, of soul searching.

Als we geen verbinding hebben met onze ziel, voelen we ons angstig, depressief, eenzaam, geïsoleerd en chronisch ontevreden over het leven.

Om deze pijn te overwinnen, moeten we ons opnieuw verbinden met het diepste, ruwste, meest levende en fundamentele deel van onszelf.

Wat betekent soul searching?

In algemene zin is zoeken naar de ziel de zoektocht om de problemen en vragen van het leven te beantwoorden. Wanneer de meeste mensen verwijzen naar ‘zoeken naar de ziel’, hebben ze het over het ontdekken van waarheid en geluk door onze gedachten, gewoonten en motivaties in twijfel te trekken.

Maar zielsonderzoek heeft ook een diepere betekenis. In de kern is het zoeken naar een ziel een terugkeer naar het centrum van je wezen. Het is letterlijk een reis om je ziel of ware natuur te vinden; het is een spiritueel pad.

Zielsverlies is de oorzaak van het zoeken naar je ziel

Waarom hebben sommigen van ons zo’n intens, diepgeworteld verlangen om naar onze ziel te zoeken?

Het antwoord is zielsverlies.

Inheemse en sjamanistische culturen zijn al duizenden jaren bekend met het fenomeen van zielsverlies, en het is een toenemende epidemie in onze samenleving.

In ons tijdperk van technologie, in het tijdperk van het ego, in een samenleving die op materialistische idealen draait, raken we steeds meer losgekoppeld van het wilde, rauwe en oer centrum van ons wezen.

“We hebben onze aandacht niet op de behoeften van de ziel gericht. We hebben niet nagedacht over wat de ziel nodig heeft om gezond te zijn. We hebben de ziel niet bestudeerd, of geprobeerd haar te helpen bereiken wat nodig is voor haar evolutie en haar gezondheid. Omdat we vijf zintuiglijk zijn geweest, hebben we ons gefocust op het lichaam en de persoonlijkheid. We hebben een uitgebreide kennis ontwikkeld van het fysieke apparaat dat de ziel aanneemt wanneer ze incarneert. We kennen aminozuren, neurotransmitters, chromosomen en enzymen, maar we kennen de ziel niet.” – Gary Zukav

Wat is zielsverlies?

Wanneer we zielsverlies ervaren, ‘verbergt’ of sluit een deel van onze ziel – of levende essentie – ons af, waardoor we ons ware potentieel en heelheid als menselijke wezens niet kunnen uitdrukken en ervaren. Vaak worden hele aspecten van onze psyche volledig geblokkeerd of onderdrukt.

Enkele oorzaken van zielsverlies:

  • Trauma bij kinderen (fysiek, emotioneel, mentaal of seksueel misbruik; scheiding; immigratie; overlijden in het gezin; verlating, pesten, enz.)
  • Trauma bij volwassenen (baanverlies, armoede, verkrachting, geweld, scheiding, psychische problemen, isolatie, ongevallen, overlijden van dierbaren, discriminatie, enz.)
  • Sociale conditionering
  • Religieuze hersenspoeling
  • Overmatig gebruik van technologie / entertainment (d.w.z. een vorm van verdoving en vluchtgedrag)
  • Overgeërfd voorouderlijk trauma
  • Materialisme
  • Wetenschappelijke / reductionistische waarden en structuur van de samenleving

In wezen veroorzaakt alles wat onze fysieke, mentale of emotionele overleving bedreigt, en elke verslavende, eenzijdige, onderdrukkende ideologie of gewoonte, zielsverlies.

Het resultaat is dat de meesten van ons een knagend, dreigend gevoel hebben dat er iets mis is.

Er mist iets. We zijn niet blij met onszelf of ons leven, hoe populair, succesvol of aantrekkelijk we ook zijn.

Er ontbreekt altijd iets.

15 Tekenen dat je een verloren ziel bent

De waarheid is dat de meeste mensen in de samenleving verloren zielen zijn.

Ze weten er niets van, zijn er niet in geïnteresseerd en zijn nog nooit ondergedompeld in de uitgestrekte wateren van hun Ware Aard. In plaats daarvan opereren ze uitsluitend vanuit het ego, het valse zelf, dat van kinds af aan is geconstrueerd om zich te verdedigen tegen de overweldigende omvang van het leven.

Zelfs wanneer zulke mensen het verlangen van de Ziel beginnen te horen om los te breken en gezien te worden, onderdrukken ze het. Ze gaan terug naar de overtuigingen, gewoonten en structuren in de samenleving die hersenloosheid en zielloosheid versterken, omdat het gemakkelijker is, minder intimiderend en minder confronterend.

Maar uiteindelijk wordt het verlangen zo intens dat ze geen andere keus hebben dan te luisteren. Dit is het begin van het spirituele ontwaking proces: de ontmanteling van het ego en de bloei van onze ziel of ware natuur.

Er is echter een tussenliggende plaats: een limbo. Dit is de ruimte waar verloren zielen wonen.

In dit limbo wordt deze dans tussen het oude oplossen en het nieuwe, nog niet tot stand komen, diep gevoeld. Je voelt je vast, verloren, leeg, alleen en bang. Er is de verleiding om terug te gaan naar oude manieren van zijn, maar tegelijkertijd is er een diep gevoel van ontevredenheid over alles.

Als je vastzit in deze limbo, kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Je voelt je constant lusteloos en vermoeid
  • Je hebt geen motivatie
  • Je voelt je rusteloos
  • Je voelt je alleen
  • Je voelt je ongelukkig met je leven
  • Je hunkert naar iets ‘meer’
  • Je bent vaak prikkelbaar en humeurig
  • Je voelt een onderliggend gevoel van angst
  • Je bent vatbaarder voor verslavingen
  • Je blijft proberen de pijn te verdoven, maar niets werkt
  • Je voelt je fundamenteel ‘gebroken’
  • Je hebt het gevoel dat er iets in jou ontbreekt
  • Je verveelt je en bent ontevreden over anderen en het leven
  • Je voelt je vast en gestrand
  • Je weet niet meer wie je bent
  • Je wilt weten wat het punt van alles is
Hoe je je ziel kunt zoeken

Omdat we ons gescheiden voelen van een zijn, beginnen we te zoeken, de zoektocht naar voltooiing, de zoektocht om thuis te komen.

Het is gemakkelijk om naar de ziel te zoeken in de moderne geseculariseerde zin van het woord. Het enige wat we hoeven te doen is een beetje introspectief te zijn en onszelf enkele gerichte vragen te stellen. Reizen wordt vaak aangeprezen als een geweldige manier om zielen te zoeken voor jonge zoekers met heldere ogen.

Maar het zoeken naar een ziel, in de spirituele zin van het woord, is veel moeilijker. Het is ongrijpbaar, gladder en complexer.

Niettemin is het de meest waardige en belangrijke bezigheid die er bestaat.

Wat is er belangrijker dan je te verbinden met je aangeboren, fundamentele, spirituele Essentie?

Als je vragen wilt beantwoorden over alledaagse problemen (zoals welke baan ik heb, moet ik trouwen, enz.), Dan zullen de onderstaande aanbevelingen je misschien niet bevredigen.

Aan de andere kant, als je diep wilt duiken, jezelf leert te vinden en je te verenigen met je Ware Natuur, blijf dan lezen:

1.Raak bevriend met eenzaamheid

Eenzaamheid zal je grootste bondgenoot zijn als het gaat om het zoeken naar je ziel. Wees een eenzame wolf. Hoe kun je anders naar het gefluister luisteren en de flarden van je ziel opvangen in een chaotische, lawaaierige wereld? Het antwoord is dat het buitengewoon moeilijk is, tenzij je jaren van rigoureuze meditatietraining hebt gevolgd.

Maak dus een vaste tijd en ruimte vrij om met jezelf door te brengen, weg van anderen, ook geen onderbrekingen in de technologie. Denk eraan om elke dag tien minuten of een half uur (of meer) te besteden aan een activiteit naar keuze. Je zou iets passiefs kunnen kiezen, zoals meditatie, of iets actiefs, zoals een wandeling door het bos. Eer je niveau van energie en ga ermee akkoord.

2.Ontdek de aard van je ego

Als je ziel je ware aard is, is je ego je valse zelf: het is het masker dat je aan de wereld presenteert.

Je ego lijkt veel op een wolk. Het lijkt een vorm te hebben, maar het verandert en verandert constant. Ooit opgevallen dat je verschillende rollen vervult bij verschillende mensen? Dat is je ego in actie: het is niet solide, en in wezen is het een verkeerde voorstelling van wie je werkelijk bent.

Helaas gelooft ons ego oprecht dat het is wie we werkelijk zijn. Omdat het er zo van overtuigd is dat het echt is, zal het elke poging om het te ontmantelen afwijzen omdat het dat beschouwt als een doodsbedreiging, en dus is elke vorm van groei buitengewoon moeilijk omdat het ego altijd probeert zichzelf te beschermen.

Zoals we kunnen zien, is het verkennen van de aard van je ego (en leren er voorzichtig doorheen te kijken) een cruciale stap in je zoektocht naar je ziel. In feite is het het grootste obstakel om op de proef te stellen en te belichamen wie je werkelijk bent.

Enkele manieren om je ego te verkennen zijn:

  • Een dagboek bijhouden – je gedachten, overtuigingen, gewoonten, voorkeuren, enzovoort opschrijven
  • Zelfonderzoek – constant vragen “wie ben ik?” en zien wat verandert, vervaagt of sterft (dit zijn je ego-elementen); paradoxaal genoeg ontdekken we wie we zijn door te zien wie we niet zijn.
  • Meditatie – leren hoe je getuige kunt zijn van je gedachten en de verhalen die door de geest zijn geconstrueerd

Deze drie eenvoudige oefeningen kunnen een enorme impact hebben op je vermogen om duidelijk te zien en de waarheid te ervaren van wie je werkelijk bent.

3.Maak opnieuw verbinding met het kind in je

De ziel is dit deel van ons dat het vroegste, diepste en meest authentieke deel van ons is.

Je innerlijke kind draagt de oorspronkelijke kwaliteiten van je ziel waarmee je bent geboren. En gelukkig is het niet zo moeilijk om weer contact te maken met je innerlijke kind.

Manieren om je “kindzelf” aan te boren:

  • Schrijf een brief aan je innerlijke kind
  • Doe een innerlijke kind visualisatie
  • Kijk naar plaatjes van je innerlijke kind
  • Doe iets wat je innerlijke kind graag deed toen je klein was

Benader deze activiteiten voorzichtig. Maak opmerkingen over je jongere zelf: glimlachte je meer? Had je meer contact met emoties? Lijk je nieuwsgieriger en creatiever?

Denk af en toe eens na over jezelf. Welke kwaliteiten van je innerlijke kind kun je meer in je leven integreren?

4.Reflecteer, kijk naar binnen en visualiseer

Soul searching is een innerlijk avontuur. Daarom zullen de oefeningen en stappen die je neemt om je innerlijke centrum te vinden vaak reflectie en introspectie vereisen. Visualisatie versterkt deze twee kwaliteiten en helpt je kennis en begeleiding op te halen door de kracht van verbeeldingskracht.

Visualisatie van Mark Nepo:

“Sluit je ogen en adem je een weg door je problemen heen, zoals een duiker naar die diepte van stilte glijdt die altijd wacht onder het kolkende van de golven.

Overweeg nu twee dingen die je graag doet, zoals hardlopen, tekenen, zingen, vogels kijken, tuinieren of lezen.

Mediteer over wat het in elk van deze is waardoor je je levend voelt.

Houd voor je vast wat ze gemeen hebben, en adem langzaam, voel de plek van genade die deze dierbare dingen in je weerspiegelen.~

Dit voorbeeld van reflectie, introspectie en visualisatie is perfect voor het zoeken naar je ziel, omdat het je in contact brengt met je fundamentele levendigheid: de essentie van je ziel.

Je kunt naar elke visualisatie luisteren of deze creëren die je aanspreekt, maar zorg ervoor dat deze op de ziel is gericht.

5.Maak verbinding met de natuur en de wildheid in jou

De natuur is enorm genezend en revitaliserend voor de menselijke ziel.

We denken vaak dat we los staan van de natuur. We zijn tenslotte mens en “boven” de natuur, toch? Mis. We zijn een onafscheidelijk onderdeel van de natuur. Ons bloed, botten, haar, huid en ingewanden zijn allemaal dingen van de aarde: dierlijk, vleselijk, lichamelijk.

Ondanks eeuwen van domesticatie heeft de menselijke ziel nog steeds haar aangeboren, fundamenteel wilde natuur. We zijn niet wild in de zin van ‘oncontroleerbaar’, maar wild in de zin dat het centrum van ons wezen niet volledig kan worden getemd: het is in wezen vrij. We zien dit op momenten van heldendom, in de oerkreten van de bevalling, in het gegrom van vrijen, en de buikpijn van het lachen.

In contact komen met onze fundamentele wildheid is ons verenigen met een fundamentele kwaliteit van de ziel – en die kan gemakkelijk worden herontdekt in het domein van de natuur.

Het is niet moeilijk of belastend om weer in contact te komen met de natuur. Het enige dat nodig is, is slechts een paar minuten per dag buiten, aandachtig de bomen, de dieren, de wolken en de zonnestralen die door de wolken schijnen te aanschouwen.

Als je in de stad bent, is er nog steeds de mogelijkheid om contact te maken met de natuur. Ga naar het plaatselijke park, luister naar geluiden van de natuur op je telefoon, koop een plant. Als je hart open is, zijn er eindeloze manieren waarop de natuur kan kruipen, graven, weven en ontspruit in je leven.

6.Stel ziel onderzoekende vragen

Vragen zijn eenvoudige en directe manieren om je persoonlijke waarheid te vinden. En in waarheid leven is authentiek leven: het is het respecteren van de aard van je eigen ziel.

Enkele vragen die je tijdens je zoektocht naar je ziel zou kunnen stellen:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik in het leven?
  • Wat is de betekenis van het leven?
  • Wat is mijn ware doel?
  • Wat is authentiek in mij?
  • Wat is niet authentiek in mij?
  • Wat betekent geluk voor mij?
  • Wat zou mij echt vervullen?
  • Waar is mijn ego een obstakel?
  • Wat is een zielskwaliteit van mij?
  • Welke erfenis wil ik achterlaten?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die je kunt stellen.

7.Vind de ruimte en plaats van je ziel

Klinkt het verwarrend? Ik zal het uitleggen.

Een zielsplek is een fysieke locatie die je diep aanspreekt: het spreekt tot je ziel. Je voelt misschien een gevoel van nostalgisch verlangen naar deze plek, een gevoel van diepe resonantie en bijna mystieke betekenis.

Zielenplaatsen kunnen alledaagse gebieden zijn (zoals je achtertuin), ongerepte gebieden (zoals een plek in de wildernis of de zee) of heilige plaatsen (zoals een kerk of moskee, hunebed enz.).

Je zult een gevoel van expansie voelen op deze plaatsen, diepe vrede, en alsof je eindelijk ‘thuis’ hebt gevonden. Wat er is gebeurd, is dat je een externe representatie van de innerlijke hemel in jezelf hebt gevonden. Dat is de reden waarom zielsplaatsen ons zo diep raken.

Je zielsruimte daarentegen is een innerlijke ervaring van je Ware Natuur. We bewonen vaak onze zielsruimten tijdens momenten van gebed, contemplatie, veranderde staten van bewustzijn en diepe meditatie.

“Elke persoon wordt geboren met een onbezwaarde plek – vrij van verwachting en spijt, vrij van ambitie en verlegenheid, vrij van angst en zorgen – een navelstreng van genade waar we allemaal voor het eerst door God werden aangeraakt. Het is deze plek van genade die vrede schenkt. Psychologen noemen deze plek de psyche, theologen noemen het de ziel, Jung noemt het de zetel van het onbewuste, hindoe-meesters noemen het atman, boeddhisten noemen het dharma, Rilke noemt het innerlijkheid, soefi’s noemen het qalb en Jezus noemt het het centrum van onze liefde. Deze plek van innerlijkheid kennen, is weten wie we zijn, niet door oppervlakkige identiteitskenmerken, niet door waar we werken of wat we dragen of hoe we graag aangesproken worden, maar door onze plaats te voelen in relatie tot het oneindige en door het te bewonen.”-Mark Nepo

Om deze zielsruimte te bewonen, moeten we de barrières van het ego doorbreken door middel van verschillende methoden van innerlijk werk – dat is de doe-kant van de dingen. De andere kant is: we hebben een oefening nodig die ons helpt innerlijke rust en stilte te cultiveren. En de beste methode die ik ken om deze toestand te ervaren, is meditatie.

Door zowel innerlijke werktechnieken als meditatie te beoefenen, belichamen we steeds meer onze Ware Natuur. En tot slot, zoals de Turkse dichter en soefi-mysticus Yunus Emre schrijft, ontdekken we dat:

“Ik ben de druppel die de zee bevat. Hoe mooi is het om een oceaan te zijn verborgen in een oneindige druppel.

Soul searching is volledig menselijk zijn, de grootste reis ondernemen die het leven ons biedt: de spirituele zoektocht.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *