Wat is spiritualiteit?

“Er zijn veel paden naar de top van de berg, maar het uitzicht is altijd hetzelfde.” – Chinees gezegde

Zoek op Google naar de vraag “wat is spiritualiteit?” en je ontvangt 3.000.000.000+ resultaten in minder dan een seconde.

Laten we even pauzeren en terugspoelen.

Bedenk eens wat dat betekent.

3.000.000.000+ resultaten betekent dat er drie miljard verschillende stemmen, perspectieven, achtergronden en overtuigingen zijn die allemaal dezelfde enkele vraag proberen te beantwoorden.

Drie miljard resultaten betekent dat er drie miljard verschillende antwoorden zijn op de vraag “wat is spiritualiteit?” En dat is alleen op internet.

Probleem:

Hoe ben je in godsnaam bedoeld om erachter te komen wat spiritualiteit is en wat is het juiste pad voor jou om te volgen, met zoveel informatie?

Oplossing:

Er is een reden waarom je iets hebt dat intuïtie wordt genoemd en ik moedig je aan om het zonder compromis te gebruiken. De antwoorden bevinden zich altijd in jou en het is jouw soevereine recht om te nemen wat resoneert en de rest te verlaten.

Dat gezegd hebbende, probeer ik de gigantische onderneming om alles wat ik weet, heb ervaren en onderzocht vanuit een breed scala aan perspectieven op spiritualiteit te vereenvoudigen en te distilleren – allemaal om je te helpen je eigen antwoorden te vinden.

Spiritualiteit versus religie: wat is het verschil?

Laten we eerst wat duidelijkheid scheppen op het gebied van spiritualiteit versus religie. Wat is het verschil?

En ben je meer een spiritueel of religieus persoon?

Hier is een eenvoudig onderscheid tussen spiritualiteit en religie:

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is verbinding maken met het Goddelijke door je eigen persoonlijke ervaring. Het houdt zich voornamelijk bezig met het vinden, ervaren en belichamen van iemands ware spirituele aard.

Wat is religie?

Religie is verbinding maken met het goddelijke door de ervaring van iemand anders. Het houdt zich voornamelijk bezig met geloven in, volgen en gehoorzamen aan de regels die door een bepaalde godheid of spirituele leraar zijn opgesteld.

Historicus en filosoof Yuval Noah Harari legt het contrast tussen spiritualiteit en religie als volgt uit:

“Religie is een overeenkomst, terwijl spiritualiteit een reis is. Religie geeft een volledige beschrijving van de wereld en biedt ons een goed gedefinieerd contract met vooraf bepaalde doelen. God bestaat. Hij zei dat we ons op een bepaalde manier moesten gedragen. Als je God gehoorzaamt, word je toegelaten tot de hemel. Als je Hem ongehoorzaam bent, zal je branden in de hel.’ Juist de duidelijkheid van deze overeenkomst stelt de samenleving in staat om gemeenschappelijke normen en waarden te definiëren die het menselijk gedrag reguleren.
Spirituele reizen zijn zoiets niet. Ze brengen mensen meestal op mysterieuze manieren naar onbekende bestemmingen. De zoektocht begint meestal met een grote vraag, zoals wie ben ik? Wat is de betekenis van het leven? Wat is goed? Terwijl veel mensen gewoon de kant-en-klare antwoorden accepteren die door de bestaande machten worden gegeven, zijn spirituele zoekers niet zo gemakkelijk tevreden. Ze zijn vastbesloten om de grote vraag te volgen waar die ook naartoe leidt, en niet alleen naar plaatsen die je goed kent of die je graag zou willen bezoeken.”

Spiritualiteit versus Geloof

Hieronder zal ik het algemene verschil tussen spiritualiteit en religie nog verder uiteenzetten:

Spiritualiteit:Religie:
PersoonlijkGemeenschapsgericht
Benadrukt wijsheidBenadrukt kennis
Het doel is liefde en vrijheidHet doel is gehoorzaamheid en redding
Op gevoel gebaseerdOp regels gebaseerd
Richt zich op het ervaren van innerlijke goddelijkheidRicht zich op het gehoorzamen van externe goddelijkheid
Hedengericht (de hemel is nu in je)Toekomstgericht (de hemel is waar je heen gaat als je sterft)
Eenheidsgericht (we zijn allemaal Een)Dualiteitsgericht (goed/kwaad, goed/fout, hemel/hel)
Creëert nabijheidCreëert afgescheidenheid
InformeelFormeel
Bevordert vreugde, spontaniteit en mededogenBevordert zelfopoffering, plicht en medelijden met anderen
ZelfgestuurdAutoriteit gestuurd
ErvaringsgerichtTheoretisch / op geloof gebaseerd

Kun je het verschil tussen spiritualiteit en religie nu een beetje beter begrijpen?

Ja, het is mogelijk om spiritueel maar niet religieus te zijn. Het is ook mogelijk om religieus te zijn, maar niet spiritueel – of een beetje van beide. Maar het is handig om te bepalen naar welke kant je meer leunt: het zal je helpen duidelijke levenskeuzes te maken die aansluiten bij je werkelijke behoeften, waarden en verlangens.

Het verschil tussen spiritualiteit en spiritualisme

Hier is nog een gebied waar we wat licht op moeten werpen.

Wat is het verschil tussen spiritualiteit en spiritualisme?

Ze klinken hetzelfde en kunnen gemakkelijk met elkaar worden verward en voor elkaar worden aangezien. Laten we hier dus wat duidelijkheid scheppen.

In brede zin is spiritualiteit een manier van leven waarin een persoon verbinding zoekt met het goddelijke of zijn ware natuur.

Spiritualisme, aan de andere kant, is een beweging die gebaseerd is op het geloof dat we ons kunnen verbinden met overleden zielen.

Spiritualisten zoeken in de eerste plaats contact met de doden en verwerven daardoor via een dergelijke methode kennis, inzicht en zelfs genezing.

Kunnen spiritisten spiritueel zijn, en kunnen spirituele zoekers spiritisten zijn?

Ja absoluut.

Veel mensen profiteren van het geloof hulp te krijgen van de geesten van de doden. Voor sommigen vormt directe communicatie met overleden zielen een belangrijk onderdeel van hun levenspad. Voor anderen heeft spiritualisme indirect gezorgd voor hoop, emotionele verlichting, acceptatie van leven en dood en andere diepgaande innerlijke voordelen waar niets anders dat kon.

Gebruik gezonde voorzichtigheid …

Hier moet echter worden opgemerkt dat het niet nodig is om geïnteresseerd te zijn in of te beschikken over paranormale gaven (zoals helderziendheid, helderhorendheid, enz.) of mediumschap om het spirituele pad met succes te bewandelen.

In sommige gevallen kan spiritualisme een afleiding worden – een eindeloos opwindend konijnenhol om in te verdwalen – dat iemand in feite verwijdert van het hele punt van spiritualiteit: zich verenigen met zijn Ware Natuur.

Wanneer spirituele begeleiding eindeloos buiten onszelf wordt gezocht (in de vorm van mediums, geesten, enz.), in plaats van binnenin onszelf, kan dit een obstakel worden – vooral als spirituele bevrijding het doel van iemands leven is.

Bovendien is het verstandig om voorzichtig te zijn en onderscheidingsvermogen te betrachten op spiritistisch gebied. Veel mensen zijn misbruikt en worden nog steeds elke dag gebruikt door frauduleuze paranormaal begaafden, kanalen en mediums die beweren speciale krachten te hebben, maar het alleen doen voor geld of status.

Is er één echt spiritueel pad?

Zoals we tot nu toe kunnen zien, is spiritualiteit heel persoonlijk: het betekent voor iedereen iets anders. Daarom is er niet één “echt” spiritueel pad.

Als iemand probeert te beweren dat hun spirituele pad de “enige ware weg” is, nemen ze een religieuze denkwijze aan, geen spirituele denkwijze. En zoals we hebben gezien, is religie gebaseerd op dogma’s, terwijl spiritualiteit gebaseerd is op persoonlijke ervaring.

In tegenstelling tot religie, is je spirituele pad exclusief afgestemd op je emotionele, mentale en spirituele behoeften. Dit betekent dat je spirituele pad gedurende je leven vele malen met je zal verschuiven, veranderen, transformeren en evolueren.

Transcendente versus immanente spiritualiteit

Voordat we de vijf algemene spirituele paden definiëren, is het uiterst nuttig om één eenvoudig punt te begrijpen: spirituele paden kunnen transcendent of immanent zijn en in sommige gevallen beide.

Wat bedoel ik met transcendentie of immanentie?

Welnu, transcendente spiritualiteit ziet het Goddelijke als groter dan wij, buiten deze wereld, en als iets dat we bereiken of zelfrealisatie.

Immanente spiritualiteit daarentegen ziet het Goddelijke als levend onder ons, heel duidelijk in deze fysieke wereld, en iets dat we belichamen.

Er is hier geen “goede of verkeerde” benadering van spiritualiteit: of je de voorkeur geeft aan transcendente of immanente spiritualiteit, hangt allemaal af van je unieke perspectief op de werkelijkheid.

Een voorbeeld van een transcendent pad is Neo-Advaita, terwijl Animisme een weerspiegeling is van immanente spiritualiteit. Een voorbeeld van een pad dat zowel transcendente als immanente spiritualiteit combineert, is Panentheïsme (zoals in, het goddelijke is zowel in alles als boven alles).

5 gemeenschappelijke spirituele paden

Spiritualiteit is als een eclectische regenboog: er zijn eindeloze variëteiten van paden en oefeningen.

Waar het om gaat is dat je iets kiest dat bij je past.

En onthoud dat wat je nu leuk vindt en nodig hebt, in de toekomst waarschijnlijk zal evolueren. Waarom? De reden is dat je een eeuwig evoluerend wezen bent! Als je stopt met het doormaken van veranderingen, ben je in een staat van levende dood en dat is natuurlijk niet erg gezond, toch?!

Wees daarom niet bang om te ploeteren en je vervolgens diep in te zetten voor iets dat voor jou waar voelt.

Dus, om je te helpen bij het zoeken naar je ziel, wat zijn de meest voorkomende spirituele paden die er zijn?

Om dit gedeelte beknopt te houden, heb ik de volgende paden en oefeningen onderverdeeld in vijf categorieën. Houd er rekening mee dat sommige van deze oefeningen en paden elkaar kunnen en zullen overlappen:

Op aarde gebaseerde spiritualiteit

d.w.z. verbinding met de aarde of het materiële rijk als toegangspoort tot het goddelijke.

Voorbeelden van oefeningen binnen dit spirituele pad zijn:

 • Natuur Mystiek
 • Rituelen
 • Sjamanisme
 • Neo-heidendom
 • Plantenmedicijn reizen (bv Ayahuasca)
 • Kristallen / Kruidengenezing
Metafysische spiritualiteit

d.w.z. verbinding met het niet-materiële rijk als toegangspoort tot het goddelijke

Voorbeelden van oefeningen binnen dit spirituele pad zijn:

 • Energetische healing (Reiki, Chakra healing, etc.)
 • Esoterie / Occultisme
 • Geest gids / Godheid contact
 • Waarzeggerij (handlijnkunde, tarotkaarten, pendel wichelroede lopen, enz.)
 • Hekserij / Magick
 • Channelen
 • Astrologie
 • Mystiek
 • Ziel ophalen
Op het lichaam gebaseerde spiritualiteit

d.w.z. het lichaam gebruiken als een poort naar het goddelijke

Voorbeelden van oefeningen binnen dit spirituele pad zijn:

 • Yoga
 • Tai Chi / Qi Gong
 • Ademwerk
 • Tantra
 • Chanten / Mantra’s
 • Dansen
Op het hart gebaseerde spiritualiteit

d.w.z. het hart gebruiken als toegangspoort tot het goddelijke

Voorbeelden van oefeningen binnen dit spirituele pad zijn:

 • Toewijding
 • Gebed
 • Dankbaarheid
 • Loslaten
 • Onvoorwaardelijke liefde
 • Mededogen cultiveren
 • Levensdoel vinden
 • De zin van het leven vinden
 • Bewuste relaties (tweelingziel en zielsverwanten)
 • Heartfulness (op het hart gebaseerde mindfulness)
 • Filantropie / anderen dienen
 • Luisteren naar/intuïtie ontwikkelen
Op geest gebaseerde spiritualiteit

d.w.z. de geest gebruiken als een poort naar het goddelijke

Voorbeelden van oefeningen binnen dit spirituele pad zijn:

 • Non-dualiteit
 • Meditatie
 • Mindfullness
 • Visualisatie
 • Zelfhypnose
 • Contemplatie
 • Positief denken
 • Trance / veranderde bewustzijnstoestanden
 • Wet van aantrekkingskracht
 • Isolatie

Het is onmogelijk om elk afzonderlijk spiritueel pad oefening hier op te nemen, maar ik hoop dat je nu een mengelmoes van opties hebt om te verkennen.

Onthoud dat spiritualiteit als een boom is. Sommige paden en oefeningen zijn dichter bij de centrale stam die het uiteindelijke doel van spiritualiteit is (ontwaken, Eenheid en bevrijding van lijden).

Andere paden en oefeningen vormen daarentegen de perifere twijgen: ze zijn nog steeds belangrijk, maar misschien in mindere mate.

Het is aan jou om er uiteindelijk achter te komen wat je ultieme spirituele doel is en welke oefeningen je gaan helpen om daar te komen. Echt, dat is de vreugde die hoort bij het bewandelen van je eigen spirituele pad.

Wanneer spiritualiteit overlapt met psychologie

“Oosterse Spiritualiteit viert de verdwijning van het ego, Westerse Psychologie verdedigt de versterking en integratie van het ego. Het blijkt dat ze allebei gelijk hebben. Als we eenmaal genoeg werk hebben gedaan om ons zelfgevoel te vestigen, versmelten we organisch met de grotere oceaan.” – Jeff Brown

Kort samengevat, spiritualiteit + psychologie = psycho-spiritualiteit.

Psycho-spiritualiteit is een combinatie van:

 • Hart en geest
 • Hemel en aarde
 • Oost en West

Het is een integratieve, evenwichtige benadering van het leven die ik bepleiten en een pad dat ik in mijn dagelijks bestaan probeer te brengen.

Maar waarom psychologie in spiritualiteit brengen?

Spiritualiteit zonder psychologie is vaag, ongegrond en losgekoppeld van het dagelijks leven. Op zichzelf houdt spiritualiteit zich doorgaans niet bezig met de mentale en emotionele problemen die onder de oppervlakte van ons leven begraven liggen. Dus als we ons alleen op spiritualiteit concentreren, hebben we de neiging om in de val te lopen van spiritueel omzeilen, wat inhoudt dat spiritualiteit wordt gebruikt om onze dagelijkse levensproblemen te vermijden, wat grote schade toebrengt aan onszelf en anderen.

Aan de andere kant is psychologie zonder spiritualiteit droog, overdreven theoretisch en losgekoppeld van de frisse bries van spiritueel inzicht. Aan onszelf en onze problemen werken is belangrijk, maar als dat is waar we ons op concentreren, wordt ons leven uiteindelijk leeg en saai.

Als je geïnteresseerd bent in het bewandelen van het spirituele pad, raad ik je ten zeerste aan om een soort psychologisch werk in je beoefening op te nemen. Dit kan zo simpel zijn als om de twee weken naar een therapeut gaan of zelfhulpboeken lezen.

Hoe dan ook, iets is beter dan niets. Het is het beste om de gifstoffen weg te spoelen in plaats van ze te laten ophopen en etteren in je geest en hart.

Veelvoorkomende psycho-spirituele innerlijke werkpraktijken zijn onder meer:

Het spirituele ontwakingsproces

Er zijn vele lagen in spiritualiteit en het spirituele pad.

De meeste mensen die geïnteresseerd raken in spiritualiteit hebben een of ander spiritueel ontwakingsproces doorgemaakt of gaan er doorheen. Na of gelijktijdig tijdens deze ervaring kunnen ze ook een pijnlijk fenomeen ervaren dat bekend staat als de Donkere Nacht van de Ziel.

Ik zal hieronder duidelijk onderscheiden wat deze stadia in de menselijke evolutie betekenen:

Wat is spiritueel ontwaken?

Heel eenvoudig, een spiritueel ontwaken is een ervaring van het betreden van de spirituele zoektocht.

Vaak vindt spiritueel ontwaken plaats als gevolg van ziekte, baanverlies, traumatische levenservaringen en grote veranderingen in het leven, zoals trouwen of een kind krijgen. Plots bevredigt de oude, materialistische manier van leven een persoon niet en beginnen ze meer te verlangen. En zo begint de spirituele zoektocht.

Zoals ik in mijn artikel over spiritueel ontwaken deelde:

“Spiritueel ontwaken is de roep van de ziel om vrijheid.”

Als je een spiritueel ontwaken hebt ervaren, ben je de leugens en illusies van deze wereld gaan doorzien. Diep in je ziel besef je dat niets van buitenaf je ooit echt geluk of vervulling heeft gebracht en kan brengen. Dit diepgaande besef laat je verlangen naar iets rijkers, meer vervullend en iets waardoor je je weer heel voelt.

Wat is de donkere nacht van de ziel?

De donkere nacht van de ziel was een term die oorspronkelijk werd bedacht door de 16e-eeuwse Spaanse monnik en mysticus, Johannes van het Kruis. Het is afgeleid van een gedicht met dezelfde naam “Noche Oscura” dat zijn eigen pijnlijke ervaring beschreef.

In een notendop, de Donkere Nacht van de Ziel is de ervaring van het gevoel totaal losgekoppeld te zijn van het Goddelijke. Dit ernstige gevoel van isolement en spirituele verlatenheid kan gepaard gaan met een spiritueel ontwaken (het “verloren” contact met Spirit) of kan ook op natuurlijke wijze ontstaan als gevolg van een traumatische levenservaring.

Zoals gedeeld in het Donkere nacht van de Ziel artikel:

“De Donkere Nacht van de Ziel is een periode van totale spirituele verlatenheid, ontkoppeling en leegte waarin men zich totaal afgescheiden voelt van het Goddelijke. Degenen die de Donkere Nacht ervaren, voelen zich volledig verloren, hopeloos en verteerd door melancholie. De Donkere Nacht van de Ziel kan worden vergeleken met een ernstige spirituele depressie.”

Hoewel de Donkere Nacht onmiskenbaar eng klinkt, is het ook een essentieel onderdeel van het spirituele pad dat ons motiveert om spiritualiteit in de eerste plaats te verkennen. Zonder dood kan er geen wedergeboorte zijn. En zonder ontbinding kan er geen transformatie plaatsvinden.

Dus als je dit leest en je voelt je vastgelopen, verloren of hopeloos om je levenspad te vinden, beschouw dit dan als een teken dat je al op de spirituele reis bent. Weet dat er hoop is en dat wat je ervaart een betekenis en doel heeft.

Hoe je je spirituele reis kunt beginnen

“Het spirituele leven is zowel diep als transcendent.” – Thomas Moore

Nu vraag je je misschien af, hoe kies ik mijn spirituele pad?

Niet om te klinken als een geluksvogel, maar je spirituele pad kiest jou.

Wat ik hiermee bedoel is dat, diep van binnen, je hart, ziel, geest, hoe je het ook wilt noemen, weet wat het het meest nodig heeft om te evolueren, volwassen te worden, te genezen en te transformeren.

Maar om het proces een beetje gemakkelijker voor je te maken, volgen hier enkele stappen die je kunt nemen. Voel je vrij om te houden wat resoneert en de rest weg te gooien:

1. Bepaal wat spiritualiteit voor jou betekent

De kracht en vrijheid zijn in jouw handen om alle tweedehands beschrijvingen weg te gooien en te definiëren wat spiritualiteit voor jou betekent.

Onthoud dat dit jouw leven en jouw pad is. Je hoeft je niet aan te sluiten bij een definitie van spiritualiteit die niet op een kernniveau met jou resoneert. Je definitie van spiritualiteit moet waar en echt aanvoelen – en als dat niet zo is, gooi het dan weg en ga verder.

Inderdaad, je moet echt kunnen voelen wat spiritualiteit in je botten is om een echt spiritueel pad te vinden dat je echt helpt.

Voor mij is spiritualiteit een directe ervaring: het is geen geloof, het is geen gecompartimenteerde oefening, het is iets waar ik naar streef om actief te leven en te ervaren in het dagelijks leven. Voor mij gaat spiritualiteit bijvoorbeeld over opgroeien en wakker worden. Het is een verenigende kracht van het huidige moment. Het gaat erom te ontdekken wie ik ben en verder te gaan dan alle labels. Het gaat over doen en zijn, opbouwen en afbreken en de kern ervaren van wie en wat ik ben. Het gaat over constant evolueren, volwassen worden, genezen en belichamen van het Goddelijke waar ik een onlosmakelijk onderdeel van ben.

Maak je geen zorgen als jouw definitie van spiritualiteit niet zo lang of gelaagd is als de mijne. Het hoeft niet zo te zijn. Gewoon brainstormen of wat van je gedachten opschrijven op een stuk papier of in je persoonlijke dagboek. Het voordeel van het opschrijven van je gedachten (d.w.z. een dagboek bijhouden) is dat je er in de toekomst naar kunt verwijzen en kunt zien hoe je aanpak is veranderd en geëvolueerd.

Niet veel mensen definiëren duidelijk wat spiritualiteit voor hen is – en dit resulteert in veel persoonlijke verwarring, frustratie en desillusie. Het is gemakkelijk om naar anderen te kijken voor antwoorden, maar uiteindelijk leeft niemand je leven voor jou behalve jij en je moet definiëren wat spiritualiteit voor jou betekent om authentiek je spirituele pad te kunnen bewandelen.

2. Denk na over je aanpak en wat je echt wilt

Waarom wil je een spiritueel pad hebben? Hoe toegewijd wil je zijn? Als alles is gezegd en gedaan, wat zijn dan je werkelijke behoeften, motivaties en verlangens?

Door jezelf deze drie vragen te stellen, zal een enorme hoeveelheid verwarring en frustratie worden weggenomen. Door de diepe en reële vragen te stellen, geef je jezelf de beste kans om te groeien, te transformeren en te genezen.

Zoals psychotherapeut en yogaleraar Mariana Caplan schrijft:

“Om deze vraag aan onszelf te stellen: “Ben ik toegewijd, of ben ik er gewoon bij betrokken?” – en een eerlijk antwoord geven helpt ons om intelligente keuzes te maken over welke paden en oefeningen het beste passen bij de spirituele ontwikkeling die we zoeken. Het probleem ontstaat wanneer we het ene belijden en het andere naleven, omdat we onszelf en anderen in de war brengen en onze groei beperken.

Konden we maar eerlijk en zonder schaamte zeggen: “Ik beoefen spiritualiteit als een hobby”, of “Ik wil een spirituele oefening die me wat gemoedsrust zal geven, maar zonder enige verplichting of discipline”, of “Ik zou graag spiritualiteit als mijn minnares willen hebben, maar behoud comfort en veiligheid als mijn echtgenoot,” of “Ik wil gezien worden als een spirituele man of vrouw omdat dat me sexyer zal maken.”

Het is niet verkeerd om zo’n benadering van spirituele ontwikkeling te hebben. We groeien van waar we zijn en als we doen alsof we ergens zijn waar we niet zijn en proberen vooruit te komen, zullen we waarschijnlijk in een erg kromme lijn reizen en meer in de war raken dan nodig is.”

Wees eerlijk tegen jezelf en kijk naar binnen. Wat wil je echt?

3. Kies een handvol spirituele paden/oefeningen

Raadpleeg het gedeelte algemene spirituele paden en oefeningen hierboven en kies uit een tot vijf gebieden die je interesseren. Probeer oefeningen te kiezen waar je echt trek in hebt zelfs als ze je dwaas lijken. Laat je hart de weg wijzen.

De reden waarom ik adviseer om naar je hart te luisteren, is dat de geest de neiging heeft om ons gemakkelijk te misleiden. We geloven dat we dit “moeten” leuk vinden of dat moeten “willen”. Dientengevolge proberen we te voldoen aan een mentaal ideaal dat er oppervlakkig aantrekkelijk uitziet maar van binnen hol aanvoelt.

Dus volg je instinct en volg je passies – dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft.

4. Kies een psycho-spirituele oefening

Zoals ik hierboven al zei, kan spiritualiteit zonder psychologie gemakkelijk losraken, losgekoppeld worden van het dagelijks leven en kan het worden gebruikt om onze innerlijke schaduwen, trauma’s en kinderproblemen te omzeilen.

Om echt het maximale uit je spirituele pad te halen, moet je ook op persoonlijk (ego) niveau genezen en volwassen worden. Dit proces staat bekend als individuatie. Het doel van individuatie is om een heel mens te worden met toegang tot alle kanten van je natuur.

Ga naar het gedeelte hierboven getiteld wanneer spiritualiteit overlapt met psychologie en kies een of twee oefeningen uit de lijst. (Let op: schaduwwerk is een geavanceerde psychologische oefening die een goede basis van zelfliefde vereist – dus als zelfontwikkeling nieuw voor je is, probeer dan eerst andere oefeningen om jezelf niet te overweldigen.)

5. Combineer, mix en creëer je unieke pad

Gebruik de spirituele en psychologische paden en oefeningen die je hebt geselecteerd, begin ze op te nemen in je dagelijkse leven.

In het begin moet je misschien formeel elke dag een bepaalde hoeveelheid tijd opzij zetten of plannen om je aan je spirituele pad te wijden. Bedenk welk tijdstip van de dag voor jou het beste is (veel mensen geven de voorkeur aan de ochtend, maar als je een nachtbraker bent, probeer dan misschien de avond).

Overweeg om 15 minuten of meer per dag opzij te zetten voor je spirituele oefening (je kunt deze hoeveelheid tijd verlengen naarmate je dieper gaat). Als je echter vanaf het begin meer tijd aan je spirituele pad wilt besteden, ga ervoor! Dit is jouw pad, onthoud dat.

Je zou ook graag een ruimte in je huis willen wijden aan je spirituele oefening – zelfs als dat gewoon een lege hoek van een kamer betekent. Als je een artistieke kant hebt, wil je misschien een altaar maken als dat je aanspreekt. Creëer anders gewoon een rustige ruimte waarin je kunt reflecteren en je opnieuw kunt verbinden met het Goddelijke.

6. Vraag: “Wat is het uiteindelijke doel?”

Veel spirituele paden en oefeningen zijn aan de oppervlakte aantrekkelijk, maar daaronder zijn ze zeer beperkt in reikwijdte en zullen je alleen zo ver brengen.

Een zeer nuttige vraag die ik tijdens mijn reis steeds weer blijf stellen, is: “Wat is het uiteindelijke doel van dit pad?” Ik denk dan na over wat spiritualiteit voor mij betekent en wat mijn ware behoeften zijn en of ze allemaal op één lijn liggen. Als ze dat niet doen en als ik vind dat het pad/de oefening oppervlakkig mooi is, maar op een dieper niveau voor mij ontbreekt, gooi ik het weg en ga verder.

De simpele vraag stellen van “wat is het uiteindelijke doel van dit pad?” helpt je om het kaf van het koren te scheiden. Het resultaat van het vinden van zo’n helderheid is een dieper, authentieker en verrijkend spiritueel pad.

Terug naar jou

Tot slot laat ik je achter met een mooi citaat dat religie, spiritualiteit en het spirituele pad samenvat:

“Wees vooral trouw aan jezelf, en als je je hart er niet in kunt leggen, haal jezelf er dan uit.”

Terug naar alle artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *