Innerlijk kind werk: 5 manieren om diepgeworteld trauma te genezen

Hoe groot of klein ook, we hebben allemaal een soort trauma meegemaakt als kinderen.

Deze trauma’s kunnen variëren van het feit dat je favoriete knuffel in de vuilnisbak wordt gegooid, dat je in de steek wordt gelaten door je beste jeugdvriend, of dat je fysiek of emotioneel wordt mishandeld door je ouders.

Innerlijk kind werk is een essentieel onderdeel van de spirituele ontwakingsreis omdat het ons opnieuw verbindt met een gewond element van onszelf: het kind van binnen. Wanneer we ons opnieuw verbinden met dit gefragmenteerde deel van onszelf, kunnen we de wortel van veel van onze angsten, fobieën, onzekerheden en saboterende levenspatronen beginnen te ontdekken. Dit is waar echte genezing en bevrijding plaatsvindt!

Ik kan bijna garanderen dat je geschokt zult zijn door wat je ontdekt door het proces van innerlijk kinderwerk. In plaats van simpelweg naar een symptoom van je pijn te kijken, ga je rechtstreeks naar de kern om te onthullen wanneer een angst, fobie of een bepaald levenspatroon voor het eerst begon.

15 soorten kindertrauma

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat er veel verschillende soorten kindertrauma’s zijn. Deze omvatten de fysieke (inclusief seksuele), emotionele en mentale variëteit.

Ook wanneer het kindertrauma ernstig is of genoeg herhaald wordt, kan dit resulteren in wat de psychologie dissociatie noemt en de sjamanistische filosofie zielsverlies. De oplossing voor het terughalen en integreren van deze gefragmenteerde delen van ons wezen wordt innerlijk werk genoemd.

Niet alle trauma’s uit de kindertijd leiden echter tot verlies van de ziel, maar het kan wel resulteren in een gewonde psyche. Dit kan problemen veroorzaken zoals depressie, angst, een laag zelfbeeld, fobieën, destructieve gedragspatronen en zelfs chronische ziekten.

Vijftien veelvoorkomende voorbeelden van trauma uit de kindertijd zijn:

 • Geslagen worden door je ouders / grootouders / opvoeders
 • Een emotioneel onbeschikbare ouder hebben die genegenheid onthoudt
 • ‘Gestraft’ worden door te schoppen, te schudden, te bijten, te verbranden, aan haar te trekken, te knijpen, te krabben of ‘de mond uit te spoelen’ met zeep
 • De ontvanger zijn van mishandeling, pornografie of enig ander soort seksueel contact van een ouder, familielid of vriend
 • Het kind zijn van een scheiding
 • Ongepaste of lastige verantwoordelijkheden krijgen (zoals voor je ouders zorgen)
 • Geen eten of een veilige plek om te wonen van je ouders
 • Verlating (je verzorgers laten je voor langere tijd alleen zonder babysitter)
 • Emotionele verwaarlozing, d.w.z. niet worden gekoesterd, aangemoedigd of ondersteund
 • Opzettelijk uitgescholden worden of verbaal beledigd worden
 • Denigratie van je persoonlijkheid
 • Vernietiging van persoonlijke bezittingen
 • Overmatige eisen
 • Vernedering
 • Auto-ongelukken of andere spontane traumatische gebeurtenissen

Er zijn nog veel meer voorbeelden van trauma uit de kindertijd, maar ik wilde je er een paar geven om je een idee te geven van wat innerlijk kinderwerk inhoudt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat onze ouders niet de enigen waren die verantwoordelijk waren voor het uitlokken van kindertrauma – onze grootouders, broers, zussen, andere familieleden, familievrienden en jeugdvrienden hebben mogelijk ook een rol gespeeld.

Innerlijk kind werk en spiritueel ontwaken

Waarom is het essentieel om met het innerlijke kind te werken op de reis van spiritueel ontwaken? Het antwoord is dat onze diepste wonden door het kind van binnen worden gedragen. Deze wonden veroorzaken spanningen, blokkades of samentrekkingen in ons hart, onze geest en ons lichaam. En als we gecontracteerd zijn, komen we vast te zitten in een sterk gebonden gescheiden zelf, ook wel bekend als het ego. (Dit kan later ook bijdragen aan het op gang brengen van een donker nacht van de ziel.)

Zoals je misschien al weet of misschien niet, is het ego de bron van ons lijden, omdat het de illusie wekt dat we zijn afgesneden van onze Ware Aard. Wanneer ons innerlijke kind in pijn vastzit, voedt het dit samengetrokken ego. En dus is innerlijk kind werk een essentiële oefening op de spirituele reis, want daarmee genezen, evolueren en ontwaken we.

Wat is innerlijk kind werk?

Dit brengt me ertoe de definitie van innerlijk kind werk te onderzoeken:

Innerlijk kind werk is het proces van contact maken, begrijpen, omhelzen en genezen van je innerlijke kind. Je innerlijke kind vertegenwoordigt je eerste originele zelf dat deze wereld binnenkwam; hij / zij bevat jouw vermogen om verwondering, vreugde, onschuld, gevoeligheid en speelsheid te ervaren.

Helaas leven we in een samenleving die ons dwingt ons innerlijke kind te onderdrukken en ‘volwassen’ te worden. Maar de waarheid is dat hoewel de meeste volwassenen fysiek ‘volwassen’ zijn, ze nooit echt de emotionele of psychologische volwassenheid bereiken. Met andere woorden, de meeste “volwassenen” zijn helemaal geen volwassenen. Dit laat de meeste mensen in een staat van kinderachtige angsten, woede en trauma’s die decennialang in het onderbewustzijn wegkwijnen.

Als we de stem van het kind in onszelf ontkennen en uitdoven, stapelen we zware psychologische bagage op. Deze onontgonnen en onopgeloste bagage zorgt ervoor dat we problemen ervaren zoals psychische aandoeningen, lichamelijke kwalen en relatieproblemen.

In feite zou je kunnen zeggen dat het gebrek aan bewuste verbondenheid met ons eigen innerlijke kind een van de belangrijkste oorzaken is van de ernstige problemen die we in de huidige samenleving zien. Van de brute manier waarop we met het milieu omgaan, tot de wrede manier waarop we tegen onszelf praten, we zijn volledig gescheiden geraakt van onze oorspronkelijke onschuld.

5 eenvoudige manieren om met je innerlijke kind te werken om trauma te genezen

Eén ding: leren werken met je innerlijke kind gaat niet over weer kinderachtig worden, het gaat erom dat je weer contact maakt met het kind in jou.

Met andere woorden, er is een groot verschil tussen kinderachtig en kinderlijk zijn.

Kinderachtig zijn kan worden gezien als zich onvolwassen of naïef gedragen. Kinderlijk zijn kan daarentegen worden gezien als een staat van zuiverheid en onschuld.

We hebben allemaal het vermogen om onze oorspronkelijke onschuld te ervaren; die periode in ons leven waarin we de wereld met openheid en verwondering zagen.

Om de schuld, schaamte, angst, haat, zelfhaat en woede die we in ons dragen weg te nemen, moeten we het kind van binnen genezen. Om dit te doen, moeten we het vertrouwen van ons innerlijke kind verdienen door liefde en zelf verzorging.

Hier zijn 5 van de krachtigste manieren om innerlijk kind werk uit te voeren:

1. Praat met je innerlijke kind

Erken je innerlijke kind en laat het weten dat je er voor hem/haar bent. Behandel het met vriendelijkheid en respect.

Enkele dingen die je tegen je innerlijke kind kunt zeggen, zijn bijvoorbeeld:

 • Ik hou van jou.
 • Ik ben hier voor jou.
 • Het spijt me.
 • Dank je.
 • Ik vergeef je.

Maak er een gewoonte van om met je innerlijke kind te praten. Je kunt ook communiceren via dagboekwerk door je innerlijke kind een vraag te stellen en vervolgens het antwoord op te schrijven.

2. Oefen de “spiegel staren” techniek

Ook bekend als spiegelwerk, is de spiegel staren techniek een eenvoudige maar krachtige manier om weer contact te maken met je innerlijke kind. Dit is een voortreffelijk genezing pad om naast het vorige punt te nemen of om met je innerlijke kind te spreken, omdat het je in staat stelt om je hart op een extreem directe manier te openen.

Zorg ervoor dat je wat privacy hebt om deze praktijk uit te proberen. Je hebt een redelijk neutrale gemoedstoestand nodig (d.w.z. probeer dit niet als je depressief of gestrest bent). Zoek een spiegel, leg een zachte hand op je hart en staar zachtjes naar jezelf. Doe dit minimaal vijf minuten.

Je zult merken dat gedachten en zelfs onverwachte emoties eerst naar boven komen. Laat ze gewoon passeren. Hecht er niet aan. Zie ze als wolken in de lucht. En onthoud dat het oké is om jezelf vast te houden, vooral als er gevoelens van verdriet naar boven komen. Als je je er klaar voor voelt, roep dan je innerlijke kind op. Je kunt dit doen door hardop of zachtjes in je hoofd te spreken.

Zodra je de aanwezigheid van je innerlijke kind in je ogen voelt opkomen, zeg dan iets vriendelijks en liefdevol tegen dit kwetsbare deel van jou. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik zie je’, ‘Ik ben zo trots op je’, ‘Ik denk dat je moedig en sterk bent’, of wat je ook maar aanspreekt. Merk op welke gevoelens er in je opkomen. Gebruik dit in wezen als een belangrijke kans om zelfliefde en mededogen te oefenen – vooral als er moeilijke of intense gevoelens opkomen.

Om deze oefening af te maken, geef je jezelf een knuffel en laat je innerlijke kind iets anders weten over je hart en geest. Schrijf op over je ervaringen.

3. Bekijk foto’s van jezelf als kind

Bekijk oude fotoalbums en herontdek hoe je jongere zelf eruit zag. Laat dat beeld in je hersenen branden, want het zal je goed van pas komen tijdens de rest van het werk van je innerlijke kind. Misschien wil je zelfs foto’s van jezelf naast je nachtkastje, in je portemonnee of in huis hangen om jezelf te herinneren aan de aanwezigheid van je innerlijke kind.

4. Herschep wat je als kind graag deed

Ga zitten en denk na over wat je als kind graag deed. Misschien vond je het leuk om in bomen te klimmen, met speelgoedblokken te spelen, met speelgoedberen te knuffelen of warme pap te eten. Maak tijd vrij om alle activiteiten die je als kind deed, in je huidige leven te implementeren.

Door innerlijk kind werk hebben mensen me verteld dat ze verbonden zijn met kanten van zichzelf waarvan ze niet eens wisten dat ze bestonden als volwassenen. Deze ontdekking is echt leven veranderend. Het is belangrijk dat je er een gewoonte van maakt van deze ‘speeltijd’ en elke verlegenheid of dwaasheid die je erbij voelt, onderzoekt. Het is volkomen normaal om je in het begin een beetje vreemd te voelen, maar het is belangrijk om open te staan.

5. Maak een innerlijke reis

Een van de krachtigste manieren om opnieuw contact te maken met je innerlijke kind om trauma’s uit je kindertijd te genezen, is door een innerlijke reis te maken.

Voor beginners raad ik twee soorten innerlijke reizen aan: die door middel van meditatie en die door middel van visualisatie.

Om deze innerlijke reizen te doen, is het belangrijk dat je eerst het vertrouwen van je innerlijke kind wint door de voorgaande activiteiten. Als je eenmaal een sterke band met je innerlijke kind hebt ontwikkeld, kun je hem/haar vragen om te onthullen welke eerdere levensomstandigheden het trauma hebben veroorzaakt waarmee je vandaag worstelt.

Hoe maak je een meditatiereis

Verbinding maken met je innerlijke kind door middel van meditatie is een passief proces: adem gewoon diep in, ontspan, sta jezelf toe om getuige te zijn van je gedachten en stel je vraag. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen: “Lief innerlijk kind, wanneer heb ik voor het eerst een trauma in mijn leven meegemaakt?”

Sta jezelf toe getuige te zijn van de gedachten die in je opkomen en wegvallen. Je innerlijke kind kan al dan niet besluiten om het antwoord aan jou te onthullen. Denk eraan om geduldig, liefdevol en acceptabel te zijn. Als je innerlijke kind het antwoord niet wil onthullen, omarm dat dan. Het is belangrijk dat je innerlijke kind zich veilig, geborgen en klaar voelt.

Misschien wil je je vraag zo nu en dan herhalen als er niets van betekenis in je opkomt. Dit proces kan enkele minuten tot 1 uur of langer duren.

Tips – Om met succes de meditatiereis van het innerlijke kind te doen, moet je ervaring hebben met mediteren. Leren om getuige te zijn van je gedachten kan veel oefening vergen, dus als je niet gewend bent aan meditatie, kan het zijn dat je met deze techniek worstelt.

Hoe maak je een visualisatiereis

Een actievere manier om contact te maken met je innerlijke kind en eerdere levenstrauma’s is door visualisatie.

Om door visualisatie verbinding te maken met je innerlijke kind, moet je een ‘krachtplek’ of veilige plek creëren. Om dit te doen, moet je een prachtige tuin visualiseren, of een andere plek waarin je je veilig, bekrachtigd en heel voelt. Nadat je je krachtplek bent betreden, kun je je innerlijke kind uitnodigen om met je te praten.

Hier zijn een paar stappen:

 • Ontspan, sluit je ogen en adem diep in.
 • Stel je voor dat je een trap afloopt.
 • Onderaan de trap vind je je krachtplek of veilige plek. Op deze plek voel je je sterk, veilig en ondersteund.
 • Breng wat tijd door op je krachtplek. Geniet ervan. Hoe ziet het eruit, hoe ruikt het en klinkt het?
 • Stel je voor dat je jongere zelf is binnengekomen, misschien via een deur of waterval, nadat je jezelf vertrouwd hebt gemaakt met je krachtplek.
 • Knuffel je jongere zelf en zorg ervoor dat het zich thuis voelt.
 • Als je er klaar voor bent, stel dan je innerlijke kind je vraag, bijvoorbeeld: “Wanneer was de eerste keer dat jij / ik me verdrietig of bang voelde?” Misschien wil je de vraag in kind terminologie formuleren.
 • Wacht op de reactie.
 • Zorg ervoor dat je hem/haar knuffelt, bedank hem/haar en vertel hem/haar hoeveel hij/zij voor je betekenen.
 • Zeg hem/haar gedag.
 • Verlaat je krachtplaats en ga de trap op.
 • Keer terug naar normaal bewustzijn.

Dit zijn heel eenvoudige stappen, maar ze bieden een goed overzicht van hoe je een innerlijk kind visualisatiereis kunt uitvoeren.

Innerlijk kind dagboek

Ga op reis door de bergen en grotten van je hart. Word vrienden, genees en verzorg het gebroken kind van binnen. Ga naar de wortel van je pijn en verander oude patronen. Dit is intens en krachtig werk!

Als kinderen zagen we de wereld heel anders dan ons volwassen zelf. Hierdoor hebben veel van de dingen waarvan we momenteel aannemen dat ze ons nooit pijn doen, diepe littekens achtergelaten. Daarom is het belangrijk om nooit aannames te doen over je innerlijke kind.

Door innerlijk kind werk kun je leren rouwen, genezen en alle bronnen van trauma waaraan je jarenlang onbewust hebt vastgehouden, oplossen. Dit kan je bevrijden om een leven te leiden van echte volwassenheid, emotioneel evenwicht, spirituele volwassenheid en welzijn.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *