23 tekenen van spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken doormaken is een van de meest verwarrende, eenzame, vervreemdende, maar ook buitengewoon mooie ervaringen in het leven.

Simpel gezegd, spiritueel ontwaken markeert het begin van je inwijding op het spirituele pad. Zonder een spiritueel ontwaken te ervaren, gaan we het hele leven door op zoek naar de leegte van geld, roem, macht en respect in een poging om ‘geluk’ te vinden.

Het verontrustende en even mooie van spiritueel ontwaken is dat ze plaatsvinden op de minst verwachte tijden. Je kunt ze op geen enkele manier plannen. Ze slingeren je leven binnen en schudden alles als tornado’s door elkaar. Maar het verborgen geschenk dat diep in hen verborgen ligt, is dat ze precies op het moment plaatsvinden dat je ze het meest nodig hebt.

Geestelijk ontwaken is de roep van de ziel om vrijheid.

Luister naar zijn oproep en je leven zal worden getransformeerd in iets zinvols en belangrijks.

Weiger zijn oproep en je leven zal als een kerkhof zijn.

Als je een spiritueel ontwaken hebt ervaren, ben je de leugens en illusies van deze wereld gaan doorzien. Diep in je ziel realiseer je je dat niets extern je ooit echt geluk of vervulling kan brengen en ooit heeft gebracht. Dit diepgaande besef laat je verlangen naar iets rijkers, meer vervullend, en iets waardoor je je weer heel voelt.

Als je op zoek bent naar antwoorden, als je dorst hebt naar een richting in het leven, dan zal dit artikel alles met je delen wat je moet weten.

Wat is de betekenis van ‘spiritueel ontwaken?

Wanneer we een spiritueel ontwaken ondergaan (ook bekend als spirituele ascensie), worden we letterlijk ‘wakker’ tot leven. We beginnen onze oude overtuigingen, gewoonten en sociale conditionering in twijfel te trekken en zien dat er veel meer in het leven is dan wat ons is geleerd.

Het is gebruikelijk om vragen te stellen als: “Waarom ben ik hier?” “Wat is het doel van mijn leven?” “Wat gebeurt er na de dood?” “Waarom lijden goede mensen?” en andere vragen die de fundamentele aard van het leven tijdens je ontwaken onderzoeken. Geestelijk ontwaken roept de diepste en belangrijkste vragen in ons op die we hebben uitgesteld of waar we te bang voor waren om aan te raken.

Als je een spiritueel ontwaken hebt ervaren, zou je ernaar kunnen verlangen om de zin van je leven te ontdekken en of er een “hogere staat” van zijn is. Zoeken naar God, of naar het goddelijke, is een veelvoorkomend verlangen tijdens deze ervaring.

Mijn ervaring met het spirituele ontwakingproces

Ik twijfelde altijd aan alles en besefte dat er veel meer in het leven was dan mijn geïndoctrineerde kijk, en ik voelde me diep verloren en alleen. Ik had niemand met wie ik me op mijn gemak voelde om over mijn gevoelens te praten. Ik had geen echte vrienden om in vertrouwen te nemen, wat dit betreft – en mijn familie begreep het niet – of liever, wilde het niet. Als gevolg daarvan voelde ik me zo vervreemd en gestikt door eenzaamheid dat ik depressies en gezondheidsproblemen kreeg.

Net als Neo in de film The Matrix, kreeg ik de rode en blauwe pil aangeboden. Moet ik doorgaan met het nemen van de blauwe pil en in mijn comfortabele onwetendheid blijven? Of moet ik de rode pil nemen en vrij zijn (maar de pijn ervaren van het wakker worden)?

Om een lang verhaal kort te maken, ik koos voor de rode pil. In het begin was het niet gemakkelijk. Ik droeg vaak het onwankelbare gevoel dat ik eindeloos door een leegte van duisternis viel. De donkere nacht van de ziel daalde snel op me neer. En uiteindelijk had ik geen idee wat er aan de hand was en dacht ik zeker dat ik het aan het verliezen was of voor de eeuwigheid in de “hel” zou branden.

Maar het was alle pijn en opoffering waard. Geen spijt. De hoeveelheid groei, liefde, transformatie en vrijheid die ik heb ervaren sinds ik voor de ‘rode pil’ koos, is totaal verbluffend, leven veranderend en ondoorgrondelijk diepgaand geweest. Door de onvoorwaardelijke steun van mijn dochter en man ben ik dan ook daar waar ik wezen moet.

Waarom vond je spirituele ontwaking plaats?

Waarom vindt spiritueel ontwaken überhaupt plaats?

Spiritueel ontwaken vindt plaats als een natuurlijk product van je ziel die evolueert, uitbreidt en volwassen wordt. Net zoals alles in het leven groeit, groeit ook onze verbinding met onze zielen.

Hoe meer je verbinding maakt met je ziel (per ongeluk of opzettelijk), hoe meer je transformatie ervaart. Hoe meer je komt om je ziel te belichamen, hoe meer je echte en blijvende vreugde, vrede, vervulling, vrijheid en liefde proeft.

Hoewel het spirituele ontwakingsproces in het begin pijnlijk en verontrustend kan aanvoelen, helpt het je uiteindelijk om een zinvoller leven te leiden. Het gevoel dat je leven niet meer klopt, is het product van het feit dat al je vroegere overtuigingen, verlangens en paradigma’s worden uitgedaagd en vaak weerlegd. Dit is traumatisch, maar een noodzakelijk onderdeel van je expansie.

Wat veroorzaakt het spirituele ontwakingsproces?

Misschien ben je benieuwd wat spiritueel ontwaken activeert.

Het antwoord is dat ontelbare omstandigheden dit proces kunnen activeren! Er is echt geen antwoord.

Spiritueel ontwaken kan op elk moment of elke periode in je leven plaatsvinden. Ze kunnen spontaan zijn, maar ze kunnen ook worden veroorzaakt door ingrijpende veranderingen in het leven, ziekten, tragedies en trauma’s zoals levensbedreigende ziekten, auto-ongelukken, echtscheidingen, oorlog, mid-life crises en nog veel meer.

Ontwaken kan ook gebeuren door je temperament. Je zou bijvoorbeeld van nature een oude ziel kunnen zijn of een gevoelig empaat (dit soort mensen zijn meer ‘aangesloten’ op de transcendente kant van het leven).

Over het algemeen vindt het spirituele ontwakingsproces plaats in combinatie met een ervaring die bekend staat als “de donkere nacht van de ziel”.

De Donkere Nacht van de Ziel en ontwaken

Als je zeer gevoelig bent voor het lijden van anderen en van nature een diepe denker bent, is het mogelijk dat je een donkere nacht van de ziel hebt doorgemaakt of momenteel doormaakt.

De donkere nacht van de ziel is een periode in het leven waarin we ons volledig afgesneden voelen van God of het goddelijke. Hoe meer je je bewust wordt van je loskoppeling van het goddelijke, hoe meer kans je hebt om een donkere nacht van de ziel te ervaren.

Het doormaken van een donkere nacht van de ziel is diep verweven met het proces van spiritueel ontwaken. Voordat we het licht zien (d.w.z. geestelijk ontwaken) moeten we “door de vallei van de schaduw des doods lopen” om onze geest en ons hart voor te bereiden op de bewuste upgrade.

Denk eens aan de analogie van aankleden. Om nieuwe kleren aan te trekken, moet je de oude uitdoen. Dat is in een notendop in wezen waar de donkere nacht van de ziel over gaat. Het oude moet worden weggehaald om plaats te maken voor het nieuwe. Dit betekent dat het lijden dat je ervaart tijdens de donkere nacht van de ziel een doel heeft – en dat is de vernietiging van het oude (verouderde overtuigingen, identiteiten, gewoonten) om de weg vrij te maken voor nieuwe manieren van zijn.

Dit leven is een cyclus van geboorte en dood. Als zodanig is door de donkere nacht gaan geen mooie of verzorgde ervaring – in de kern is het rauw, primair en de moeilijkste ervaring die de mensheid kent. Alles wordt van je weggenomen. Er is geen licht, geen duidelijkheid en geen vrede. Maar weet alsjeblieft dat het een podium is, en zoals alles in het leven zal het op natuurlijke wijze vervagen.

Er zijn manieren om de donkere nacht te versnellen (zoals innerlijk werk doen). Ik heb een sombere en chaotische donkere nacht van de ziel meegemaakt en laat me je vertellen dat innerlijk werk van vitaal belang is. Het is zoiets als het verschil tussen je oude kleren gewoon van je laten vallen (wat een lang, onhygiënisch en vermoeiend proces is) of ze actief uittrekken en zelf in de wind gooien.

Tekenen dat je mogelijk een donkere nacht van de ziel ervaart (samen met een spiritueel ontwaken) zijn onder meer:

 • Je voelt je geïsoleerd van alles (anderen, jezelf, het leven in het algemeen)
 • Je voelt je verlaten door god / het goddelijke
 • Je humeur is bijna altijd neerslachtig en melancholisch
 • Je bent verdwaald en weet niet welke richting de juiste is
 • Je voelt wanhoop en afgrijzen als je de wereld observeert
 • Je voelt een gevoel van existentiële angst
 • Je voelt diepe vermoeidheid in je botten
 • Je mist de motivatie om te blijven doen wat je gewend was
 • Je bent in de meeste dingen niet meer geïnteresseerd
 • Je blijft nadenken over de diepe levensvragen (bijv. ‘Wat is het doel?’)
 • Je voelt je alsof je niet thuishoort op deze planeet

Dit zijn enkele van de meest voorkomende punten, dus houd er rekening mee dat je mogelijk symptomen ervaart die hier niet zijn vermeld.

7 spirituele ontwakingsfasen

Het spirituele ontwakingsproces is complex, gelaagd en voor iedereen anders. In werkelijkheid kan het niet in nette categorieën worden ondergebracht.

Dat gezegd hebbende, is het echter handig om een soort “kaart” te hebben om te bepalen waar je je op dit moment bevindt.

De volgende fasen zijn algemeen. Ze bepalen de algehele stroom van het spirituele ontwakingsproces:

Fase 1 – Ongeluk, moedeloosheid en zich verloren voelen

In deze fase beleef je de eerder genoemde donkere nacht van de ziel. Dit is een tijd van verwarring, ontkoppeling, vervreemding, depressie en groot ongeluk met het leven. Je zoekt iets, maar je weet niet precies wat. Er is een grote dreigende leegte in je. Deze fase ontstaat ofwel spontaan ofwel door een levenscrisis (bijv. burn-out, scheiding, overlijden, trauma, ziekte, ingrijpende levensverandering).

Fase 2 – Veranderende perspectieven

Je begint de werkelijkheid op een totaal andere manier waar te nemen. In deze fase begin je de leugens en wanen te doorzien die door de samenleving worden gepropageerd. Je voelt je ongelukkig met het leven, verstoord door het lijden dat je ziet en hopeloos voor de kwalen van de wereld. Je ziet het leven niet meer zoals je ooit deed in je vorige staat van zelfgenoegzaamheid.

Fase 3 – Op zoek naar antwoorden en betekenis

Dit alles moet een punt hebben, toch? In deze fase stel je alle diepe vragen. Je bent op zoek naar je levensdoel, spirituele bestemming en de zin van het leven zelf. Je begint je te verdiepen in verschillende metafysische, zelfhulp- en esoterische velden in de zoektocht naar antwoorden en waarheid. Je focus ligt op het beginnen van je spirituele zoektocht.

Fase 4 – Antwoorden vinden en doorbraken ervaren

Na veel zoeken naar de ziel, zal je een paar leraren, oefeningen of geloofssystemen vinden die je existentiële lijden verlichten. (Pas op: in deze fase kan veel spirituele omzeiling plaatsvinden.) Je zult een gevoel van expansie voelen als oud patronen lossen op en je ware zelf (ziel) begint naar voren te komen. Je hebt misschien een aantal mystieke ervaringen of korte momenten van satori (verlichting) die je een kijkje geven in de ultieme aard van de werkelijkheid. Dit is een tijd van vreugde, hoop, verbinding en ontzag.

Fase 5 – Ontgoocheling en weer verloren voelen

Het leven gaat over beweging. Met het spirituele ontwakingsproces is er altijd een eb en vloed. In deze fase raak je verveeld en moe van je spirituele leraren of oefeningen. Je kunt gedesillusioneerd raken door de nep-spirituele onzin die er is en hunkeren naar iets diepers. Je hebt misschien zelfs lange perioden van verbinding met het Goddelijke ervaren, om vervolgens weer gescheiden te worden (dit is normaal). Het is begrijpelijk dat je je door deze ervaring gestoord en diep van streek zult voelen. Bovendien, hoewel je misschien veel mentale / emotionele / spirituele doorbraken hebt meegemaakt, kunnen ze oppervlakkig aanvoelen. Je hunkert naar authenticiteit en naar diepe spiritualiteit die je leven doordringt en elk deel van jezelf transformeert. Het ongeluk en de stagnatie die je voelt, zullen je motiveren om op zoek te gaan naar meer.

Fase 6 – Dieper innerlijk werk

In deze fase ben je niet meer geïnteresseerd in het knutselen met spirituele filosofieën die je goed doen voelen of oppervlakkige praktijken. De aanhoudende pijn die je van binnen voelt, motiveert je om diep innerlijk werk te doen. Je kunt een serieuze student worden van meditatie, mindfulness, rituelen, innerlijk kind werk, schaduwwerk, lichaamswerk of verschillende andere transpersoonlijke filosofieën.

Fase 7 – Integratie, uitbreiding, vreugde

Integratie betekent de spirituele lessen die je uit je innerlijke werk hebt geleerd, nemen en toepassen in je dagelijkse leven. Integratie gebeurt zowel natuurlijk als bewust als een gewoonte in diepe spirituele oefening. In deze fase ervaar je de meest diepgaande en langdurige veranderingen diep van binnen. Veel mensen ervaren langdurige mystieke ervaringen en perioden van eenheid met het Goddelijke in de integratiefase. Onthoud dat verlichting, of volledige zelfrealisatie, nooit gegarandeerd is: we kunnen ernaar streven, maar het is uiteindelijk een geschenk van het leven. Desalniettemin komen er diepe vrede, liefde en vreugde naar voren die in deze fase worden gevoeld. Misschien voel je je klaar om een spirituele mentor of rolmodel in je gemeenschap te zijn en je inzicht door te geven aan anderen. Het leven zal minder over jou worden en meer over Wij. Je perspectief wordt groter en je zult dingen vanuit het grote geheel gaan zien. Bovenal voel je je verbonden, in vrede met jezelf en diep in lijn met het leven.

Opmerking: het is gebruikelijk om heen en weer te gaan tussen deze spirituele ontwakingsfasen. Onthoud dat dit geen lineair proces is – je kunt niet zomaar van A naar B naar C gaan. Dit is een complex en rommelig pad, dus het is prima als het er niet uitziet zoals hierboven staat beschreven. Je spirituele ontwakingsproces is uniek voor jou. Ik hoop dat deze analyse je (op de een of andere manier) heeft geholpen om ‘je te oriënteren’.

23 Tekenen van spiritueel ontwaken

Er zijn veel tekenen van spiritueel ontwaken. In feite zijn de tekenen van spiritueel ontwaken niet alleen emotioneel maar ook psychologisch en zelfs fysiek. Hier zijn drieëntwintig van de meest voorkomende tekenen die er zijn. Kijk met hoeveel je je kunt identificeren:

1. Je hebt het gevoel dat je leven “nep” is

Alles wat je hebt geloofd, gebouwd en waar je naartoe hebt gewerkt, lijkt nep te zijn. Je leven voelt niet alsof het van jou is. Je voelt je niet langer jezelf – bijna alles waar je ooit van genoot, geeft je geen betekenis of voldoening.

2. Je hunkert naar betekenis en doel

Je verlangt er vurig naar om de zin van je leven te ontdekken. Je hebt geen idee wat je doel is, maar je wilt het wanhopig vinden. Er is een gevoel dat er iets in je “ontbreekt” (zoals een deel van je ziel).

3. Je begint diepe vragen te stellen

Vragen als ‘Waarom ben ik hier?’ “Wat is het doel van het leven?” “Wat gebeurt er nadat we doodgaan?” “Waarom lijden mensen?” ontstaan. Je begint filosofischer te denken. Zulke diepe gedachten kunnen je erg verontrusten, omdat je de antwoorden niet weet.

4. Je realiseert je dat veel van wat je is geleerd een leugen is

Je begint te zien hoeveel overtuigingen, gevoelens en waarden eigenlijk niet van jou zijn, maar van anderen of geërfd zijn van jouw cultuur. Je groeit in zelfbewustzijn.

5. Je voelt je helemaal verloren en alleen

Niets in je leven lijkt meer te kloppen. Je voelt je alsof je door een eindeloze wildernis dwaalt. Als vagebond voel je je helemaal alleen en afgesneden van mensen. Je hebt moeite om je te verhouden tot mensen met wie je ooit een hechte band had (bijvoorbeeld je vrienden, collega’s en familieleden).

6. Je doorziet de illusies van de samenleving

Materialisme, succes en winst betekenen niets meer voor je. Je krijgt het gevoel alsof je een tand in de machine van de samenleving bent.

7. Je ziet hoe ongelukkig de meeste mensen zijn

Je wordt wakker voor het ongeluk en het lijden van anderen. Misschien begin je activisme te verkennen of lees je meer over de menselijke conditie. Het is kwellend voor je om te beseffen hoeveel pijn er in de wereld is.

8. Je wilt je leven ‘zuiveren’

Je bent het zat om je gestrand, depressief en hopeloos te voelen. Plots heb je de behoefte om je leven te vereenvoudigen en op te ruimen. Dit kan betekenen dat je de banden met schadelijke mensen verbreekt, je gewoonten opnieuw beoordeelt, oude dingen weggooit, verhuist naar een nieuwe baan of woonplaats, of zelfs het meeste weggeeft van wat je bezit.

9. Je begint diepe empathie en mededogen te ervaren

Naarmate je meer aandacht gaat schenken aan de vele ontberingen waarmee de mensheid en de natuur te maken hebben, ontwikkel je meer mededogen. Je inherente empathie wordt gewekt en je vindt het misschien moeilijk om met de intensiteit van je gevoelens om te gaan. Dit is een cruciaal punt in je innerlijke transformatie: je verdooft de pijn die je voelt bij verslavingen, of je vindt gezonde manieren om je emoties te accepteren en uit te drukken.

10. Je verlangt ernaar om alleen te zijn

Je hunkert naar eenzaamheid. Waar je ooit extravert was, ervaar je nu de introverte kant van je natuur. Je besteedt veel tijd aan introspectie en genietend van de stilte. Je probeert koste wat het kost sociaal contact te verminderen. Op dit punt kun je het contact met veel oude vrienden verliezen.

11. Gesprekken lijken oppervlakkig

Als je met mensen praat, voel je een acuut gevoel van gescheidenheid. Je realiseert je dat maar heel weinig mensen het prettig vinden om over passie, emoties, betekenis en de ziel te praten. Tijdens gesprekken voel je je rusteloos en geïrriteerd door het geklets. Je schreeuwt stilletjes: “Kan niemand wakker worden en beseffen wat er aan de hand is?” Je afkeer van frivole kletspraatjes trekt je meer de eenzaamheid in. Je kunt een eenling of een opstandige vrije geest worden.

12. Je wilt je baan opzeggen

Ook al heb je jaren gewerkt om je diploma te halen, je carrière op te bouwen en hogerop te komen, voel je niets dan leegte. Je baan geeft je niet langer het gevoel van voldoening dat je nodig hebt. Je hunkert wanhopig naar meer.

13. Je dorst naar authenticiteit en waarheid

Trouw zijn aan jezelf wordt topprioriteit. Je haat het vervalsen en het opzetten van de oude maskers die je vroeger droeg. Je wilt volledig authentiek zijn. Voorwendsel zorgt ervoor dat je je misselijk en walgelijk voelt.

14. Je wordt je bewust van je oude negatieve gewoonten

Je bent je pijnlijk bewust van je gebreken en destructieve gewoonten. Binnenin je ontstaat een sterke drang om de lei schoon te vegen en opnieuw te beginnen.

15. Je ervaart angst en / of depressie

Je kunt door diepe aanvallen van existentiële depressie of aanhoudende angst gaan. De schok van het ontwaken laat je onstabiel voelen. Mogelijk krijg je een verkeerde diagnose van een psychische aandoening. Onzekerheid en angst volgen je overal.

16. Je wordt gevoeliger

Alles heeft meer invloed op je. Je voelt de energie van anderen sterker, de pijn van je dierbaren intenser en de moeilijkheden in het leven dieper dan ooit tevoren. Tegelijkertijd voel je een glorieus verbeterde verbinding met dieren en de natuur. Je begint je meer thuis te voelen in de natuurlijke wereld (in plaats van de door mensen gemaakte wereld).

17. Je wilt van de wereld een betere plek maken

Als alles is gezegd en gedaan, wil je de wereld als een betere plek achterlaten. Je begint te denken aan het ‘grote geheel’. Dit verlangen om een echte impact te hebben, vertaalt zich in het actief helpen van anderen of het vinden van een levensdoel dat aansluit bij dit verlangen.

18. Je wilt heel graag begrijpen wie je bent

Er rijzen eindeloze vragen over je identiteit en je leven, bijvoorbeeld: “Wie ben ik?” “Waarom ben ik geboren?” “Wat moet ik hier doen?” “Wat is het doel van mijn bestaan?” Als resultaat begin je veel zelfhulpboeken en spirituele teksten te lezen. Geen wonder dat je hier terecht bent gekomen.

19. Je intuïtie wordt versterkt

Geleidelijk begin je te luisteren naar de stille, zachte stem van binnen. Je staat het toe om je beslissingen te sturen en je kunt geheime berichten ontvangen van je onderbewustzijn. Je kunt zelfs in contact komen met je spirituele gidsen, spirituele dieren of andere spirituele helpers. Uiteindelijk begin je je verborgen spirituele gaven en talenten bloot te leggen door te leren vertrouwen op je intuïtie.

20. Meer synchroniciteit

Je begint je bewust te worden van de vele tekenen en voortekenen die het leven je brengt. Het leven wordt veel ontvankelijker en interactiever met jou. Serendipiteit en déjà vu nemen toe. Je kunt zelfs talloze mystieke ervaringen opdoen.

21. Je voelt meer verwondering en nieuwsgierigheid

De kleinste dingen beginnen je vreugde en geluk te brengen: een vallend blad, een spinnenweb, een lach van een kind, een plas water. Het leven wordt niet langer genegeerd – het wordt gezien als magisch, verbazingwekkend en mooi.

22. Je begint onvoorwaardelijk lief te hebben

Als de barrières van de instorting van het ego, begin je andere mensen lief te hebben zonder verwachtingen of voorwaarden (dit omvat ook zelfliefde). Je verliest interesse in drama, conflicten en alles dat haat in stand houdt.

23. Je ziet dat we allemaal Een zijn

Je begrijpt niet alleen intellectueel dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, maar je voelt het ook diep in je botten. Je realiseert je dat onze gedachten en overtuigingen de werkelijkheid beïnvloeden, en dat we allemaal fragmenten zijn van één groot Geheel – dat wil zeggen, Geest. Als je volledig hebt ervaren dat wij deze Eenheid zijn, vind je eindelijk vrede. Soms kan deze fase jaren of zelfs een heel leven duren.

Symptomen van lichamelijk spiritueel ontwaken

Lichamelijke tekens verschillen duidelijk voor iedereen. Hier zijn een aantal symptomen die ik heb waargenomen bij mezelf en bij vele anderen die het spirituele ontwakingsproces zijn begonnen:

 • Versterking van gevoel. Zo wordt je zicht, gehoor, smaak, aanraking en / of geur geïntensiveerd. Misschien ontdek je zelfs dat je een HSP (Highly Sensitive Person) bent.
 • Je ontdekt voedsel intolerantie die je nog nooit leek te hebben (of waar je misschien geen aandacht aan schonk). Bijv. Allergieën voor tarwe, noten, peulvruchten, soja, kruiden
 • Veranderde slaappatronen, d.w.z. je slaapt meer of ervaart meer verstoorde slaap, wat vaak slapeloosheid veroorzaakt
 • Levendige dromen – je dromen worden eng, bizar of intens
 • Duizeligheid – zich licht in het hoofd voelen omdat je overdag niet geaard bent
 • Gewichtsverandering – veel gewicht toename of afname
 • Veranderde eetgewoonten – wat je ooit lekker vond, spreekt je niet meer aan. Je zou ook kunnen verlangen om te experimenteren met ander voedsel dat je nog nooit hebt geprobeerd / lekker vond
 • Schommelingen in energie – minder energiek voelen dan vroeger
 • Verminderde of verhoogde zin in seks
 • Verminderde immuun functie (meer ziekte) en uiteindelijk verhoogde immuun functie

Het is ongebruikelijk om al deze symptomen van fysiek spiritueel ontwaken tegelijk te ervaren, één of twee is waarschijnlijker. Als je tijdens deze periode een snelle verandering in je gezondheid hebt opgemerkt, kan dit te wijten zijn aan de drastische verandering in je verbinding tussen lichaam en geest. Als er geen logische alledaagse reden kan worden gevonden (zoals eerdere ziekte, gezinsstress, verwonding, uiteenvallen van relaties, enz.), Sluit een meer metafysische verklaring niet uit.

3 Mythen over spiritueel ontwaken

Er is veel informatie op internet over symptomen van spiritueel ontwaken, wat spiritueel ontwaken eigenlijk is, enzovoort.

Als iemand die een ontwakingsproces heeft ondergaan en vele anderen heeft begeleid op hun spirituele reizen, zijn hier enkele van de belangrijkste mythes over spiritueel ontwaken die er zijn:

Mythe 1 – Als je eenmaal spiritueel ontwaakt, word je onmiddellijk verlicht. Realiteit: Verlichting gebeurt voor de meeste mensen geleidelijk in golven. We gaan door lagen en cycli van het verleden afwerpen en uitgroeien tot onze ‘nieuwe huid’. In sommige zeldzame gevallen vindt verlichting of vereniging met onze Ware Natuur, zomaar plaats. Maar het ontwakingsproces is voor de overgrote meerderheid van de mensen een langzaam en gestaag proces van spirituele alchemie.

Mythe 2 – Spiritueel wakker zijn betekent altijd liefde, licht en gelukzaligheid ervaren. Realiteit: Ja, we kunnen perioden van liefde, licht en gelukzaligheid doormaken. Maar deze ervaringen zijn tijdelijk: ze komen en gaan. Het is onrealistisch om van onszelf te verwachten dat we slechts één soort staat ervaren, aangezien we wezens met vele facetten zijn. En dat is oké.

Mythe 3 – Slechts een zeldzame en elite verscheidenheid aan mensen ervaart ontwakingstekenen. Realiteit: het zou je verbazen hoeveel mensen spiritueel ontwaakt zijn. Het is geen ervaring die is voorbehouden aan de ‘hooggeplaatste’, rijke of ‘speciale’ mensen. Het kan letterlijk iedereen in elke omstandigheid overkomen.

Vragen en antwoorden over spiritueel ontwaken

Hier zijn de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Waarom vindt spiritueel ontwaken plaats?

Er zijn veel redenen waarom het spirituele ontwakingsproces plaatsvindt. Grote veranderingen in het leven, tragedies, verliezen, gezondheidscrises, geboortes, echtscheidingen en andere mijlpalen kunnen vaak leiden tot een nieuwe kijk op het leven. Hoe het ook zij, spiritueel ontwaken vindt plaats wanneer de ziel klaar is om een transformatieproces te ondergaan – en dat gebeurt op verschillende momenten voor iedereen als het überhaupt gebeurt.

Hoe lang duurt een spiritueel ontwaken?

Van het spirituele ontwakingsproces wordt gezegd dat het een levenslange reis is – als het eenmaal begint, eindigt het nooit. De intensiteit van het ontwaken varieert echter en vaak maken we rustige en kalme periodes door, gevolgd door chaotische en intense periodes van verandering. Het is belangrijk dat we deze eb en vloed van transformatie eren en het zien als een levendige en altijd vloeiende reis, niet als een statische en eenmalige bestemming.

Wat te doen na een spiritueel ontwaken?

Nadat je spiritueel ontwaakt bent, is het belangrijk dat je alle verschillende spirituele paden verkent die voor jou beschikbaar zijn. Ga met je hart en instincten en kies een pad dat naar je toe roept. Het is ook cruciaal om een of andere vorm van innerlijk werk te oefenen terwijl je je eigen pad bewandelt om ervoor te zorgen dat je evolueert, geaard blijft en innerlijke wonden geneest die je voortgang kunnen saboteren.

Waarom heb ik een spiritueel ontwaken gehad?

Er zijn veel redenen waarom je spiritueel ontwaakt bent. We weten dat ontwaken wordt veroorzaakt door grote veranderingen in het leven, instortingen, doorbraken en traumatische situaties. Maar waarom je spiritueel ontwaakt was, is simpel: het leven besloot dat je klaar was om eindelijk wakker te worden.

Spiritueel ontwaken en innerlijk werk

Geestelijk ontwaken markeert het begin van onze spirituele paden.

Maar je vraagt je misschien af: “Wat moet ik nu doen?”

Als je meer spirituele begeleiding nodig hebt, beschouw deze hele website dan als je persoonlijke gids die 24/7 beschikbaar is! Ik hebben veel artikelen die je kunnen helpen (regelmatig worden er artikelen toegevoegd dus houd de website in de gaten). Maar waar moet je beginnen? Ik raad aan te beginnen met iets dat innerlijk werk wordt genoemd.

Innerlijk werk is de psychologische en spirituele oefening om diep in je innerlijke zelf te duiken met het oog op zelfonderzoek, zelfinzicht, spirituele genezing en transformatie. Het helpt om je proces van spiritueel ontwaken te verdiepen en te vergemakkelijken.

Op deze website staat veel over hoe je innerlijk werk kunt doen. Hieronder vind je de belangrijkste bronnen om je te helpen:

Er zijn veel andere oefeningen die je kunnen helpen bij het starten van je innerlijke werk, enkele krachtige voorbeelden zijn ademwerk en het dagelijks bijhouden van een dagboek. De sleutel is om te ontdekken wat jou kracht geeft en ondersteunt.

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *